Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Κερδισμένη η Παιδεία

Κερδισμένη η Παιδεία

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ το ότι η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναδεικνύει κερδισμένη την Παιδεία. Από αυτή την άποψη, είναι..
ιδιαίτερα σημαντικό ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν καλύτερα, να εκλέγουν τους πρυτάνεις τους χωρίς κομματικά «αλισβερίσια» και να πάψουν να αποτελούν άσυλο εξωπανεπιστημιακών στοιχείων, εγχώριων και αλλοδαπών. Κατά κοινή ομολογία, η κατάσταση στα Πανεπιστήμια είχε φθάσει στο απροχώρητο και είναι προφανές ότι κάτι έπρεπε να γίνει προκειμένου να βελτιωθεί το υποβαθμισμένο επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών. Από την άλλη πλευρά, η χθεσινή εξέλιξη, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικής σημασίας για τα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά ήθη, αποτελεί δικαίωση για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία διαχρονικά και με συνέπεια υποστηρίζει τη συναίνεση στα θέματα της Παιδείας. Και αυτό σε αντίθεση με την αρνητική στάση που τηρούσε συστηματικά το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, με χαρακτηριστική την περίπτωση της συνταγματικής αναθεώρησης όπου όλοι θυμόμαστε τις παλινωδίες του Γ. Παπανδρέου που ακύρωσαν τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ.
ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ότι η πλήρης κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ήταν πάγια θέση της Ν.Δ., όπως επίσης η εκλογή των πρυτανικών αρχών από την ακαδημαϊκή κοινότητα, δηλαδή από το φυσικό τους χώρο. Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται σαφές ότι η συναίνεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτεύχθηκε με βάση την ατζέντα που επέβαλε η Ν.Δ., η οποία με τη σοβαρή και υπεύθυνη στάση της αποδεικνύει ότι αρνείται να συναινέσει μόνο όταν η κυβέρνηση εμμένει σε καταστροφικές πολιτικές για τη χώρα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της οικονομίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: