Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

«ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ» Iστορική απομείωση χρέους: Στο 85,8% η εθελοντική συμμετοχή - Στο 95,7% με τις Ρήτρες

Iστορική απομείωση χρέους: Στο 85,8% η εθελοντική συμμετοχή - Στο 95,7% με τις Ρήτρες

Παρασκευή 09 Μαρτίου 2012  

Με μεγάλη επιτυχία που χαιρετίζεται ήδη με ανακούφιση από κυβερνήσεις, αξιωματούχους της παγκόσμιας οικονομικής ...σκηνής και σύσσωμο τον διεθνή Τύπο, ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη εθελοντική επιχείρηση απομείωσης χρέους στην ιστορία.

Iστορική απομείωση χρέους: Στο 85,8% η εθελοντική συμμετοχή - Στο 95,7% με τις Ρήτρες
Η εθελοντική συμμετοχή έφθασε το 85, 8% του δημοσίου χρέους, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί στο 95.7% μετά την ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (Collective Action Clauses), ζήτημα που θα κριθεί σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 3 το μεσημέρι.
«Η συμφωνία θα έχει σταθεροποιητικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, ενώ δια του εκπροσώπου του, το γερμανικό υπουργέιο Οικονομικών μιλάει για ιστορική ευκαιρία.
«Μυρίζει άνοιξη» ήταν το σχόλιο της Κριστίν Λαγκάρντ.
Στο 85,8% ανήλθε η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI), ενώ εαν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), κάτι το οποίο θα αποφασιστεί στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 ώρα Ελλάδας, το ποσοστό συμμετοχής θα ανέλθει σε 95,7%
Iστορική απομείωση χρέους: Στο 85,8% η εθελοντική συμμετοχή - Στο 95,7% με τις Ρήτρες
Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, όπου αναγράφεται επίσης ότι οι προσφορές για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου το ύψος των οποίων είναι περίπου 177 δισ. ευρώ, έφτασαν τα 152 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ένα ποσοστό ομολογιούχων της τάξης του 5,3%, επί του συνόλου που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Η κυβέρνηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προτίθεται να τροποποιήσει τους όρους όλων των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή, όπως ορίζεται από τη νομοθετική πράξη για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Κατά συνέπεια, δεν επεκτείνεται η περίοδος πρόσκλησης για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο.
Iστορική απομείωση χρέους: Στο 85,8% η εθελοντική συμμετοχή - Στο 95,7% με τις Ρήτρες
Η πρόσκληση του υπουργείου προς τους ιδιώτες πιστωτές είχε απευθυνθεί στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ η διαδικασία του PSI ολοκληρώθηκε χθες, στις 10 το βράδυ. Για την ενεργοποίηση των CACs, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, που θα καταστήσουν υποχρεωτική τη συμμετοχή και εκείνων που δεν συναίνεσαν, αναμένεται να αποφασίσει το Eurogroup, σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το μεσημέρι.
Σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, το υπουργείο αναφέρει ότι η πρόσκληση για την ανταλλαγή και η σχετική υποβολή των προτάσεων θα παραμείνουν «ανοικτές» έως τις 23 Μαρτίου. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που διακρατούν τα ομόλογα, να επωφεληθούν από τους τίτλους του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τη σύνδεση με το ΑΕΠ, που σχηματίζουν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς μας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου:
«Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που στήριξαν το φιλόδοξο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής και οι οποίοι μοιράστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια. Με την στήριξη του επίσημου τομέα μας και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να επιτύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί, και οι οποίες θα βάλουν την Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι προσκλήσεις μας για την συμμετοχή στην ανταλλαγή και την συγκατάθεση σε ότι αφορά ομόλογα που διέπονται και εγγυώνται από ξένο δίκαιο θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 23 Μαρτίου του 2012. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που έχουν στην κατοχή τους αυτούς τους τίτλους να επωφεληθούν από το πακέτο των τίτλων του EFSF, την συγχρηματοδότηση και τους τίτλους που συνδέονται με το ΑΕΠ, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι των προσκλήσεών μας».

Σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12.30 το μεσημέρι.
Το χρονοδιάγραμμα για το PSI και το νέο δάνειο
Παρασκευή 9 Μαρτίου, στις 8.00 ώρα Ελλάδος η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το PSI.
Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 15.00 ώρα Ελλάδος η τηλεδιάσκεψη Eurogroup. Θα αποφασιστεί αν θα ενεργοποιηθούν τα CAC's.
Δευτέρα 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό Δίκαιο. Την ίδια μέρα υπάρχει και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για το Μάρτιο.
Τετάρτη14 Μαρτίου, σε συνεδρίαση του Euroworking Group κλειδώνει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και οριστικοποιείται το πρόγραμμα των εκταμιεύσεων.
Πέμπτη 15 Μαρτίου η συνεδρίαση του Δ.Σ του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα.
Τρίτη 20 Μαρτίου έρχονται τα πρώτα λεφτά. Το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει ένα μέρος των λήξεων του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ- που θα έχει στο μεταξύ κουρευτεί- το οποίο βρίσκεται στα «χέρια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Υπολογίζεται σε 4,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα αναμένονται 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Τετάρτη 11 Απριλίου γίνεται η ανταλλαγή των ομολόγων υπό ξένο Δίκαιο Αρχές Απριλίου έρχεται και η πρώτη μεγάλη δόση του νέου πακέτου βοήθειας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Iστορική απομείωση χρέους: Στο 85,8% η εθελοντική συμμετοχή - Στο 95,7% με τις Ρήτρες
  • Iστορική απομείωση χρέους: Στο 85,8% η εθελοντική συμμετοχή - Στο 95,7% με τις Ρήτρες
  • Iστορική απομείωση χρέους: Στο 85,8% η εθελοντική συμμετοχή - Στο 95,7% με τις Ρήτρες

Δεν υπάρχουν σχόλια: