Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Συμφώνησαν σε «κούρεμα» 50% του χρέους

http://images.tanea.gr/newspapers/2011/October/27/TANEA/001_NEA_20111027_565021.jpg 
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011
Συμφωνία επετεύχθη στις Βρυξέλλες ύστερα από μαραθώνια, σκληρή διαπραγμάτευση Σαρκοζί και Μέρκελ με τους εκπροσώπους των τραπεζών για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους που αντιστοιχεί σε 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ...ευρωπαίοι ηγέτες αναγκάστηκαν να ρίξουν στο τραπέζι των συζητήσεων το χαρτί της ελληνικής χρεοκοπίας προκειμένου ν’ απειλήσουν και να πείσουν την άλλη πλευρά.
Οι δήλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο ΚορυφήςΤηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση της κυβερνητικής επιτροπής«Ναι» στη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης ψήφισε η Γερμανία

Παπανδρέου: Ευκαιρία να τελειώσουμε με το παρελθόν

Συμφώνησαν σε «κούρεμα» 50% του χρέους

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2011 06:48
Web-Only
Συμφωνία επετεύχθη στις Βρυξέλλες ύστερα από μαραθώνια, σκληρή διαπραγμάτευση Σαρκοζί και Μέρκελ με τους εκπροσώπους των τραπεζών για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους που αντιστοιχεί σε 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγκάστηκαν να ρίξουν στο τραπέζι των συζητήσεων το χαρτί της ελληνικής χρεοκοπίας προκειμένου ν’ απειλήσουν και να πείσουν την άλλη πλευρά.





Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανέφερε ότι με τη συμφωνία καθίσταται δυνατή η μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2020. Είπε επίσης ότι η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παραχωρεί στην Ελλάδα επιπλέον 100 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, κατά τις συνομιλίες παρουσιάστηκε εμπλοκή με αποτέλεσμα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής να παραμένει μετέωρη έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών ανέλαβαν απευθείας η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις είχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.


Ο Πρωθυπουργός

«Επίτευγμα όλων των Ελλήνων», χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη συμφωνία που επετεύχθη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων.

«Εχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία ως μία νέα «καλύτερη» συμφωνία από εκείνη της 21ης Ιουλίου.  «Πρόκειται για μία συμφωνία που έχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της 21ης Ιουλίου και δεν έχει τα μειονεκτήματά της», είπε.

 Μέρκελ και Σαρκοζί

Για κρίσιμες αποφάσεις που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί στο παρελθόν έκανε λόγο ο Σαρκοζί, ενώ την ικανοποίησή της εξέφρασε η Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η χώρα του επιθυμούσε να αποφευχθεί το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας και ήθελε ένα λειτουργικό ταμείο στήριξης, αποτέλεσμα που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις.

Η ευρωζώνη στάθηκε στο «ύψος των προσδοκιών» και «έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ», συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) υπολόγισε ότι οι ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέρχονται περίπου στα 106,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ αφορούν στις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προηγήθηκε, οι τράπεζες έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να αυξήσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας στο 9%.

Στο 1 τρισ. ο μηχανισμός στήριξης

Κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων διαβουλεύσεων, και πριν οι Μέρκελ και Σαρκοζί βρεθούν οι ίδιοι στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα, οι ηγέτες της ευρωζώνης έκαναν σημαντική πρόοδο και στο ζήτημα της μόχλευσης των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF).

H «δύναμη πυρός» του ΕFSF συμφωνήθηκε κατ' αρχήν να ενισχυθεί στο 1 τρισ. ευρώ με συνδυαστική χρήση και των δύο επιλογών που έχει η ευρωζώνη, δηλαδή την εγγύηση των νέων κρατικών ομολόγων και τη σύσταση «επενδυτικού οχήματος ειδικού σκοπού».

Οι λεπτομέρειες για τα παραπάνω θα αποφασιστούν σε Eurogroup του επόμενου μήνα, ενώ θα εξεταστεί και στενότερη συνεργασία του μηχανισμού με το ΔΝΤ.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ευαίσθητο θέμα της αυξημένης εποπτείας που ζητούν οι Γερμανοί, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει μια προσεκτική διατύπωση περί «τεχνικής υποστήριξης», με την επισήμανση ότι η εφαρμογή θα στηρίζεται στην ελληνική κυβέρνηση.
http://images.tanea.gr/newspapers/2011/October/27/TANEA/001_NEA_20111027_565021.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: