Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Θεοδωράκης: "Θα καταλάβω την πλατεία Αριστοτέλους"

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Τελεσίγραφο απέστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης στον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "θα καταλάβω την ...πλατεία Αριστοτέλους."
Νωρίτερα ο κ. Μπουτάρης αποφάσισε να "απαγορεύσει" την ομιλία του γνωστού μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και ιδρυτή του κινήματός πολιτών Σπίθα.
Ο κ. Θεοδωράκης εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση στον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, επικρίνοντας έντονα την απόφαση του δημάρχου.
Ειδικότερα, η επιστολή του κ. Θεοδωράκη έχει ως εξής:
"Με κάλεσαν να μιλήσω σε συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα. Η απάντησή μου υπήρξε θετική. Επικοινώνησα με τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του πρότεινα να πάρει μέρος και αυτός στη συγκέντρωση, πράγμα που δέχθηκε και μάλιστα με συγκίνηση και ιδιαίτερο ενθουσιασμό.
Όλα πήγαιναν ομαλά, έως σήμερα το πρωί που δημοσιοποιήθηκαν τα σχετικά με την συγκέντρωση. Ευθύς αμέσως, πρώτος ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν παραχωρεί την Πλατεία. Χωρίς αιτιολογία. Δεύτερος ο Πρύτανης με δελτίο τύπου και όχι με απ’ ευθείας επικοινωνία μαζί μου ή με τους διοργανωτές όπως θα ήταν φυσικό αν πράγματι υπήρχε κάποιο αντικειμενικό πρόβλημα, δηλώνει ότι τον… ξεγέλασαν “ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο της εκδήλωσης” και κατόπιν τούτου αρνείται να συμμετάσχει.
Τρίτος υποψήφιος ομιλητής μου δήλωσε ότι αδυνατεί να πάρει μέρος, γιατί επιστρέφοντας στο σπίτι του βρήκε δεκάδες υβριστικά και απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι σε λίγο θα υπάρξουν διαδοχικά νέα εμπόδια με στόχο τη ματαίωση της παρουσίας μου στη Θεσσαλονίκη.
Παλαιότερα, επί εποχής βασιλευομένης Δημοκρατίας, που είχα το ίδιο πρόβλημα κάθε φορά που σκόπευα να πάω στη Θεσσαλονίκη, γνώριζα το κέντρο από το οποίο εκπορεύονταν οι απειλητικές προειδοποιήσεις. Σήμερα όμως, σε συνθήκες Δημοκρατίας, αδυνατώ να καταλάβω με ποιο τρόπο συντονίστηκαν ο Δήμαρχος με τον Πρύτανη και γιατί στρέφονται εναντίον μου, μιας και μόλις χτες ήμουν βέβαιος για τα φιλικά τους αισθήματα απέναντί μου.
Εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται να ξαναγυρίσω σε κείνες τις εποχές, που η εξουσία με αντιμετώπιζε σαν πολίτη β΄ κατηγορίας. Η πλατεία Αριστοτέλους υπήρξε πάντοτε έως τώρα χώρος πολιτικών και άλλων εκδηλώσεων και δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανένα να μου στερήσει το δικαίωμα που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι.
Έτσι στην περίπτωση που επιμείνουν στις απαγορεύσεις και στους αποκλεισμούς, δηλώνω ότι από το απόγευμα της Τετάρτης θα καταλάβω μόνος μου το δημόσιο αυτόν χώρο, που μου ανήκει όπως ανήκει σε όλους και αν τολμούν, ας έλθουν να με διώξουν δια της βίας."
Να σημειωθεί πως ο κ. Μπουτάρης αρνήθηκε να “εκχωρήσει” την πλατεία Αριστοτέλους στον Μίκη Θεοδωράκη ώστε να πραγματοποιήσει την ομιλία του.
Ανεξάρτητα όμως, ο κ. Θεοδωράκης θα δώσει το παρών στην πλατεία, την Πέμπτη (09/06).
Οι πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση αυτή από υποστηρικτές της "Σπίθας" έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στη αντίστοιχη σελίδα στο Facebook.
"Αντιδημοκρατική ενέργεια από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο οποίος -προς το παρόν- αρνείται την παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους για την ομιλία του Μίκη και των καθηγητών, ο ανεξάρτητος ρέπει προς τον ολοκληρωτισμό ή έτσι μου φαίνεται;" ήταν το καυστικό το σχόλιο fan της σελίδας της "Σπίθας" στο Facebook.
Το μήνυμα του κ. Θεοδωράκη για την ομιλία είναι σαφές:
"Η φωνή του προδομένου ελληνικού λαού, ενώνεται με τη φωνή του Μίκη Θεοδωράκη, ιδρυτή της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, και υψώνεται για να ακουστεί ως τα πέρατα της Ευρώπης και όλου του πλανήτη.
Την Πέμπτη (09/06) στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μυλόπουλος και η Τιμητική Επιτροπή από εξέχοντες Θεσσαλονικείς, καλούν τον Μίκη Θεοδωράκη σε ανοιχτή συγκέντρωση-συλλαλητήριο, με σύνθημα ΟΧΙ στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΟΧΙ στο ξεπούλημα, ΟΧΙ στην ξένη εξάρτηση.
Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν, ο Γιώργος Κασιμάτης, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, ο Βασίλης Πολυμένης, Επίκουρος καθηγητής του Α.Π.Θ. της Χρηματοοικονομικής, ο Νότης Μαριάς, Αν. καθηγητής Θεσμών Ε.Ε, Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Κώστας Ζουράρις, Πολιτειολόγος, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών και ο Μίκης Θεοδωράκης
Στην Τιμητική Επιτροπή συμμετέχουν οι: Βούλα Πατουλίδου, Πόπη Μοσκώφ, Κωστής Γκορτζής (Ναύαρχος), Νίκος Παρασκευόπουλος(καθηγητής Νομικής του Α.Π.Θ.)".
http://radioroumelinews.blogspot.com/2011/06/blog-post_1640.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: