Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
Επικήρυξη 2 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Μουαμάρ Καντάφι «ζωντανό ή νεκρό» δίνουν οι αντικαθεστωτικοί που κατέλαβαν την Τρίπολη ενώ ανακοίνωσαν ότι χορηγούν πλήρη αμνηστία σε όποιον τον.. σκοτώσει ή τον συλλάβει - πρόταση που απευθύνεται σε όσους ανήκουν στο στενό του περιβάλλον και γνωρίζουν τις κινήσεις του.
Μάχες συνεχίστηκαν χθες σε διάφορες πόλεις της Λιβύης ενώ οι αντάρτες πιέζουν τα κυβερνητικά στρατεύματα προς τη Σύρτη, γενέτειρα του Καντάφι, όπου υπάρχει περίπτωση να κρύβεται. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες όμως, μπορεί να βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Τρίπολης την οποία πολιορκούν οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι δεν διεκδικούν τη νίκη μέχρι να συλλάβουν τον 69χρονο Καντάφι. Χθες σε ηχογραφημένο μήνυμά του κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν να πολεμούν χαρακτηρίζοντας «κίνηση τακτικής» την αποχώρησή του από το στρατηγείο του στο Μπαμπ αλ Αζιζίγια, το οποίο είπε «βομβαρδίστηκε 64 φορές».
Στην Τρίπολη δεν έχουν σταματήσει να ακούγονται κρότοι εκρήξεων και πυροβολισμοί και οι περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν φοβισμένοι ενώ τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα έχουν αρχίσει και λιγοστεύουν επικίνδυνα. Οι εξεγερμένοι έχουν επανδρώσει σημεία ελέγχου σε όλη την πόλη αλλά μετά τις πρώτες εκδηλώσεις χαράς οι περισσότεροι πολίτες επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους. Οι αντάρτες άρχισαν να καταστρέφουν τα σύμβολα του καθεστώτος Καντάφι, σκίζοντας τις γιγαντοαφίσες του και δίνοντας στους δρόμους τα ονόματα μαρτύρων που έπεσαν στις μάχες. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και τα σκουπίδια συσσωρεύονται στους δρόμους.
Εκπρόσωπος των ανταρτών ανακοίνωσε ότι αρχικά ένας Λίβυος επιχειρηματίας προσέφερε 1,3 εκατ. δολάρια για τη σύλληψη του Καντάφι και το ποσό έφτασε αργότερα στα 2 δισ. με προσφορές και άλλων επιχειρηματιών. Προσφέρεται επίσης αμνηστία για όποιον βοηθήσει στον εντοπισμό του. Ομως οι συγκρούσεις συνεχίζονται και στο κτιριακό συγκρότημα όπου είχε το στρατηγείο του ο λίβυος ηγέτης αλλά και στις γύρω περιοχές καθώς και στο αεροδρόμιο το οποίο οι αντάρτες είχαν ανακοινώσει ότι κατέλαβαν τη Δευτέρα. Οπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, η κατάσταση δεν πρόκειται να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο πριν περάσουν έξι μήνες, διότι πυρήνες υποστηρικτών του Καντάφι θα δρουν σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν χθες 46 βομβαρδισμούς, ενώ συνολικά τους τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει σε 7.500 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. Η διεθνής κοινότητα και η ηγεσία των ανταρτών σπεύδουν να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Χθες ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε στο Παρίσι με υπ' αριθμόν 2 ηγέτη των αντικαθεστωτικών Μαχμούντ Τζιμπρίλ και αργότερα δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη θα σταματήσουν όταν ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι και η οικογένειά του «δεν θα αποτελούν πλέον απειλή για το Λιβυκό λαό». Ο γάλλος πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι ο συριακός λαός έχει και "εκείνος επίσης δικαίωμα στη δημοκρατία". "Οι Σύροι έχουν επίσης δικαίωμα στη δημοκρατία και δεν είναι καταδικασμένοι να υφίστανται την καταστολή από ένα καθεστώς που δεν καταλαβαίνει ότι είμαστε σε έναν άλλο αιώνα", σημείωσε ο Σαρκοζί, που απέρριψε πάντως την προοπτική μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία παρόμοιας με αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη.
Η Γαλλία μαζί με τη Βρετανία ετοιμάζουν ένα σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ με στόχο να αρθούν οι κυρώσεις και να ξεπαγώσουν τα λιβυκά κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση της εξουσίας, ενώ οι αντάρτες ελπίζουν να αρχίσει και πάλι σύντομα η άντληση πετρελαίου. Ο Σαρκοζί προγραμματίζει για την επόμενη εβδομάδα - πιθανότατα την 1η Σεπτεμβρίου - μια ειδική διάσκεψη των Φίλων της Λιβύης στο Παρίσι με τη συμμετοχή ξένων ηγετών και διεθνών οργανισμών για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση. Οπως είπε στη συνάντηση αυτή θα καλέσει και την Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία.
Χθες, στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης συναντήθηκαν στο Κατάρ με απεσταλμένου των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στην ομάδα επαφής για τη Λιβύη συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Η Κίνα έκανε έκκληση για «σταθερή μεταβίβαση της εξουσίας» στη Λιβύη ανακοινώνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με το Συμβούλιο. «Η Κίνα σέβεται τις επιλογές του λιβυκού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μα Ζαοξού. Εκπρόσωπος των ανταρτών τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα τιμήσει όλα τα πετρελαϊκά συμβόλαια που είχαν υπογραφεί από το καθεστώς Καντάφι, μεταξύ των οποίων και εκείνα με τις κινεζικές εταιρείες.
ΑΠΑΓΩΓΗ. Στο μεταξύ χθες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι τέσσερις ιταλοί δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί στη Λιβύη. Την είδηση μετέδωσαν το ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Sky TG-24 και το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από τον πρόεδρο της ένωσης δημοσιογράφων Ρώμης Μπρούνο Τούτσι. Από τους τέσσερις, οι δύο είναι απεσταλμένοι της «Corriere della Sera», ο τρίτος γράφει για τη «La Stampa» και ο τέταρτος είναι ανταποκριτής της καθολικής «Avvenire». ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου