Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Επαγγελματισμός στην πολιτική

http://www.hotgossip.gr/media_files/images/content_24//main_24.jpg
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
Tου Αλεξη Παπαχελα
Δεν το συνηθίζουμε αλλά, πού και πού, πρέπει να λέμε μια καλή κουβέντα για τους πολιτικούς που κάνουν τη..
δουλειά τους με σχέδιο και επαγγελματισμό. Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου είχε δημιουργήσει πολλές προσδοκίες παλαιότερα σε ένα κόσμο που αναζητούσε την επόμενη ημέρα του εκσυγχρονισμού. Τον απογοήτευσε, γιατί έχανε συχνά το timing, την ώρα δηλαδή που μπορούσε να πάρει μια γενναία θέση έδειχνε να διστάζει και να κάνει πίσω.
Πρέπει όμως να ομολογήσουμε ότι στο υπουργείο Παιδείας έδειξε, δύο φορές, ότι πρόκειται για πολιτικό νέας εποχής. Πρώτα απ’ όλα ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο χειρίσθηκε το κλείσιμο σχολείων σε όλη την επικράτεια. Ηταν προφανές ότι είχε μελετήσει το θέμα σε βάθος και πολύ καιρό. Βγήκε, μαζί με τα άλλα στελέχη του υπουργείου της (αυτά που δεν κρύβονται γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος...), και υπερασπίσθηκε με πείσμα το σχέδιό της. Εδωσε ταυτόχρονα την εντύπωση, και αυτό ήταν εξαιρετικά κρίσιμο, πως δεν θα έκανε πίσω, παρά τις κραυγές συνδικαλιστών και διαφόρων γραφικών τύπων στα πρωινάδικα της τηλεόρασης, οι οποίοι επιχειρούσαν να μας πείσουν πως «ούτε στην τουρκοκρατία δεν έκλεισε το σχολείο... ». Η «βαβούρα» κράτησε μερικές μέρες, αλλά όταν η μεν κοινωνία αντελήφθη την ανάγκη των αλλαγών, οι δε συνήθως φωνασκούντες κατάλαβαν τη ματαιότητα των κραυγών τους, το πανηγύρι τέλειωσε.
Και στην ιστορία όμως των αλλαγών στην ανώτατη παιδεία, η κ. Διαμαντοπούλου επέδειξε επαγγελματισμό σε συνδυασμό με πολιτικότητα, γιατί βέβαια δεν πας πουθενά αν δεν διαθέτεις και τα δύο...
Εχτισε τις συμμαχίες της, περιόρισε την τεράστια ζημιά που είχε προξενήσει ο αλήστου μνήμης υφυπουργός της και προετοίμασε με εξαιρετική μεθοδικότητα το νομοσχέδιο. Το υπερασπίσθηκε δημόσια και καλλιέργησε παρασκηνιακά όλες τις προϋποθέσεις για την επίτευξη συναίνεσης. Τα κατάφερε και είναι η πρώτη φορά ίσως μετά τη μεταπολίτευση κατά την οποία οι αστικές δυνάμεις ευθύνης δεν φοβούνται τα σκιάχτρα του λαϊκισμού και της αριστερίστικης βίας, αλλά κάνουν το καθήκον τους. Η κ. Διαμαντοπούλου κέρδισε με σκληρή δουλειά, αλλά και την ικανότητά της να πείθει χωρίς να λαϊκίζει, πως είναι μία εκ των ελαχίστων Ελλήνων πολιτικών που μπορούν να τα βγάλουν πέρα στα νέα σκληρά δεδομένα της πολιτικής, τα οποία απαιτούν μέθοδο, επαγγελματισμό αλλά και πυγμή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: