Κοινό μήνυμα πως η Ελλάδα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και «θα μείνει στο ευρώ» απηύθυναν από το Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ μετά..
την πρώτη τους συνάντηση, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς της Αθήνας. Το θέμα της Ελλάδας ήταν από τα πρώτα στα οποία αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου.
Το θέμα της Ελλάδας ήταν από τα πρώτα στα οποία αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου.
«Οι Έλληνες έχουν δείξει ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ», τόνισε η Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έδειξε στις τελευταίες εκλογές πως θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
«Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία για ανάπτυξη» είπε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος έστειλε επίσης σαφές μήνυμα στην Αθήνα πως «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει βήματα για την ανάπτυξη».
Στις νέες εκλογές, ανέφερε ο Ολάντ, οι Έλληνες «πρέπει να δείξουν πόσο τάσσονται υπέρ της Ευρώπης». Η Ευρώπη είναι έτοιμη να «υποστηρίξει την ανάπτυξη, αλλά οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθουν» σημείωσε.
Τις πύλες της γερμανικής καγκελαρίας πέρασε ο Φρανσουά Ολάντ λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας για να γίνει δεκτός με χειραψία και χαμόγελα από την Άνγκελα Μέρκελ. Στην ατζέντα της «επίσημης πρώτης» των δύο ηγετών -που περιγράφεται ως συνάντηση γνωριμίας και δεν θα συνοδευτεί από λήψη αποφάσεων- αναμένεται να κυριαρχήσει η κατάσταση στην Ευρωζώνη, με αμφότερους τους Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ να οριοθετούν τις κόκκινες γραμμές που δεν προτίθενται να υπερβούν.
Ο Ολάντ έφθασε στο Βερολίνο με καθυστέρηση μίας ώρας, καθώς κεραυνός χτύπησε το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε εν πτήσει προς τη γερμανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο Παρίσι και ο Γάλλος πρόεδρος να αναχωρήσει με δεύτερο αεροπλάνο.
Κάτω από ψιλόβροχο, ο Ολάντ έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Μπροστά σε πλήθος φωτορεπόρτερ, αντάλλαξε χειραψία και χαμόγελα με την Μέρκελ με την οποία θα δώσει εν συνεχεία κοινή συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με το Βερολίνο η συνάντηση αυτή δεν στοχεύει στη «λήψη αποφάσεων», αλλά στη γνωριμία της Γερμανίδας καγκελαρίου με το νέο πρόεδρο της Γαλλίας.
Στην πρώτη ομιλία του μετά την ορκωμοσία στην προεδρία της Γαλλίας ο Φρανουσά Ολάντ ζήτησε ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο ανάπτυξης που θα αντισταθμίσει τα μέτρα λιτότητας που σταθερά προκρίνει η Γερμανίδα καγκελάριος ως «συνταγή» στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Απέσπασε άμεσα τη στήριξη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που «σάρωσαν» την Κυριακή στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Οι Σοσιαλδημοκράτες απαίτησαν στενότερο έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά και αναπτυξιακά μέτρα και εφαρμογή πολιτικής για την ενίσχυση της απασχόλησης, προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή του στην έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της χώρας.
Εντός Μαΐου προγραμματίζονται οι ψηφοφορίες στα δύο σώματα του γερμανικού Κοινοβουλίου, οι οποίες απαιτούν τα δύο τρίτα των βουλευτών και άρα τη συμφωνία SPD με τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες του CDU.
Ο Φρανσουά Ολάντ είχε βασίσει την προεκλογική εκστρατεία του στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου -θέση που είχε προκαλέσει την οργή της γερμανικής κυβέρνησης.
Η Μέρκελ, μετά το εμπάργκο στον Ολάντ μέχρι την εκλογή του, είχε δηλώσει πως περιμένει τον νέο Γάλλο πρόεδρο «με ανοικτές αγκάλες», προσβλέποντας σε συνεργασία μαζί του για «εμπλουτισμό» του Συμφώνου με πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη -χωρίς τροποποίησή του.ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου