Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 180 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Παιχνίδια συναίνεσης και πρόωρων εκλογών

http://s.enet.gr/resources/2011-07/11-1-thumb-medium.jpg

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011
Μπορεί το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα για τη χώρα μας να είναι ακόμα στα λόγια, αφού οι σχετικές διαδικασίες μετατέθηκαν χρονικά για τον Σεπτέμβριο, όμως ο αριθμός των..
βουλευτών που θα κληθούν για την έγκρισή του από τη Βουλή έχει αρχίσει από τώρα να μπαίνει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. και να συζητείται ως μια αφορμή για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
Κι αυτό γιατί είναι γνωστή η θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου, όπως την είχε διατυπώσει προ διμήνου, ότι τέτοιου είδους συμβάσεις θα πρέπει να ψηφίζονται με 180 βουλευτές για να υπάρχει πεδίο συναίνεσης.
Ομως η Ν.Δ. διά του προέδρου της έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δώσει θετική ψήφο στο νέο Μνημόνιο και τη νέα σύμβαση και χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα. Είπε πως θέτοντας η κυβέρνηση θέμα πλειοψηφίας 180 βουλευτών επί της ουσίας σχεδιάζει την απόδρασή της...
«Η Ν.Δ., που απέδρασε το 2009, τώρα κατηγορεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι θέλει να αποδράσει. Κρίνει εξ ιδίων αλλά εμείς δεν φυγομαχούμε», μας έλεγε χθες κυβερνητικός παράγοντας.
Πάντως κυβερνητική απόφαση για όριο 180 βουλευτών ακόμα δεν έχει ληφθεί, ενώ χθες κυβερνητικοί παράγοντες μας έλεγαν ότι το θέμα είναι άκαιρο και θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε στο «Μέγκα» ότι θα το αποφασίσει η κυβερνητική επιτροπή, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι ο ίδιος διαφωνεί.
Τη διαφωνία του έχει εκφράσει και ο Δημ. Ρέππας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επιφυλακτικός έως αρνητικός είναι και ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Βενιζέλος ακόμα δεν έχει πάρει θέση για το αν εμμένει ή όχι στην παλιά του θέση, η οποία εξάλλου είχε διατυπωθεί πριν η Ν.Δ. απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο.
Με δεδομένη την άρνηση της Ν.Δ., αν η κυβέρνηση θέσει όριο 180 βουλευτές το πιο πιθανό είναι να γίνουν πρόωρες εκλογές... και πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση, όπως έχει πει κατ' επανάληψη ο Γ. Παπανδρέου, δεν θέλει.
Παρ' όλ' αυτά η συναίνεση είναι ένα θέμα στο οποίο ακόμα ποντάρει η κυβέρνηση και αναμένονται νέες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Ο κ. Βενιζέλος είπε χθες στην «Κ.Ε.» ότι η έλλειψη συναίνεσης είναι εικονική και υποστήριξε ότι σε θεμελιώδη ζητήματα υπάρχει ευρύτατη συναίνεση.
Πάντως η Ν.Δ., για να πείσει ότι σπρώχνει τα πράγματα στα άκρα, ανακοίνωσε χθες προκαταβολικά ότι δεν πρόκειται να στείλει εκπρόσωπό της στο διάλογο για ένα νέο φορολογικό σύστημα, που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομικών.
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: