Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Mε γειά το κούρεμα - ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 97% Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120309/engine/assets_LARGE_t_11761_43355406_type11484.jpg 


Παρασκευή 09 Μαρτίου 2012

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του PSI. Το «κούρεμα» θα προσεγγίσει το 97% του συνόλου των ομολόγων. Αυτό σημαίνει δραστική ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, που προσεγγίζει το ποσό των 107 δισ. ευρώ. Ανοίγει ο δρόμος για...
την έγκριση του νέου δανειακού προγράμματος.

Αίσιο τέλος είχαν οι προσπάθειες του Λ. Παπαδήμου και του οικονομικού επιτελείου με επικεφαλής τον Ευ. Βενιζέλο για την ολοκλήρωση του PSI
Αίσιο τέλος είχαν οι προσπάθειες του Λ. Παπαδήμου και του οικονομικού επιτελείου με επικεφαλής τον Ευ. Βενιζέλο για την ολοκλήρωση του PSI
Για ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του PSI με απόλυτη επιτυχία έκαναν λόγο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αργά χθες το βράδυ, αμέσως μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.
Μάλιστα, όπως τόνιζαν, με τα δεδομένα που είχε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους η συμμετοχή στο «κούρεμα» θα ξεπεράσει το 95% και θα προσεγγίσει το 97% του συνόλου των ομολόγων αξίας 206 δισ. ευρώ.
Το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι «κουρεύονται» ομόλογα η αξία των οποίων προσεγγίζει τα 200 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι η συμφωνία για το PSI προβλέπει απομείωση των ομολόγων κατά 53,5% της αρχικής τους αξίας προκύπτει με το... «καλημέρα» ελάφρυνση του δημοσίου χρέους η οποία προσεγγίζει τα 107 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο διασφαλίζει σε απόλυτο βαθμό τον στόχο που είχε θέση η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους θεσμικούς της εταίρους, τις χώρες της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Mε γειά το κούρεμα
Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να εγκριθεί το νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 130 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012?2014, ώστε η Ελλάδα να κερδίσει πολύτιμο χρόνο και μία νέα ευκαιρία να επανεκκινήσει την οικονομία.
Οπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, παρότι επρόκειτο για μία πρωτόγνωρη διαδικασία -η μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ιστορία, έλεγαν χαρακτηριστικά-, η εθελοντική προσέλευση των ιδιωτών επενδυτών ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες.
Πιο αναλυτικά, χθες στις 10 το βράδυ εξέπνευσε η προθεσμία για τη συμμετοχή στο PSI των ιδιωτών πιστωτών που κατέχουν ομόλογα τα οποία υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν ομόλογα προς ανταλλαγή ύψους 152 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε πάνω από 85% των 177 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο.
Με τη συμμετοχή αυτή, πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι το πιο πιθανό είναι να ενεργοποιηθούν τα CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) και έτσι θα συμμετάσχει στη διαδικασία το σύνολο των 177 δισ. ευρώ.
Για την ενεργοποίηση ή μη των CACs η απόφαση λαμβάνεται σήμερα το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. Οι ανταλλαγές των ομολόγων αυτών θα ολοκληρωθούν μέχρι και τη Δευτέρα 12 του μήνα.
Πέραν αυτών, στο ίδιο διάστημα «κουρεύονται» και δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου που έχουν λάβει ΔΕΚΟ από ελληνικές τράπεζες ύψους 6,9 δισ. ευρώ. Επίσης έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI και ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα υπό διεθνές δίκαιο.
Ομόλογα σε ξένο δίκαιο
Τα ομόλογα αυτής της μορφής που δηλώθηκαν υπολογίζονται μεταξύ 12 και 16 δισ. ευρώ. Οι κάτοχοι ομολόγων σε ξένο δίκαιο έχουν περιθώριο να αποδεχθούν την πρόταση του ελληνικού Δημοσίου μέχρι τις 29 Μαρτίου και όπως σημείωνε χθες αξιωματούχος με γνώση της διαδικασίας, απειλούνται με μεγαλύτερο «κούρεμα» αν δεν προσέλθουν... εθελοντικά.
Η ανταλλαγή των τίτλων αυτών πρέπει να ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου και για κάθε σειρά ομολόγων αλλοδαπού δικαίου πρέπει να συμμετάσχει τουλάχιστον 75% των κατόχων τους, προκειμένου το ελληνικό Δημόσιο να αποκτήσει δικαίωμα ενεργοποίησης των CACs.
Τέλος να αναφέρουμε πως σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσιάζει τα αποτελέσματα του PSI σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.
Κώστας Τσαχάκης


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Αίσιο τέλος είχαν οι προσπάθειες του Λ. Παπαδήμου και του οικονομικού επιτελείου με επικεφαλής τον Ευ. Βενιζέλο για την ολοκλήρωση του PSI
  • Mε γειά το κούρεμα
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120309/engine/assets_LARGE_t_11761_43355406_type11484.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: