Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Τη Δευτέρα κυκλοφορεί η «Εφημερίδα των Συντακτών»

Τη Δευτέρα κυκλοφορεί η «Εφημερίδα των Συντακτών»
Μία νέα εφημερίδα πρόκειται να κυκλοφορήσει τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου. Ονομάζεται «Εφημερίδα των Συντακτών» και την εκδίδει ο «Συνεταιρισμός των εργαζομένων σε εφημερίδες και...
περιοδικά», που συγκρότησαν πρώην εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας».
Για τη νέα εφημερίδα μίλησε ο διευθυντής της Νικόλας Βουλέλης, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα, τονίζοντας τα εξής: 
«Η ζύμωση μπορεί να κράτησε αρκετό καιρό. Η ουσιαστική προετοιμασία πολύ λιγότερο, αλλά μια νέα, τελείως διαφορετική εφημερίδα δεν είναι πια στα σκαριά, είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για την «Εφημερίδα των Συντακτών», την οποία εκδίδει ο «Συνεταιρισμός των εργαζομένων σε εφημερίδες και περιοδικά», που συγκρότησαν πρώην εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» - δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί - μετά την κρίση και την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας, αλλά και εργαζόμενοι από άλλες επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.
Είναι ένα ξεχωριστό, ένα ιδιαίτερο εγχείρημα, με κύρια χαρακτηριστικά του τη συλλογικότητα και την ανάληψη της ευθύνης - δημοσιογραφικής και διαχειριστικής - από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Το εγχείρημα αυτό εκδηλώνεται σε μια στιγμή που διαμορφώνονται πρωτοφανείς συνθήκες για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, συνθήκες που αποτελούν και πρόκληση για μας.
Η εφημερίδα αυτή καλείται να καλύψει ένα ευρύτατο φάσμα της κοινωνίας, που ζητά ανεξάρτητη, πολυφωνική και σε βάθος ενημέρωση, ουσιαστική έρευνα και ανάλυση κάθε πτυχής της πραγματικότητας, και κυρίως αυστηρή, σκληρή, αλλά έντιμη κριτική προς κάθε κατεύθυνση, και προς την εκάστοτε εξουσία και προς τους εκάστοτε διεκδικητές της.
Ένα τρίτο ουσιαστικό στοιχείο είναι ότι η έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών» συμπίπτει με μια φάση βαθύτατων ανακατατάξεων, που σημειώνεται τόσο στο πολιτικό σκηνικό, όσο και στην ίδια την κοινωνία, εκεί όπου εκκολάπτονται νέες ιδέες, απόψεις και ρεύματα. Η εφημερίδα θα έχει ανοιχτές τις κεραίες της για να συλλάβει τα νέα μηνύματα και να συμβάλει στη διαμόρφωση του νέου τοπίου.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» γεννιέται λοιπόν μέσα στο πλαίσιο της γενικευμένης κρίσης που πλήττει τη χώρα, το πολιτικό σύστημα, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης. Έμμεσα λοιπόν η προσπάθειά μας είναι προϊόν της κρίσης, αλλά και εγχείρημα υπέρβασής της.
Πρόκειται για ένα πείραμα της πρώτης και μόνης πραγματικά ανεξάρτητης, καθημερινής εφημερίδας, που απαντά στην πολύπλευρη κρίση των μέσων ενημέρωσης και δείχνει το δρόμο για την απελευθέρωση των εργαζομένων του κλάδου από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον οδήγησαν στην κρίση και την ανυποληψία.
Ακριβώς λόγω της κρίσης, η λειτουργία της ενημέρωσης και της κριτικής παίρνει νέες διαστάσεις. Σε μια περίοδο που αμφισβητούνται σχεδόν τα πάντα, μετατοπίζονται αναγκαστικά και οι κατεστημένες σχέσεις και η διαπλοκή ανάμεσα στις εξουσίες. Η κρίση, πέρα από όλα τα άλλα, ενεργοποιεί συνεχείς και υπόγειες αναδιατάξεις συμμαχιών και συμφερόντων. Αποτελεί λοιπόν η κρίση και ευκαιρία, με τα κενά που δημιουργούνται, για νέες προοπτικές σε κάθε είδους εστίες εξουσίας, που προετοιμάζονται να διεκδικήσουν τη δική τους προνομιακή θέση στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται.
Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο η πολύπλευρη κριτική του δημόσιου βίου έχει καίρια σημασία. Σε φάσεις ριζικών ανακατατάξεων, η συνεχής αναζήτηση των υπόγειων και αφανών διασυνδέσεων - πολλές από τις οποίες βρίσκονται ακόμη σε δοκιμαστική φάση - ανάμεσα σε κέντρα λήψης αποφάσεων, που δεν έχουν πάρει ακόμη την οριστική μορφή τους, έχει εξίσου μεγάλη σημασία με τον έλεγχο των κατεστημένων μορφών εξουσίας.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν γιατί, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η κριτική του δημόσιου βίου προϋποθέτει, σήμερα, την ανεξαρτησία από πολιτικά, οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα. Ένα μέσο ενημέρωσης δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο αν μετέχει στα παλιά ή σε αυτά τα νέα πλέγματα εξουσίας που δημιουργούνται, δηλαδή στη νέα διαπλοκή. Εμείς δεν θέλουμε να μετάσχουμε σε αυτό το παιχνίδι των νέων ισορροπιών εξουσίας που διαμορφώνονται. Και προϋπόθεση γι αυτό είναι καμιά εξάρτηση από τις κατεστημένες πολιτικές, οικονομικές ή κομματικές εξουσίες.
Η στάση αυτή δεν σημαίνει, βέβαια, αποξένωση από την κοινωνία. Κάθε άλλο. Η εφημερίδα μας ενδιαφέρεται για όλους τους πολιτικούς χώρους. Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες , θέλει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός ευρύτατου φάσματος της κοινωνίας, που εκτείνεται από τις παρυφές της συντηρητικής παράταξης μέχρι την άκρα αριστερά.
Η εφημερίδα μας απευθύνεται σε όλους τους πολίτες των μεγάλων πόλεων, αλλά και της περιφέρειας, τους εργαζόμενους, αλλά και τους άνεργους, που θέλουν μια εφημερίδα, η οποία δεν θα τους κοροϊδεύει, δεν θα τους παραπλανά και δεν θα τους αποκοιμίζει. Αντίθετα, θα τους ενημερώνει για όσα γίνονται γύρω τους, θα τους βοηθά να προσεγγίσουν την περίπλοκη πραγματικότητα, θα τους φέρνει κοντά στα σύγχρονα ρεύματα των ιδεών, της τέχνης και του πολιτισμού και θα συμβάλει στο να αντιμετωπίζουν την κρίση εξοπλισμένοι με γνώση και κριτική στάση.
Ως ενεργοί πολίτες και μάχιμοι επαγγελματίες διεκδικούμε το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα όχι μόνο στην κριτική, αλλά και στις επιλογές μας. Γι αυτό η πολυφωνία της εφημερίδας μας αποτελεί αναγκαίο όρο της αυτονομίας της. Αυτή η πολυφωνία κατοχυρώνεται και εξασφαλίζεται μέσα από τη συνεργατική, συνεταιριστική μορφή οργάνωσης της εφημερίδας, που ανήκει και ελέγχεται από το σώμα των εργαζομένων σε αυτήν. Άλλωστε, αυτοί, δηλαδή τα μέλη του συνεταιρισμού, συνεισέφεραν το κεφάλαιο, στο οποίο στηρίζεται στο εγχείρημά μας και η γενική συνέλευση των μελών του συνεταιρισμού είναι εκείνη που εκλέγει τα μέλη της διευθυντικής ομάδας της εφημερίδας.
Την προσπάθειά μας στηρίζουν με την αρθρογραφία τους πολλοί γνωστοί δημοσιογράφοι που μετείχαν στο ξεκίνημα της «Ελευθεροτυπίας» και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», αλλά και εξίσου πολλοί άνθρωποι από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.
Σε μια φάση, λοιπόν, όπου ανατρέπονται βεβαιότητες και αμφισβητούνται πρόσωπα και κατεστημένα, σε μια φάση που ολοένα και περισσότερο αναρωτιέται ο πολίτης ποιος κρύβεται πίσω από ποιον, και ποια σκοπιμότητα κρύβεται πίσω από ποια ιδέα ή άποψη, η «Εφημερίδα των Συντακτών» θα προασπίσει με κάθε τρόπο την ανεξαρτησία της, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την εσωτερική πολυφωνία της.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» θέλει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην αντιπαράθεση των ιδεών, χωρίς εμμονές και δογματισμούς. Δεν θα αρκείται, όμως, μόνο στα μεγάλα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Θέλει επίσης να αναδείξει την κρυμμένη ανθρωπιά που μας περιβάλει και πολλοί την συγκαλύπτουν και την ολοένα αυξανόμενη αλληλεγγύη που εκδηλώνεται γύρω μας και μας εξανθρωπίζει όλους. Σας καλούμε να καλωσορίσετε την «Εφημερίδα των Συντακτών» ως και δική σας εφημερίδα!»
http://www.attikipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: