Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η σκουριά της διαφθοράς

Πέμπτη 05 Ιανουαρίου 2012
Είναι γενική και δικαιολογημένη η απαίτηση να προχωρήσει επιτέλους μια μεταρρύθμιση, η οποία θα διασφαλίζει πως το..
κράτος θα εισπράττει τους προβλεπόμενους φόρους και δεν θα επιστρατεύονται κάθε τόσο ειδικές ρυθμίσεις που θα χαρατσώνουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα. Μόνο που τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι πριν από την προώθηση των όποιων μεταρρυθμιστικών ρυθμίσεων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια ευρύτατης έκτασης εκκαθαριστική επιχείρηση, η οποία θα απαλλάξει την κρατική μηχανή από τα κυκλώματα που τη λυμαίνονται.
Το κακό είναι πως ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο. Αλλά υπάρχει και η καλή πλευρά, που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι, βοηθούσης και της κρίσης, η εκκαθαριστική διαδικασία έχει ξεκινήσει και δείχνει ότι το σάρωμα πρέπει να είναι γενικό και να περιλαβάνει όλες τις κρατικές υπηρεσίες που ασχολούνται με τη διαπίστωση και την είσπραξη δημοσίων εσόδων.
Οι εφορίες είναι αναντίρρητα ο μεγάλος άρρωστος και οι εκάστοτε αποκαλύψεις αποδεικνύονται ανίκανες να καταγράψουν τις διαστάσεις του φαινομένου. Οταν, για παράδειγμα, ανακαλύπτεται τυχαία από υπάλληλο διοικητικού δικαστηρίου ότι οφειλή 620.000 ευρώ «τακτοποιήθηκε» με καταβολή μόλις 20.000 ευρώ, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την έκταση της διαφθοράς και τις συνέπειές της.
Αρα το ζητούμενο είναι αν θα προχωρήσει η έρευνα και αν θα αποδώσει επιτέλους τα αποτελέσματα που κάθε νομοταγής πολίτης εύχεται. Και δεν είναι μόνον οι εφορίες που έχουν το πρόβλημα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα τελωνεία. Οι απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων είναι αστρονομικές για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη και η Δημοτική Αστυνομία μεγάλων δήμων φέρεται να εμπλέκεται, με το αζημίωτο, στην προστασία του παραεμπορίου και όσων το διακινούν.
Ισως η ώρα της κάθαρσης να έχει φτάσει επιτέλους. Είναι και εθνική ανάγκη, άλλωστε. Αν κι αυτή τη φορά η διαφθορά δεν χτυπηθεί με την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται, η προσπάθεια επιβίωσης της χώρας είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: