Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η “ταμπακιέρα” της επίσκεψης Βενιζέλου στις ΗΠΑ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 201
 
Περί αιφνιδιασμών ο λόγος… Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει ταξίδι-αστραπή στις Ηνωμένες Πολιτείες..
την Κυριακή, προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων και επαφών με κορυφαίους παράγοντες της κυβέρνησης Ομπάμα, καθώς και στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μεταξύ των οποίων πιθανότατα και της ίδιας της Κριστίν Λαγκάρντ.
Η επίσκεψη Βενιζέλου στις Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, εν αναμονή της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, από την οποία ακόμη και ο Λευκός Οίκος προσδοκά να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, και να εκπονηθεί μια «τελική λύση» στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της ελληνικής οικονομίας, που απειλεί το σύνολο της ευρωζώνης.
Παράλληλα, στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο στάδιο της κορύφωσης οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς, με τον Λευκό Οίκο… στη μέση, για την επίτευξη συμφωνίας, προκειμένου να αυξηθεί το όριο δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας, και να αποφευχθεί έτσι το εφιαλτικό για ολόκληρο τον πλανήτη ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών της υπερδύναμης, στις αρχές Αυγούστου.
Η επίσκεψη Βενιζέλου στις ΗΠΑ προέκυψε ως… παράπλευρο δεδομένο από την πρόσφατη συνάντηση με τη Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα, με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών να συζητά με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Παπανδρέου και Υπουργό Οικονομικών ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να αποκαλυφθεί τίποτα επισήμως.
Το υπερατλαντικό «κάλεσμα» προς τον άλλοτε διεκδικητή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έχει φυσικά και τις… μικροπολιτικές παρενέργειές του, καθώς οι υποστηρικτές του «Νο2» της Κυβέρνησης και του Κινήματος θα σπεύσουν να υπογραμμίσουν τη σημειολογία της επίσκεψης, και την αναβάθμιση του Ευάγγελου Βενιζέλου σε ρόλο συνομιλητή της υπερδύναμης. ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: