Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Τραγωδία στο Σύνταγμα - 77χρονος συνταξιούχος αυτοπυροβολήθηκε χθες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας μπροστά στα μάτια περαστικών


Πέμπτη 5 Απριλίου 2012
"Δεν πρέπει να αφήσουμε χρέη στα παιδιά μας" Αυτές ήταν οι τελευταίες κουβέντες που βγήκαν σύμφωνα με ...
αυτόπτες μάρτυρες, από τα χείλη του 77χρονου Δ.Χ. συνταξιούχου φαρμακοποιού που έστρεψε στον εαυτό του ένα όπλο και αυτοκτόνησε χθες το πρωί μέσα στην πλατεία Συντάγματος.
To χρονικό
Όλα έγιναν λίγο πριν τις 9 το πρωί. Κόσμος πήγαινε κι ερχόταν στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας, όταν ένας άνδρας μπροστά στο παρτέρι απέναντι από την είσοδο του ΜΕΤΡΟ, έβγαλε από την τσέπη του ένα όπλο, είπε "Φεύγω για να μην αφήσω χρέη στα παιδιά μου", και το έστρεψε στον εαυτό του. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο πυροβολισμός "πάγωνε" όσους βρισκονταν εκεί γύρω και ο άνθρωπος αυτός σωριαζόταν νεκρός.
Οι αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή και λίγη ώρα αργότερα άνδρες του ΕΚΑΒ μετέφεραν την σορό του στον Ευαγγελισμό. Συγκλονιστική η εικόνα όλων όσων βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στην πλατεία Συντάγματος την ώρα της μεταφοράς της σορού που έκαναν τον σταυρό τους.
Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου
Τη θλίψη του για τον θάνατο του 77χρονου άνδρα, ο οποίος αυτοκτόνησε το πρωί της Τετάρτης στο Σύνταγμα εκφράζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.
"Είναι τραγικό ένας συνάνθρωπός μας να δίνει τέλος στη ζωή του. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την κοινωνία μας πρέπει όλοι -πολιτεία και πολίτες - να στηρίξουμε τους ανθρώπους δίπλα μας που βρίσκονται σε απόγνωση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
"Το γεγονός είναι τόσο συγκλονιστικό που καθιστά οποιοδήποτε πολιτικό σχόλιο παράταιρο και φτηνό. Ας στοχαστούμε γύρω από την κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας μας με όρους εθνικής αλληλεγγύης και συνοχής" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Συγκλονισμένος δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι έχουμε πλέον ρεκόρ αυτοκτονιών. "Θάνατος δεν είναι μόνο η πτώχευση, αλλά και το να ζει κανείς χωρίς ελπίδα. Αυτό κάνει το χρέος μας πιο επείγον να βγάλουμε τους Έλληνες από το τέλμα και την απελπισία" είπε.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των άλλων κομμάτων το ΚΚΕ αναφέρει: "Οι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τα δεινά και την απελπισία του ελληνικού λαού, αυτοί που επιτίθενται με συκοφαντίες και ψέματα σε κάθε τμήμα εργαζομένων που αντιπαλεύει τη φτώχεια, θα έπρεπε τουλάχιστον να σιωπούν μπροστά στα αποτρόπαια αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής τους, αντί να παριστάνουν τους σωτήρες και τους ευαίσθητους".
"Είναι καιρός να σταματήσει η βάρβαρη πολιτική που καταδικάζει το λαό στη χώρα μας, αλλά και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς στη φτώχεια και την απόγνωση" λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το περιστατικό αυτό αναδεικνύει με τον πιο θλιβερό τρόπο τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, δήλωσε: "Η σφαίρα το πρωί στην πλατεία Συντάγματος πρέπει να χτύπησε κατευθείαν τη συνείδηση του πολιτικού κόσμου και πρέπει όλοι να αισθανθούμε πίσω από τη σκανδάλη".
Συλλυπητήρια στην οικογένεια του 77χρονου εκφράζει η Δημοκρατική Συμμαχία, λέγοντας ότι "το γεγονός ότι ένας συνταξιούχος αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος, είναι ένδειξη της απελπισίας και της απόγνωσης στην οποία έχει βρεθεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που βλέπει να αλλάζει η ζωή του με βίαιο τρόπο. Ο πολιτικός κόσμος αντί να επενδύει στην απόγνωση και τη δίκαιη οργή των πολιτών οφείλει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το σχέδιο και τις προτάσεις που έχει ώστε να βγει η χώρα από την κρίση".
"Η δίκαιη οργή όλων μας πρέπει να γίνει μοχλός για τερματισμό των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών, που επιβάλλουν την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των εξωτερικών δανειστών αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι των πολιτών της. Πρέπει να τιμωρηθούν όλοι όσοι μας έφεραν ως εδώ, προκειμένου να οικοδομήσουμε εναλλακτικές λύσεις διεξόδου, με την κοινωνία μπροστά" τονίζουν οι Οικολόγοι - Πράσινοι.

Για τον αυτόχειρα, που ήταν συνταξιούχος φαρμακοποιός, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, είπε: "Ο άνθρωπος αυτός αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και σε συνδυασμό με την οικτρή οικονομική του κατάστασή, ο δρόμος που είχε να επιλέξει ήταν η επαιτεία ή να βάλει τέλος στη ζωή του. Αποφάσισε το δεύτερο, λόγω του ότι η αξιοπρέπειά του δεν του επέτρεπε να ζήσει ζητιανεύοντας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: