Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει - Επιστολή του προέδρου του ΕΒΕ Πιερίας στον Υπουργό Οικονομικών για την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στον κλάδο εστίασης


http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/a5b60e856ce634a0ea1895a1c27b7855_L.jpg


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Την επανεξέταση «ή καλύτερα την ανάκληση» της απόφασης για αύξηση του ΦΠΑ στον κλάδο εστίασης, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο..
πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, τονίζει στην επιστολή του, πως η αύξηση του ΦΠΑ στον κλάδο εστίασης από 13% σε 23% θα έχει ακραίες αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό, στην απασχόληση, στη μικρομεσαία επιχείρηση και γενικώς στην οικονομία της χώρας. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ, αφού αναλύει τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει μια τέτοια απόφαση, ζητά από το υπουργείο οικονομικών να επανεξετάσει τον υψηλό ΦΠΑ σε όλα τα είδη κατανάλωσης και πέραν της εστίασης, προτείνοντας τη μείωσή του.

Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου του ΕΒΕ Πιερίας, έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με ιδιαίτερη περίσκεψη παρακολουθούμε αρκετές ημέρες τώρα τις εξελίξεις γύρω από την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης.
Μια αύξηση με ορίζοντα υλοποίησης την 1η Σεπτέμβρη 2011, για την οποία οποιαδήποτε απόφαση επανεξέτασης από την πλευρά σας ή καλύτερα ανάκλησης θα μας έβρισκε απολύτως σύμφωνους.
Βιώνουμε μια περίοδο στη χώρα κατά την οποία οι πολίτες βγαίνουν όλο και λιγότερο έξω για να απολαύσουν ένα καλό γεύμα, την παρέα ακόμη και τον καφέ τους, ενώ έχουν παράλληλα μειωθεί και οι παραγγελίες για φαγητό (τα μηχανάκια και οι διανομείς αναμένουν για ένα τηλεφώνημα παραγγελίας που κανείς δεν θα χαρακτήριζε πλουσιοπάροχη). Σημειωτέον πως οι επαγγελματίες αναγκάστηκαν φιλότιμα να ρίξουν τις αντικειμενικά υψηλές παλαιότερες τιμές τους.
Η Πιερία εντάσσεται και αυτή μέσα στις καθαρά τουριστικές περιοχές των οποίων η επιβίωση εξαρτάται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από το πόσο θα δουλέψουν τα τουριστικά καταλύματα αλλά και τα εστιατόρια & οι χώροι αναψυχής.
Αύξηση του ΦΠΑ στον επαγγελματικό αυτό χώρο από 13% σε 23% θα έχει ακραίες αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό, στην απασχόληση, στη μικρομεσαία επιχείρηση, στην οικονομία της χώρας μας γενικώς.
Οιαδήποτε αύξηση 10% του συντελεστή στην εστίαση θα αυξήσει κατά τουλάχιστον 3% και το κόστος του τουριστικού πακέτου, ενός πακέτου που το χρειαζόμαστε ως βασικό σύμμαχό μας για την έξοδο από την κρίση. Γενικότερα βάσει πρόσφατων επίσημων δεδομένων κάθε αύξηση κατά 10% στα κόστη των καταναλωτικών υπηρεσιών και αγαθών, σημαίνει την ίδια στιγμή απώλεια κατά 15% στο συνολικό αριθμό πελατών.
Το χειρότερο για το κράτος που βλέπει μια τέτοια κίνηση ως καθαρά εισπρακτικό μέτρο είναι ότι θα έχει τα εντελώς αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Τα δημόσια έσοδα όχι μόνο δεν θα αυξηθούν αλλά θα «μπει λουκέτο» σε αρκετές επιχειρήσεις με συνέπεια να μην εισπράττεται απολύτως τίποτε. Το σίγουρο είναι ότι θα δημιουργηθεί κοινωνική έκρηξη καθώς θα καταργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας (πλήρης αλλά και εποχιακή απασχόληση), θα ενισχυθεί η παραοικονομία, η φοροδιαφυγή και θα αυξηθεί σε όσους απομείνουν το τελικό κόστος παροχής υπηρεσιών (θα περάσει το κόστος στον κατάλογο και στον τελικό καταναλωτή), αδυνατώντας να προχωρήσουν σε νέα απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ, ώστε η χώρα μας θα χάσει ακόμη περισσότερες θέσεις στον δείκτη ανταγωνιστικότητας ως τουριστικός προορισμός συγκριτικά με άλλες μεσογειακές και γειτονικές μας χώρες.
Ενδεικτικά στην Πορτογαλία ο αντίστοιχος φόρος ανέρχεται στο 13%, στην Ιταλία 10%, στην Ισπανία, την Τουρκία και την Κύπρο 8% ενώ στη Γαλλία που το 2009 προχώρησε σε μείωση στο 5,5% η αύξηση της κίνησης στα καταστήματα εστίασης είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 30.000 νέες θέσεις εργασίας*.
Ακόμη και η Ιρλανδία που αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα μείωσε τον ΦΠΑ ειδικά στον κλάδο εστίασης και υπηρεσιών φιλοξενίας από 13,5% σε 9% έως το τέλος του 2013.
*Τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες με χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση
ΧΩΡΑ        ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΠΑ    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΙΤΑΛΙΑ                20%                10%
ΙΣΠΑΝΙΑ            18%                8%
ΚΥΠΡΟΣ            15%                8%
ΓΑΛΛΙΑ                19,6%                5,5%
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ            23%                13%
ΤΟΥΡΚΙΑ            18%                8%
ΕΛΛΑΔΑ            23%                13%

Αναλογιστείτε από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 τις αυξήσεις που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε καφετέριες, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, ψητοπωλεία και εστιατόρια.
Πανελλαδικά μιλούμε για 140.000 περίπου επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 600.000 εργαζομένους.
Σας παρακαλούμε λοιπόν άμεσα να προχωρήσετε όχι απλώς σε ανάκληση αυτής της λανθασμένης απόφασης αλλά σε μια πολιτική συνολικής μείωσης του ΦΠΑ σε όλα τα επαγγέλματα που άμεσα και έμμεσα σχετίζονται με τον τουρισμό.

Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: