Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Αντ. Σαμαράς: «Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν» «Ο κ. Παπανδρέου κατάφερε η οικονομία να κρέμεται από μια κλωστή. Δεν επωμιζόμαστε ευθύνες για όσα έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου», δήλωσε στην Κ.Ο. της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011
Η ΝΔ πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του την πολιτική που ακολούθησε τις τελευταίες ημέρες και κατέληξε στη συμμετοχή της αξιωματικής ...αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση συνεργασίας.Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δικαιώθηκα. Από την πρώτη στιγμή είπα το δημοψήφισμα θα ματαιωθεί πριν ακόμα ο κ. Παπανδρέου πάει στις Κάνες. Δυο μέρες αργότερα όταν ζητήσαμε μεταβατική κυβέρνηση, κάποιοι παραιτήθηκαν Μήπως περιμέναμε να ρίξουν την κυβέρνηση μέλη του ΠΑΣΟΚ; Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του ωρίμου φρούτου, να καταρρεύσει το κόμμα. Είμαστε αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης. Η χωρά δεν μπορούσε να περιμένει άλλο και τελικώς δημιουργήθηκε μεταβατική κυβέρνηση όπως το είχαμε υποσχεθεί.
Κάποιοι είπαν ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο ελαστικοί στην ημερομηνία των εκλογών
Όμως, τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, τα κατάφερε ο κ. Παπανδρέου η οικονομία να κρέμεται σε μια κλωστή.
Η έκρηξη μπορεί να είναι πιο κοντά από ότι φοβούνται κάποιοι. Για αυτό και μετά από ανάλυση επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία. Δείξαμε ελαστικότητα, καθώς δεν προλαβαίναμε προϋπολογισμό και όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν χανόταν πολύτιμος χρόνος με τα απονενοημένα διαβήματα και τις δολοπλοκίες Παπανδρέου, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Κάποιοι λένε ότι οι εκλογές μπορεί να τραβήξουν σε βάθος. Η ημερομηνία των εκλογών είναι βαλβίδα για να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη. Όταν γνωρίζουν όλοι ότι θα γίνουν εκλογές σε τρεις μήνες, αυτό λειτουργεί κατευναστικά.
Όταν λέμε προσωρινή κυβέρνηση, εννοούμε προσωρινή. Κάποιοι είπαν ότι έπρεπε εμείς να προτείνουμε λύση,. Όσο παραμένει η ίδια Βουλή, την πρωτοβουλία για την πρόταση την έχει ο πρωθυπουργός. Αν εμείς αρχίζαμε δεν θέλω τον ένα ή τον άλλο, θα δίναμε εμείς το πρόσχημα για την παραμονή του πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαν κάνει καν πρόταση στον κ. Παπαδήμο, κι όχι μόνο αυτό. Το Μαξίμου, λίγες ώρες πριν ενημέρωνε ότι ο κ. Παπαδήμος έθετε όρους. Δεν έπεσα, όμως, στην παγίδα και ήρθαν όλα στο φως από τον ίδιο τον κ. Παπαδήμο ότι δεν έθεσε όρους. Διευκρίνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι μεταβατική και θα οδηγήσει στις εκλογές. Κάποιοι είπαν ακόμη ότι δεν θα έπρεπε να συμμετάσχουμε στη μεταβατική κυβέρνηση. Αν το κάναμε θα ήταν σαν να υπονομεύαμε τη νέα κυβέρνηση. Μείναμε προσηλωμένοι σε αυτό που λέγαμε, συμμετέχοντας σε σημαντικά υπουργεία, χωρίς να μετέχουν κοινοβουλευτικά μέλη».
Παράλληλα, επεσήμανε: «Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε στη μεταβατική κυβέρνηση. Σε όλα τα άλλα δεν έχουμε δεσμευτεί. Το ότι πήραμε τα δύο σημαντικά και εθνικής σημασίας υπουργεία, δείχνει ότι στηρίζουμε την προσπάθεια.
Συγχωροχάρτι δεν δίνουμε σε κανέναν. Δεν διαγράφεται ότι έχει γίνει μέχρι τώρα.
Στην κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να είμαστε παρόντες. Εμείς φέραμε μεταβατική κυβέρνηση ορισμένου σκοπού και σύντομης διάρκειας. Δεν θέλουμε συγκυβέρνηση και να αναλάβουμε την ευθύνη για όσα έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια.
Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι συγκυβέρνηση. Συγκυβέρνηση θα ήταν αν είχαμε κοινή πολιτική. Πολλοί αυτό ήθελαν και στεναχωρήθηκαν. Θα μείνουν με τον καημό.
Η κριτική μας για την πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι τώρα δεν αλλάζει».
Συνέχισε ο κ. Σαμαράς: «Η ΝΔ πήρε πρωτοβουλία να δώσει διέξοδο και θέσαμε τέσσερις στόχους: Να αλλάξει ο πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού που θα διασφάλιζε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Μέσα σε επτά μέρες πετύχαμε όλους μας τους στόχους.
Αν ζητώ να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης είναι μόνο για να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και να προχωρήσουμε.
Όσοι πιστεύουν ότι η παραίτηση Παπανδρέου ήταν εύκολη υπόθεση κάνουν μεγάλο μέρος. Για πολλές μέρες οι ελιγμοί του οδηγούσαν σε αδιέξοδο».
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: