Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Διερευνητικό αλαλούμ

Τρίτη 08 Μαίου 2012

Σας είχε προειδοποιήσει αυτή η στήλη να μην παίρνετε τοις μετρητοίς διαβεβαιώσεις του τύπου «στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα» και «οι εκλογές δίνουν τη λύση». Δυστυχώς και η ελληνική αλλά και η διεθνής εμπειρία αποδεικνύουν το αντίθετο. Την εμπλουτίζει, άλλωστε, το..
προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Ολα δείχνουν ότι η κάλπη έβγαλε αδιέξοδο. Αυτό λένε οι αριθμοί, αυτό λένε και οι διακηρυγμένες θέσεις των κομμάτων για τις προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης.
Και να ήθελαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να δώσουν μια έστω προσωρινή λύση στο πρόβλημα, δεν τους βγαίνουν τα νούμερα. Σταματάνε στο 149 και δεν μπορούν να προσβλέπουν σε κανένα τσοντάρισμα. Αναγκαστικά, κατά συνέπεια, περνάμε στους άλλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στη θέση του για κυβέρνηση με τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι αυτά δεν θέλουν, είναι ότι δεν βγαίνουν και οι αριθμοί. Στους 97 σταματάνε οι βουλευτές και των τριών. Λείπουν 54 για την απαιτούμενη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.
Η αλήθεια είναι ότι ο Κουβέλης θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά με προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές και αντιμνημονιακές δυνάμεις, οπότε ή μένει με τους 19 βουλευτές του και αναζητεί άλλους 132 ή προσθέτει και τους 52 του ΣΥΡΙΖΑ και «ψάχνει» μόνο για άλλους 80. Και για να μην κατηγορηθώ ότι αδικώ τον Καμμένο, αυτός ξεκινάει με τους 33 που έχει, θα δημοσιοποιήσει το πρόγραμμά του και θα περιμένει να προσχωρήσουν στις τάξεις του τουλάχιστον 118 βουλευτές των άλλων κομμάτων, οι οποίοι θα... εντυπωσιαστούν από τις ιδέες του.
Και τι θα γίνει; Προσωπικά δεν περιμένω να γίνει τίποτα. Μπορεί να δεσμευόταν και να εγγυάτο προεκλογικά ο Τσίπρας ότι θα δώσει κυβέρνηση στη χώρα και να διαβεβαίωνε ότι δεν θα κινδυνεύσουν οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά το γεγονός ότι εισέπραξε την οργή και την αγανάκτηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν με υποχρεώνει να πάρω στα σοβαρά τις υποσχέσεις του.
Θα ξαναπάμε σ' εκλογές. Κι αν θέλουμε να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει και ν' αποκτήσουμε κυβέρνηση, δύο είναι οι λύσεις: ή θα ανακάμψουν οι μνημονιακές δυνάμεις ή θα δοθεί κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στον Τσίπρα. Εστω και σε συνεργασία με τον Κουβέλη. Κι όποιος αντέξει, άντεξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: