Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011
Εθνικά χαρακτηριστικά θα προσδώσει στην αντιπαράθεση με τον Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος της ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση..
αφήνει στην άκρη τους αριθμούς και θα επιτεθεί στην κυβέρνηση για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην τρόικα/
ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς εκτός από την οικονομία θα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων
Ακόμη πιο ψηλά "βάζει" τον πήχη για τον πρωθυπουργό η ΝΔ σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για το χρέος και τα όσα θα συζητηθούν μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, προετοιμάζοντας και με αυτόν τον τρόπο την άρνησή της σε οποιαδήποτε πρόταση για συναίνεση.Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθεί σαν θεατής τις εξελίξεις, καθώς αδυνατεί να παρέμβει και αναμένει όχι μόνον το τελικό κείμενο της συμφωνίας, αλλά και τις λεπτομέρειες που θα το συνοδεύουν προκειμένου να ασκήσει κριτική. Ο κ. Ι. Μιχελάκης σε δηλώσεις του χθες προεξόφλησε ουσιαστικά το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, αλλά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να υπάρξει διασφάλιση της ρευστότητας της οικονομίας και των ασφαλιστικών ταμείων και ?κυρίως? να μην αποδεχθεί καν να συζητήσει θέμα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
"Αναμένουμε να δούμε εάν η όποια ελάφρυνση χρέους", τόνισε, "θα μας επιστρέψει ?τουλάχιστον? εκεί που ήμασταν (από πλευράς χρέους και τόκων) το 2009 και πριν αρχίσουν όλες αυτές οι θυσίες. Επίσης, αναμένουμε να δούμε τον τρόπο διασφάλισης της ρευστότητας για την οικονομία μας και των ασφαλιστικών μας ταμείων".
"Και ασφαλώς ζητάμε από την κυβέρνηση να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και να μη δεχτεί καν οποιαδήποτε συζήτηση για εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας", κατέληξε. Η τελευταία αυτή φράση του εκπροσώπου της ΝΔ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που εμφανίζουν τον κ. Σαμαρά να προσδίδει στην αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό και εθνικά χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της ΝΔ αφήνει πλέον τους "αριθμούς" και σχεδιάζει να καταγγείλει τον κ. Παπανδρέου ότι εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στην τρόικα.
Τα στελέχη
Προς αυτή την κατεύθυνση "κινήθηκε" και ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Ανδρ. Λυκουρέντζος, ο οποίος για να μην κατηγορηθεί ότι απορρίπτει ένα κείμενο χωρίς να το έχει δει, σημείωσε ότι "εάν είναι μια συμφωνία προς όφελος του έθνους, της χώρας, της πατρίδος, είτε χρειάζονται 300 είτε 150 είτε 180, τότε εμείς θα ψηφίσουμε".
Στο εσωτερικό της ΝΔ, πάντως, υπήρξαν και στελέχη που έσπευσαν όχι μόνο να απορρίψουν τη συμφωνία, στην οποία δεν είχαν? καταλήξει ακόμη οι Ευρωπαίοι, αλλά και πιο μετριοπαθείς φωνές. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι κ. Δημ. Σταμάτης και Κ. Τζαβάρας και στη δεύτερη ο κ. Ν. Δένδιας, ο οποίος εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός απέναντι στη άρνηση του κόμματός του να απορρίψει και την όποια συμφωνία και την πρόταση για συναίνεση.
ΕΘΝΟΣ - Γιάννης Σαραντάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου