Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

"Κόκκινη γραμμή" η Εθνική Συλλογική Σύμβαση, ξεκαθαρίζει η ΓΣΕΕ "Ούτε βήμα πίσω"



Πέμπτη 05 Ιανουαρίου 2012
Τις θέσεις της ΓΣΕΕ έθεσε ο πρόεδρός της Γιάννης Παναγόπουλος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Παναγόπουλος..
ξεκαθάρισε ότι η Συνομοσπονδία δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αλλαγή της.. Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα.
"Ο κατώτατος μισθός ασφαλείας του φτωχού εργάτη είναι αδιαπραγμάτευτος και η ΓΣΣΕ δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω" είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι δεν δίνεται συναίνεση σε κανένα από τα ζητήματα που θέτει η Τρόικα, ούτε θα δεχθούν να πάρουν πίσω οι εργοδότες την υπογραφή τους.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν στον πρωθυπουργό δύο ακόμα ζητήματα:
* να μην γίνει "κούρεμα" των ομολόγων των Ταμείων και αν προχωρήσει αυτή η διαδικασία να γίνει ανακεφαλαίωση, όπως και στις τράπεζες
* να εφαρμοστούν οι πολιτικές απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας, γιατί, όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος "πολλά ακούμε, αλλά στην πράξη δεν βλέπουμε καμία βελτίωση".
Σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες της ΓΣΣΕ, που μετείχαν στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τη Συλλογική Σύμβαση.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι σε κείμενο της τρόικας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έχει γίνει παρόμοια νομοθετική παρέμβαση την περίοδο 1986-87 επί θητείας στο υπουργείο Οικονομικών του Κώστα Σημίτη.
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, είχε πει ότι ο Σύνδεσμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός.
"Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία και στη κρίσιμη αυτή εποχή, είναι να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει και την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής".
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας ολικής εθνικής χρεοκοπίας παραμένει και θα απομακρυνθεί μόνο με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, που υποχρεωτικά θα περιέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα και χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.
Συνάντηση με ΣΕΒ
Ο ΣΕΒ θα υπερασπιστεί τον κατώτατο μισθό, δήλωσε ο πρόεδρός του Δ.Δασκαλόπουλος, αφήνοντας ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους εργασίας για να ενισχυθεί η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα.
Ο κ. Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι ο κίνδυνος μιας ολικής εθνικής χρεοκοπίας παραμένει και θα απομακρυνθεί μόνο με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και ζήτησε στήριξη της κυβέρνησης.
"Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να κάνει το χρέος της" δήλωσε ο κ. Δασκαλόπουλος μετά το πέρας της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Δασκαλόπουλος κάλεσε τα τρία κόμματα να στηρίξουν στην πράξη τον Λουκά Παπαδήμο.
"Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει αναλάβει ουσιαστικά μία αποστολή εθνικής σωτηρίας. Θα πετύχει μόνον αν εξαλειφθούν τα φαινόμενα κακοπιστίας και ασυνεννοησίας που τη φθείρουν. Τα κόμματα και τα πρόσωπα που τη στηρίζουν πρέπει να μάθουν να μιλούν με μια φωνή και να πράττουν με μια θέληση. Αυτό είναι το χρέος τους, αλλά είναι και το συμφέρον τους. Διότι, αν αυτή η κυβέρνηση αποτύχει, στους σημερινούς "συγκάτοικους" θα ρίξει την ευθύνη για το εθνικό ναυάγιο ο λαός" δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: