Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ελπίδα οι εξαγωγές - Ενημερωτική εκδήλωση για τα μέλη του ΕΒΕ με τη συμμετοχή Εμπορικών Ακολούθων Ρωσίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Σκοπίων

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/a069d384dea5a245079c87294bb310e9_L.jpg 

Παρασκευή 09 Μαρτίου 2012
Παρά την οικονομική κρίση, στην Ελλάδα οι εξαγωγές είναι ο μόνος τομέας που παρουσιάζει αύξηση έως και 38,9%, όπως σημείωσαν οι Εμπορικοί Ακόλουθοι
Με στόχο την.. ενημέρωση των επιχειρηματιών της Πιερίας για τους τρόπους που μπορούν τα προϊόντα τους να διεισδύσουν και να σταθούν στις αγορές γειτονικών χωρών κυρίως μέσω των εξαγωγών, το Επιμελητήριο διοργάνωσε την Τετάρτη σχετική εκδήλωση (Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρηματιών) με τη συμμετοχή πέντε Εμπορικών Ακολούθων από τις χώρες της Ιταλίας, της Πολωνίας, των Σκοπίων, της Ρωσίας και της Ρουμανίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν αναλυτικά στο περιβάλλον και τις συνθήκες των αγορών αυτών αλλά και στις δυνατότητες που έχουν οι πιερικές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό του εξωτερικού.

Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στους στόχους της εκδήλωσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο μοναδικός τρόπος να στηριχθεί η εξωστρέφεια είναι μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, μία από τις οποίες είναι η παρουσία, η ενημέρωση και η υπεύθυνη πληροφόρηση από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το κλίμα των ξένων αγορών. «Το όπλο του Επιμελητηρίου είναι η ενημέρωση. Μας δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να ακούσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να στηρίξουμε τον εξαγωγικό τομέα», ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημειώνοντας ότι αν έρθει και ένα ευρώ παραπάνω στην Πιερία, από την εξαγωγική δραστηριότητα «κερδίζει το μέλλον των παιδιών μας».
«Σκοπός μας είναι η διαρκής επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο», ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Ξυπόλιας, Εμπορικός Ακόλουθος στην Πολωνία σημειώνοντας όμως ότι η συγκεκριμένη χώρα, των 40 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μία εντελώς παραμελημένη αγορά από την Ελλάδα, αν και υπάρχει ενδιαφέρον πεδίο δραστηριοτήτων. 
Στους ισχυρούς δεσμούς με την Ιταλία και στον εξαγωγικό τομέα, αναφέρθηκε ο κ. Εμμανουήλ Στάντζος, Εμπορικός Ακόλουθος στη συγκεκριμένη χώρα,  αφού, όπως είπε, είναι κατά κύριο λόγο μαζί με τη Γερμανία, ο καλύτερος πελάτης των εξαγώγιμων προϊόντων της Ελλάδας. «Εξάγουμε προϊόντα που τους είναι απαραίτητα, ωστόσο θα πρέπει να στραφούμε ιδιαίτερα στο brand name», ανέφερε.
Για μία χώρα που προσφέρεται για επενδύσεις έκανε λόγο ο Εμπορικός Ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια, κ. Αθανάσιος Μακρανδρέου. «Οι ελληνικές εξαγωγές στη FYROM το 2011, άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Μακρανδρέου σημειώνοντας παράλληλα ότι στη συγκεκριμένη χώρα το καθεστώς είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό από άποψη φορολογίας ενώ, όπως είπε, μπορεί κάποιος να ιδρύσει μία εταιρεία σε χρόνο ρεκόρ. Μειονέκτημα επένδυσης στο κρατίδιο των Σκοπίων, όπως τόνισε ο κ. Μακρανδρέου, είναι οι πολιτικές ίντριγκες με την Ελλάδα που διαστρεβλώνουν το κλίμα. Επιπλέον, όπως είπε, η διαφθορά, η γραφειοκρατία και η απονομή δικαιοσύνης είναι ανασταλτικοί παράγοντες.
Στους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας που ξεκινούν από την αρχαιότητα ακόμη, αναφέρθηκε η κ. Βάσω Κουσκούτη που έκανε λόγο για έντονο ελληνικό στοιχείο το οποίο δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν έχουν ιδρυθεί στη Ρουμανία 5.104 ελληνικές επιχειρήσεις από τις οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε δραστηριότητα οι 1500.
Μεγάλη άνθηση γνώρισε τα προηγούμενα χρόνια το real estate, το οποίο όμως, σύμφωνα με την κ. Κουσκούτη έχει ξεφουσκώσει τα τελευταία χρόνια. «Οι επιχειρήσεις που έρχονται με στρατηγικό σχεδιασμό στην Ρουμανία, μπορούν να πετύχουν», τόνισε.
Για μία μεγάλη αγορά που δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των δυτικών χωρών της Ευρώπης έκανε λόγο ο κ. Ιωάννης Μάρκος, Εμπορικός Ακόλουθός της ελληνικής πρεσβείας εκεί, σημειώνοντας την αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στη συγκεκριμένη χώρα τα τελευταία χρόνια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 70% των ελληνικών ακτινιδίων απορροφάται από την ρώσικη αγορά ενώ και πιερική επιχείρηση εξάγει μεγάλο μέρος της παραγωγής της (ελιές) στη Ρωσία.  «Υπάρχουν προϊόντα που μπορεί η Ελλάδα να εξάγει και θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό και μία έρευνα αγοράς», τόνισε ο κ. Μάρκος σημειώνοντας παράλληλα ότι οι Ρώσοι θέλουν να έχουν την Ελλάδα πόρτα εισόδου στην Ευρώπη. Επιπλέον αναφέρθηκε στην τουριστική δύναμη των Ρώσων που φέτος θα είναι αυξημένη αφού αναμένονται το καλοκαίρι του 2012, 850 χιλιάδες ρώσοι τουρίστες σε σχέση με 600 χιλιάδες που ήρθαν πέρυσι στην Ελλάδα.
Την πρωτοβουλία του ΕΒΕ χαιρέτισαν τόσο η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, όσο και ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση.
«Μας βρίσκετε αρωγούς και συμπαραστάτες σε τέτοιες προσπάθειες. Η ανάπτυξη του τόπου στηρίζει πολλά στο επιχειρείν», τόνισε η κ. Μαυρίδου ενώ ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε στη σημασία πρωτοβουλιών ουσίας, όπως η συγκεκριμένη του Επιμελητηρίου. «Χειροκροτώ την προσπάθεια που κάνετε. Ήρθε η ώρα να αλληλοστηριχθούμε. Είναι η εποχή που πρέπει να γίνουν κινήσεις ουσίας.  Κουραστήκαμε πια να τα κάνουν όλοι, όλα. Ο καθένας πρέπει να δραστηριοποιείται στον τομέα του», ανέφερε ο δήμαρχος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της ενημέρωσης τα μέλη του Επιμελητηρίου είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους Εμπορικούς Ακόλουθους. 
http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/a069d384dea5a245079c87294bb310e9_L.jpg 
από  ΕΠΤΑ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: