Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΣΟΗ Να μη μετατραπεί ο Όλυμπος σε χαβούζα βιομηχανικών αποβλήτων

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012 
Ο Σύλλογος Γυναικών Λιτοχώρου, στη Γενική του Συνέλευση στις 31 Οκτωβρίου 2012, με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας του Δήμου Δίου-Ολύμπου...
να «αποκαταστήσει» 15 στρέμματα στην περιοχή Γούρνες στο Λατομείο με τον ενταφιασμό βιομηχανικών αποβλήτων της εταιρίας ΤΟSOH, κατέληξε ΟΜΟΦΩΝΑ στο παρακάτω ψήφισμα:
Οι εργαζόμενες γυναίκες μαζί με τις άνεργες, τις συνταξιούχους και τις νέες που συμμετέχουμε στο «Σύλλογο Γυναικών Λιτοχώρου», δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεσή στον ενταφιασμό 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων της εταιρίας ΤΟSOH EΛΛΑΣ Α.Β.Ε (βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου που αποτελεί βασικό συστατικό μπαταριών), στο χώρο του λατομείου, στους πρόποδες του Ολύμπου.
Το προς απόθεση υλικό, ηλεκτρολυτικό διοξείδιο του μαγγανίου, συνιστά «απόβλητο» και εμπίπτει στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί αποβλήτων, όπως κι αν το βαφτίζει κανείς: «Προϊόν», «παραπροϊόν», «εδαφοβελτιωτικό» ή οτιδήποτε άλλο.
Γι’ αυτό ούτε η απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ούτε οι αιτιάσεις για την «αθωότητα» του υλικού μας εφησυχάζουν.
Επίσης, καταγγέλλουμε την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δίου-Ολύμπου που ψήφισε την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων 15 στρεμμάτων στο Λατομείο Λιτοχώρου, ανοίγοντας έτσι την κερκόπορτα να μετατραπεί η περιοχή σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) και με κίνδυνους για την δημόσια υγεία, την υποβάθμιση των υπόγειων νερών και γενικότερα του περιβάλλοντος της περιοχής.
Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που έχουν και μας προτείνουν... από τη μια να μας συνθλίβουν μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και από την άλλη να εκμεταλλεύονται ακόμα και το χώμα, τον αέρα και το νερό σε βάρος μας, με σκοπό πάντα την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, του κεφαλαίου.
Εμείς, οι γυναίκες του «Συλλόγου Γυναικών Λιτοχώρου», συντασσόμαστε δίπλα σε τοπικούς φορείς και συλλόγους, και μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή κατά της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου, οργανώνουμε την πάλη για :
• Να ακυρωθεί η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετικά με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της Δ.Ε.Α.Δ.Ο.
• Να αναιρεθεί αντίστοιχα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου Ολύμπου
.

Θεωρούμε ότι η χωροθέτηση και διαχείριση των απορριμμάτων και των βιομηχανικών απόβλητων πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του Κράτους που σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση να σχεδιαστεί η διαχείριση τους με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, χωρίς ΣΔΙΤ, επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταποδοτικά τέλη. Η δε επιλογή των χώρων πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια τα οποία θα ανταποκρίνονται στη συνδυασμένη ικανοποίηση των όρων προστασίας της δημόσιας υγείας, των υδάτινων πόρων, των αρχαιολογικών χώρων, του περιβάλλοντος και σε απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές.
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ
ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: