Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Συναίνεση για την Παιδεία - Μετά την επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
Ψηφίστηκε επί της αρχής από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία ο νόμος πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Προηγήθηκαν έντονες...
διαβουλεύσεις για την επίτευξη συναίνεσης και τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού.
Η υπουργός Παιδείας, στο κλείσιμο της συζήτησης, ευχαρίστησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα. "Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες και πριν ακόμη από το '74 περισσότεροι από 250 βουλευτές ψηφίζουν νομοσχέδιο για την εκπαίδευση", δήλωσε χαρακτηριστικά η Άννα Διαμαντοπούλου.
"Όχι" από τα κόμματα της Αριστεράς
"Ναι" επί της αρχής ψήφισε και η ΝΔ για το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση.
Η συναίνεση επετεύχθη μετά από συμφωνία της υπουργού να αποδεχτεί το αίτημα της ΝΔ να καταργηθεί το άσυλο, έτσι ώστε να ισχύει για το πανεπιστήμιο και για τις αξιόποινες πράξεις, ό,τι ισχύει για την υπόλοιπη κοινωνία.
Επίσης, η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι ο πρύτανης πλέον δεν θα διορίζεται αλλά θα εκλέγεται μέσα από λίστα υποψηφίων την οποία θα καταρτίζει το συμβούλιο και θα καλείται η ακαδημαϊκή κοινότητα να επιλέξει έναν εκ των υποψηφίων.
Παραμένει η διάταξη που δεν προβλέπει συμμετοχή φοιτητών στην εκλογή των πρυτανικών αρχών. Παρόλα αυτά, ένας φοιτητής θα συμμετέχει στο συμβούλιο και τρεις στη σύγκλητο και οι φοιτητές αυτοί θα επιλέγονται από ενιαία λίστα και όχι από παραταξιακά ψηφοδέλτια.
Κατόπιν αυτών των αλλαγών, η ΝΔ υπερψήφισε επί της αρχής, ζητώντας όμως να υπάρξει μέσα στους επόμενους μήνες συζήτηση για τη θέση και το ρόλο των φοιτητικών παρατάξεων.
Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, το κόμμα του αποσύρει το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής.
Η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι ο ρόλος των παρατάξεων δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μέσα στη Βουλή και ότι η Βουλή δεν μπορεί να βάζει δεσμεύσεις που δεν της αρμόζουν.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για εξέλιξη που δεν εκπλήσσει, μιας και υπήρξε μια αγωνιώδης προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση σε ένα δεξιόστροφο και νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο.
Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά
Δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει η ΝΔ επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες, στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, λίγο πριν από την ψηφοφορία.
Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχαν από προχθές συζητήσεις ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Άρη Σπηλιωτόπουλου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου ως προϋποθέσεις για να ψηφίσει η ΝΔ επί της αρχής το ν/σ, να υπάρξει κατάργηση του ασύλου και ο πρύτανης να εκλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά από σχετικές προτάσεις του Συμβουλίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: