Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

FT: Ομόλογα Μπρέιντι για την Ελλάδα

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTXAY7xtDhFHwQV7LA4MG0Ku6YlJZkx9N8rtaIevUowr1RUJpE3eQ

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011
H καλύτερη τακτική στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα είναι η έκδοση ομολόγων τύπου Μπρέιντι, κατά το πρότυπο της στρατηγικής στη Λατινική Αμερική, σε σημερινό κύριο άρθρο της η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial ...
Times.
Σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει η εφημερίδα, πρώτα η Ελλάδα και οι εταίροι της πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο που θα στοχεύει σε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.
Στη συνέχεια η Αθήνα προσφέρει στους πιστωτές της νέα ομόλογα είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής είτε με κούρεμα.
Τρίτον, η ευρωζώνη τερματίζει τα δάνεια διάσωσης και προσφέρει αντί για χρήματα εγγυήσεις για τα ελληνικά ομόλογα. Ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της έκδοσης άτοκων ομολόγων που θα προσφερθούν στην Αθήνα, η οποία θα τα χρησιμοποιήσει ως ενέχυρο για τα ομόλογα Μπρέιντι.
Το σχέδιο αυτό σύμφωνα με την εφημερίδα καλύπτει τόσο την Ελλάδα όσο και τους πιστωτές/επενδυτές ή τις υπόλοιπες κυβερνήσεις. Το κύριο εμπόδιο όμως είναι πολιτικό, σημειώνεται, καθώς υπάρχει το θέμα της παροχής εγγυήσεων από την ευρωζώνη προς μία χώρα-μέλος.
Σε ανάλυσή του εξάλλου στους Financial Times ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου χαρακτηρίσει το γαλλικό σχέδιο συμμετοχής των τραπεζών στο νέο πακέτο της Ελλάδας ως τοξικό παράγωγο που δεν είναι «συμμετοχή», αλλά «διάσωση» ιδιωτών πιστωτών. Εκτιμά ότι το επιτόκιο που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα σε μια τέτοια συμφωνία είναι υπερβολικά υψηλό και σχολιάζει ότι δεν μπορεί να δει γιατί οι Έλληνες θα αποδέχονταν μία τέτοια «καταστροφική συμφωνία».
Σε κοινή ανταπόκριση από Βρυξέλλες και Βερολίνο οι Financial Times αναφέρουν επίσης ότι η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για το νέο πακέτο για την Ελλάδα οφείλεται στην ανάγκη ορισμένων χωρών-μελών να καθορίσουν τη συμμετοχή του δικού τους ιδιωτικού τομέα. Θεωρείται πάντως ότι αυτά τα ζητήματα είναι τεχνικής φύσης και όχι δυνητικά πολιτικά εμπόδια στη συμφωνία.
Σε ρεπορτάζ από την Αθήνα, εξάλλου, η βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι οι ελληνικές τράπεζες αφήνονται στα χέρια της μοίρας, καθώς η εμπλοκή τους στην πολιτική κρίση τις έχει αφαιρέσει τον έλεγχο επί του πεπρωμένου τους. Σημειώνεται επίσης η μείωση των ποσών των καταθέσεων ως χρηματοδότηση των τραπεζών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, όπως και η αβεβαιότητα για το κατά πόσο θα υπάρξει κούρεμα της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι γνώστες των συζητήσεων αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει το αποθεματικό του ταμείου σταθερότητας για τις τράπεζες από 10 σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Γράφοντας στην Daily Telegraph, ο έντονα ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Βρετανών Συντηρητικών και στέλεχος επενδυτικής εταιρείας, Τζον Ρέντγουντ τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από την κρίση δανειζόμενη. «Η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, να υποτιμήσει το νέο της νόμισμα και να έχει διαθέσιμες πιστώσεις για ανάπτυξη που θα βασίζεται στον ιδιωτικό τομέα», λέει ο κ. Ρέντγουντ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ
ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: