Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ανοιχτή παραμένει η υπόθεση της Κερατέας Αν χάσουμε τους κοινοτικούς πόρους θα πληρώσουμε εμείς τον ΧΥΤΥ!

http://img.protothema.gr/540EA853B8EC05EA2A08A3AB111D63F4.jpg 

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011
Η θέση «Φοβόλες» παραμένει η επικρατέστερη για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, του εργοστασίου και της μονάδας κομποστοποίησης της Κερατέας με μοναδικό στοίχημα...
-εφόσον  υπάρξει συμφωνία κυρίων- τον χρόνο που θα απαιτήσει η νέα λύση για να υλοποιηθεί. Δεν αποκλείεται, εάν το έργο «ξεστρατίσει» χρονικά, να γίνει με δημόσιους πόρους!
Η κοινοτική χρηματοδότηση για ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ κινδυνεύει να ακυρωθεί εάν τα κονδύλια (περί τα 12 εκατ. ευρώ) δεν απορροφηθούν έως τα τέλη του έτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τροποποίηση της χωροθέτησης θα απαιτήσει νέες περιβαλλοντικές μελέτες που ακόμη και αν προωθηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα δημιουργήσουν νέες καθυστερήσεις.

Από την περασμένη εβδομάδα στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής διαφάνηκε η δυνατότητα τροποποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα της Αττικής, χωρίς να απαιτείται η αναθεώρησή του, που είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση, για να αποφύγει νέους χρονικούς εκτροχιασμούς.

Επί του παρόντος όμως η πρόταση για την εγκατάσταση των έργων στην παλιά χωματερή της Κερατέας δεν έχει υποβληθεί επισήμως στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η συνάντηση με την υπουργό κυρία Τίνα Μπιρμπίλη αναμένεται από μέρα σε μέρα μολονότι ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλίας Λιακόπουλος δήλωνε πρόσφατα ότι η πρόταση του Δήμου της Λαυρεωτικής έχει σταλεί στην υπουργό από τον ίδιο.

Στο μεταξύ υπέρ της καύσης δήλωνε τη Δευτέρα στη Βουλή ο  υφυπουργός ΠΕΚΑ κ Θάνος Μωραΐτης, λέγοντας ότι το υπουργείο υποστηρίζει την καύση «ως αποδεκτή λύση, μεταξύ άλλων, για τη διαχείριση των παραγόμενων καυσίμων από την επεξεργασία των απορριμμάτων».

Ο κ. Μωραΐτης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη, με θέμα τη θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων, έριξε το γάντι στους ΟΤΑ, που, όπως είπε, «έχουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την επιλογή του κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων και τεχνολογιών που θα εφαρμόσουν στην περιοχή τους».

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: