Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το "κούρεμα" - Στην Αθήνα ο Τσ. Νταλάρα καθώς η συμφωνία για το PSI εισέρχεται στην τελική ευθεία

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012
Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες το βράδυ ο επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστών που εκπροσωπεί το IIF, Τσαρλς Νταλάρα, με στόχο να βρεθεί η "χρυσή τομή" στο..
θέμα του επιτοκίου ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες να κλείσει η συμφωνία για το PSI.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νταλάρα κομίζει πρόταση στην Αθήνα για ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο χαμηλότερο του 4% και συγκεκριμένα κοντά στο 3,80%. Η πρόταση που είναι τώρα στο τραπέζι είναι η καλύτερη δυνατή στο πλαίσιο της εθελοντικής συμφωνίας, δήλωσε ο πρόεδρος της BNP Paribas Μπαντουάν Προτ. Υπενθυμίζεται ότι ο έτερος πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών Ζαν Λεμιέρ, είναι υψηλόβαθμος σύμβουλος του κ. Προτ.
Οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν το περασμένο Σάββατο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέρριψαν την Δευτέρα την πρόταση των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι το επιτόκιο είναι υψηλό και δεν θα επιτρέψει στη χώρα να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της.
Πιέσεις από το ΔΝΤ
Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε αργά την Τετάρτη ότι τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να στηρίξουν το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ώστε το χρέος της να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
"Το Ταμείο δεν έχει άποψη για την σχετική συνεισφορά της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και της στήριξης του επίσημου τομέα στην επίτευξη του στόχου αυτού", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ.
Το ΔΝΤ διέψευσε επίσης τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει ζητήσει από την ΕΚΤ να παίξει "συγκεκριμένο ρόλο" στο πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού χρέους. δηλαδή να συμμετέχει στο PSI.
Πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν σαφής, στις δηλώσεις της με τις οποίες έκανε αναφορά στον επίσημο τομέα. "Η ισορροπία μεταξύ της συμμετοχής του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είναι ένα ανησυχητικό ζήτημα", δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. "Αν δεν υπάρξει επαρκής επαναδιαπραγμάτευση για το επίπεδο του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας, τότε ο δημόσιος τομέας που κατέχει ελληνικό χρέος θα πρέπει να συμμετάσχει και αυτός στην προσπάθεια", προσέθεσε.
Ερωτηθείσα αν το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις για τη συμμετοχή της ΕΚΤ, ουσιαστικά δεν το διέψευσε. "Το ΔΝΤ δεν είναι παρά ένας παρατηρητής στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και τους Έλληνες", σημείωσε.
Για το θέμα της ενδεχόμενης συμμετοχής της ΕΚΤ στο PSI ερωτήθηκε σήμερα, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής. "Το θέμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας είναι τελείως ξεχωριστό. Δεν μπαίνει αυτή τη στιγμή στη συζήτηση. Δεν είναι το αντικείμενο αυτής της συμφωνίας", είπε. "Όλα αυτά τα ζητήματα είναι πάρα πολύ ευαίσθητα. Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν πρέπει, δεν επιτρέπεται να τα σχολιάσω. Είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία. Ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της συμφωνίας, γιατί, όπως ξέρετε, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας, θα πρέπει και το "κούρεμα" να γίνει και να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση", προσέθεσε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: