Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Θα βάλουν μυαλό ή όχι;

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Το ξεκίνημα υπήρξε καλό. Και αισιόδοξο. Το επιβεβαίωσαν, άλλωστε, και οι δημοσκοπήσεις ότι η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης όχι μόνο καλοδέχτηκε τη λύση Παπαδήμου, αλλά θέλει να..
είναι και μεγαλύτερης διάρκειας. Δυστυχώς, όμως, το θέμα δεν είναι τι θέλει και τι μπορεί ο Παπαδήμος, αλλά και τι θέλουμε και μπορούμε όλοι μας. Αυτό καλό θα είναι να μην το ξεχνάμε.
Και πρώτα απ' όλους τα κόμματα, οι ηγεσίες και τα στελέχη τους, που μένει ν' αποδείξουν ότι είναι σε θέση να επιδείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι και πολύ ευοίωνες.
Το κύριο μέλημα της ΝΔ δείχνει να είναι πώς ν' αποφύγει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για μνημονιακή πολιτική και να προωθήσει την προεκλογική καμπάνια της. Ως τώρα ο Σαμαράς έχει κάνει δύο σχετικά μίνι διαγγέλματα και πάει σήμερα για το τρίτο.
Στο ΠΑΣΟΚ είναι μάλλον βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Ακόμη και να μην το θέλουν, είναι δύσκολο να το αποφύγουν. Από τη στιγμή που οι εκλογές προβλέπεται να γίνουν στα τέλη Φεβρουαρίου ή -το πολύ- Μάρτιο ή Απρίλιο, είναι μάλλον απίθανο να επικρατήσει η ιδέα να ηγηθεί και πάλι του κόμματος ο Γ. Παπανδρέου. Αρα οι εσωκομματικές αναταράξεις είναι λογικά αναπόφευκτες.
Οσο για τον τρίτο της "παρέας", τον ΛΑΟΣ, καλά την πήγε τη δουλειά σε πρώτη φάση ο Καρατζαφέρης, αλλά μάλλον στραβά τη συνεχίζει. Εκείνη η πρότασή του προς τους άλλους δύο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "να μαζευόμαστε μία φορά την εβδομάδα να τα λέμε" όπως και η ανακοινωθείσα σύσκεψή του με τους υπουργοποιηθέντες βουλευτές του κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι μοναδικός στόχος του είναι η στήριξη της κυβέρνησης και όχι και η παρέμβαση στο έργο της.
Κι αυτά τη στιγμή που Παπαρήγα και Τσίπρας ζουν στον κόσμο τους κι ονειρεύονται λαϊκές εξουσίες, ευρωπαϊκές ανατροπές και άλλα ανέκδοτα, τα οποία όμως προϋποθέτουν χρεοκοπία της χώρας και εξαθλίωση των οικονομικά αδύναμων αλλά και της μέχρι πρότινος μεσαίας τάξης.
Καλώς ή κακώς για ακόμη μία φορά καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων θα είναι η επιλογή των κομμάτων να επιδείξουν στοιχειώδη υπευθυνότητα ή να συνεχίσουν την καταστροφική πρακτική τους.
bartzinopoulos@hotmail.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: