Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Θα κοπεί ο... πειρασμός;

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011 Το κυριότερο, όπως επισημάναμε και προχθές, δεν είναι το "μεγάλο κούρεμα". Αυτό, υπό προϋποθέσεις, είναι αναγκαίο και εκ των πραγμάτων αναπόφευκτο. Το μείζον είναι το συνολικό πακέτο μέτρων της Συνόδου Κορυφής μέσα στο..
οποίο θα "κολυμπήσει" το "κούρεμα" και από το οποίο εξαρτάται η αντίδραση των "αγορών".Το ουσιαστικό ζητούμενο είναι εάν τα ευρωπαϊκά μέτρα και οι θεσμικές πρωτοβουλίες αποτρέπουν τις "αγορές" ή όχι από τον "πειρασμό" της εξάπλωσης της κρίσης. Και αυτό προϋποθέτει "χρήματα", "ρυθμίσεις" και ισχυρή "ηγετική εικόνα" της ΕΕ.
Δυστυχώς, με βάση τις πληροφορίες και τις εικασίες που υπάρχουν μέχρι τη στιγμή που γράφεται το σημείωμα αυτό, τα "χρήματα" είναι σαφώς λιγότερα απ' αυτά που πρέπει να "μπουν στο τραπέζι", οι "ρυθμίσεις" που κυοφορούνται λιγότερο τολμηρές από τις απαιτούμενες και η "εικόνα ηγεσίας" αποκαρδιωτική. Δοκιμάζεται η συνοχή της ΕΕ, οικονομική και κοινωνική. Οσο περισσότερες είναι οι ασάφειες, οι καθυστερήσεις, τα κενά και οι γκρίζες ζώνες των αποφάσεων, τόσο η ευρωπαϊκή κρίση προσφέρεται ως "βορά των αγορών". Εάν, λοιπόν, το ευρύτερο πλαίσιο κριθεί πάλι ανεπαρκές -η ελληνική κρίση έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί-, τότε η Ελλάδα θα μοιάζει με το "πρόβατο" εκείνο που όχι μόνο έχει βγει από το "μαντρί", αλλά έχει χάσει και τον προσανατολισμό του και πηγαίνει προς την πλευρά του βουνού όπου "κόβουν βόλτες" οι λύκοι...
Εν πάση περιπτώσει, με τη "σοφία" των δύο τελευταίων ταραγμένων χρόνων, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι εξαρχής και με δική της πρωτοβουλία η Ελλάδα έπρεπε να ζητήσει και θα μπορούσε να είχε επιτύχει μια συμφωνημένη αναδιάρθρωση του χρέους της. Δυστυχώς, σήμερα γίνεται καθυστερημένα, χωρίς δική της πρωτοβουλία και αφού μια αποτυχημένη "συνταγή" την έχει "στεγνώσει" οικονομικά, κοινωνικά και παραγωγικά. Αρα, το "μεγάλο κούρεμα" υπό προϋποθέσεις μπορεί έστω και στην... "παράταση του ματς" να είναι "οξυγόνο σωτηρίας". Αρκεί, βέβαια, κι εμείς να έχουμε συναίσθηση ότι το... ματς τελειώνει. Δεν υπάρχει άλλη "παράταση", ούτε κατά πάσαν πιθανότητα "επαναληπτικός αγώνας".
Παρ' όλα αυτά, στις "λεπτομέρειες" της συμφωνίας η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι απαιτητική. Ιδίως στο ευαίσθητο θέμα των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής των συμφωνιών, που πρέπει να κινούνται σαφώς στο πλαίσιο των υφιστάμενων ευρωπαϊκών θεσμών. Σε κάθε περίπτωση, η κατάληξη της συμφωνίας όλα δείχνουν ότι θα πάρει χρόνο. Μια πολιτική απόφαση είναι σημαντική, αλλά δεν αρκεί..ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
panpan@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: