Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ - Σε κλοιό πιέσεων για να "κλειδώσουν" όλα τα μέτρα

Σε κλοιό πιέσεων για να  κλειδώσουν  όλα τα μέτραΠαρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012
Το σύνολο των προαπαιτούμενων που έχει θέσει η τρόικα στην κυβέρνηση και ειδικότερα οι αφόρητες πιέσεις που ασκεί για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις τέθηκαν στην κυβερνητική..
σύσκεψη που συγκάλεσε το απόγευμα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαδικασία για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να κλείσει η μαύρη τρύπα των 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2011, που αναμένεται να καλυφτεί από περικοπή στη φαρμακευτική δαπάνη και από κονδύλια που αφορούν τους εξοπλισμούς.
Η κυβέρνηση θα προτείνει στους εκπροσώπους των δανειστών να διατηρηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και να μην υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού.
Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι στην αυριανή συνάντησή του με την τρόικα, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που δεν αποδέχθηκαν να παραστούν, θα πρέπει να καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους των πιστωτών ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, ούτε ο 13ος και ο 14ος, με βάση την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να αντιπροτείνει στοχευμένες επιχειρησιακές συμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας, καθώς παρατηρούνται μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων. Εκτιμάται δε ότι με τον τρόπο αυτό και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η συνολική μείωση θα ανέλθει στο 10%.
Συζήτηση έγινε επίσης και για το τι πρέπει να γίνει με το θέμα των επικουρικών συντάξεων για το οποίο ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι απαιτούνται τα επόμενα τρία χρόνια 650 εκατ. ευρώ για να μην περικοπούν.
Κατά τις ίδιες πηγές στο τραπέζι της σύσκεψης τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της επικείμενης σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, επί του 10σέλιδου σημειώματος που συντάχθηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ο κ. Παπαδήμος, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, επεσήμανε στους υπουργούς τη μεγάλη πίεση χρόνου που υπάρχει για να κλείσει η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και πώς κρίνεται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Εγινε ακόμη γνωστό ότι το εν λόγω σημείωμα με τις απαιτήσεις των πιστωτών για τη χρηματοδότηση της χώρας έχει δοθεί στους αρχηγούς της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και στους εμπλεκόμενους υπουργούς. Τονίστηκε επίσης ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.
Κατά την κυβερνητική σύσκεψη τονίστηκε ακόμη ότι η συμφωνία για το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση είναι δύο θέματα "αλληλένδετα" και ως εκ τούτου, η έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους θα βασίζεται στους όρους που θα συμφωνηθούν για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.
Αν στην εν λόγω έκθεση - στην οποία συνυπολογίζονται και άλλοι δείκτες, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης της Οικονομίας - εκτιμηθεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε θα αλλάξει το PSI, αφού πρώτα επισημανθούν ποια σημεία πρέπει να τροποποιηθούν.
Σημειώνεται επίσης, ότι αν στο PSI «εισέλθει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η τελική συμφωνία θα πάρει άλλα χαρακτηριστικά, ενώ από την άλλη υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις αναλυτών αλλά και θεσμικών παραγόντων ότι αν δεν γίνει αυτό, ενδέχεται να υπάρξει «χρηματοδοτικό κενό», οπότε τίθεται και το ερώτημα «ποιος θα το καλύψει».
Στην υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη εξετάστηκαν τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την τρόικα, όπως οι συγχωνεύσεις οργανισμών, διάφορα θεσμικά ζητήματα (π.χ. ζητήματα που αφορούν την Δικαιοσύνη), φορολογικά ζητήματα, ζητήματα για αναθέσεις και προμήθειες δημοσίων έργων, καθώς και άλλα θεσμικά θέματα, όπως διάφορες αποφάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και δεν είναι ακόμα νόμοι του κράτους κλπ.ΕΘΝΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: