Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Άκαρπη η πρώτη διερευνητική εντολή - Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Σαμαρά


Τρίτη 08 Μαίου 2012
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο της συνταγματικής διαδικασίας..
των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την εντολή που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα και σε δήλωσή του έπειτα ο κ. Τσίπρας δημοσιοποίησε την απόρριψη των προτάσεων Σαμαρά.

Όπως είπε ο επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς είναι "κυβέρνηση εθνικής τραγωδίας", ενώ σε ό,τι τον αφορά δήλωσε πως θα εξαντλήσει τις δυνατότητες για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς.

Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε έπειτα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ νωρίτερα είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Αλέκα Παπαρήγα, με την οποία κρίθηκε σκόπιμο να μην υπάρξει συνάντηση με δεδομένες τις διαμετρικές διαφορές που χωρίζουν ΝΔ και ΚΚΕ. Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς δέχτηκε στο γραφείο του στη Βουλή τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

Πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του κινήματος Ανεξάρτητοι Έλληνες, Πάνο Καμμένο, να έχει αρνηθεί όχι απλά το ενδεχόμενο συνεργασίας, αλλά και τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Εάν οι διαβουλεύσεις αποβούν άκαρπες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα καταθέσει την εντολή, για να τη λάβει στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας και, αν αυτός δεν τα καταφέρει, τότε θα ακολουθήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αρχικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τον Λουκά Παπαδήμο, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών και τη δύναμη των κομμάτων, η οποία μετασχηματίζεται έντονα με ενδεικτική την κοινοβουλευτική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε την παραίτησή του, όπως ορίζει το Σύνταγμα, και τόνισε ότι πιστεύει ότι έχει μεγάλη σημασία να διασφαλιστεί η σταθερότητα. "Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού", υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμος ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι "η κυβέρνηση συνεργασίας είχε συγκεκριμένο έργο, το οποίο έφερε εις πέρας ολοκληρώνοντας το έργο της".

Στη συνέχεια, ο κ. Παπούλιας κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στο Προεδρικό Μέγαρο, για να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανοίγοντας τον κύκλο των διερευνητικών εντολών. Σεβόμαστε την επιλογή του λαού και πάμε για διερευνητικές, ήταν το σχόλιο του κ. Σαμαρά, κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: