Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Το οικονομικό «χάος» της δημοτικής ενότητας Παραλίας στο επίκεντρο

Tετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Κατερίνης
-Τιμολόγια χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αποφάσεις κ.λ.π.
-Οφειλές ύψους 1,5 εκ. ευρώ μπαίνουν στο μικροσκόπιο... επιτροπής –Υπόθεση ερημοδικίας σε βάρος του δήμου κατήγγειλε ο Γιάννης Μαλτζάρης

Το «χάος» που επικρατεί στα οικονομικά της δημοτικής ενότητας Παραλίας (πρώην δήμος Παραλίας) βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Κατερίνης, μιας και οι αρμόδιοι υπάλληλοι αρνήθηκαν να παραλάβουν  τα παραστατικά παρά μόνο κατέγραψαν τα τιμολόγια στο πλαίσιο της απογραφής που διενήργησε ο δήμος Κατερίνης στους δήμους που συνενώθηκαν με την πρωτεύουσα.
Το θέμα εισηγήθηκε ο αναπληρωτής δήμαρχος Ζ.Σατραζέμης επισημαίνοντας πως οι υπάλληλοι που κλήθηκαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία απογραφής των οικονομικών στοιχείων, διαπίστωσαν πως αριθμός των τιμολογίων δεν συνοδεύονταν από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (αποφάσεις δημαρχιακής, εντολές, υπογραφές μελών κ.λ.π.) και ως εκ τούτου αρνήθηκαν να τα παραλάβουν.
Εισηγούμενος το θέμα ο ίδιος πρότεινε τη σύσταση τριμελούς επιτροπής, στην οποία θα μετέχει και ένας πρώην δημοτικός υπάλληλος παραλίας, προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα στα αρχεία του δημοτικού καταστήματος, να αναζητηθούν οι σχετικές αποφάσεις και να διαπιστωθεί ποια από αυτά τα τιμολόγια πληρούν και ποια όχι τις προϋποθέσεις.

Ο ίδιος σημείωσε πως αμέσως μετά την έρευνα, θα έρθουν στην οικονομική επιτροπή όλα τα στοιχεία εκείνα που θα προκύψουν, τονίζοντας πως στόχος της διοίκησης είναι η διαφάνεια.
Τα τιμολόγια είναι της τάξης των 1,8 εκ. ευρώ και αφορούν την περίοδο από το 2001 έως το 2010.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Καραφουλίδης, τόνισε πως ο ίδιος είχε προτείνει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου σε όλους τους δήμους που συνενώθηκαν με την Κατερίνη, πρόταση που δεν έκανε δεκτή η συμπολίτευση, τονίζοντας πως όταν μιλούμε για διαφάνεια θα πρέπει να μην στρουθοκαμηλίζουμε αλλά να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις που να υποστηρίζουν τον πολιτικό μας λόγο.
Φτάσαμε στον Ιούνιο, είπε ο κ. Καραφουλίδης και ακόμη δεν υπάρχει εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία. Υπάρχει οικονομική αταξία και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και συγκάλυψη είπε χαρακτηριστικά.
Πρότεινε εκ νέου να έρθει το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου στο δημοτικό συμβούλιο και να εξετασθούν και οι όποιες πολιτικές ευθύνες.
Οι αιρετοί, τόνισε, δεν διαχειρίζονται, διοικούν. Και οφείλουμε μετά το πόρισμα της επιτροπής να δούμε τι πορεία θα ακολουθήσουμε.
Ο κ. Μαλτζάρης από την πλευρά του ζήτησε εκ νέου διαχειριστικό έλεγχο σε όλους τους πρώην δήμους και στο δήμο Κατερίνης αλλά και τις δημοτικές επιχειρήσεις των δήμων.

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Για το ίδιο θέμα ο κ. Σατραζέμης ζήτησε τη νομική υποστήριξη π από πλευράς του δήμου, αφου   εκτός των άλλων για την ίδια δημοτική ενότητα  Παραλίας έχουν προκύψει θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των αναψυκτηρίων στην ακτή με ξαπλώστρες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχουν οφειλές προηγουμένων ετών τόσο σε ενοίκια όσο και σε τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων (ξαπλώστρες κ.λ.π.) αλλά και πολεοδομικές παραβάσεις.
Οι συμβάσεις που είχαν με το δήμο Παραλίας έχουν λήξει είπε ο κ. Σατραζέμης και θα πρέπει για να ανανεωθούν να αποπληρωθούν οι οφειλές.

ΕΡΗΜΟΔΙΚΙΑ
Ο κ. Μαλτζάρης παίρνοντας το λόγο τόνισε πως η νομική υποστήριξη έχει απασχολήσει και άλλη φορά την οικονομική επιτροπή και το δήμο πλην όμως σε περίπτωση εκδίκασης υπόθεσης δυο συμβασιούχων (stage) στις 19 Μαΐου ο νομικός που όρισε ο δήμος Κατερίνης να εκπροσωπήσει το δήμο ουδέποτε εμφανίστηκε στο δικαστήριο και επιπλέον δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης εμφανίστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης των δυο συμβασιούχων.
Είχαμε δηλαδή το οξύμωρο, είπε ο κ. Μαλτζάρης, να δικάζεται ερήμην ο δήμος Κατερίνης και ένας δημοτικός σύμβουλος να συνηγορεί υπέρ των κατηγόρων του δήμου.
Αυτή η ιστορία δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά και εκθέτει το δήμο είπε ο κ. Μαλτζάρης.
Στο θέμα παρενέβη ο κ. Γκουγκουρέλας υποστηρίζοντας πως είναι πολύ σοβαρές οι καταγγελίες, λέγοντας πως αυτό μπορεί ακόμη και να στοιχειοθετεί συμπαιγνία μεταξύ δήμου και εναγόντων.
Ο κ. Καρατζόγλου ζήτησε να διερευνηθεί ο λόγος που δεν παρέστη στο δικαστήριο ο δικηγόρος που όρισε ο δήμος Κατερίνης και να αναζητηθεί αν νομίμως κλήθηκε και ανέλαβε την υπόθεση.
Ο κ. Καραφουλίδης υποστήριξε ότι με τέτοιες ενέργειες εκτίθεται ο δήμος και βοούν τα δικαστήρια, ενώ αναφερόμενος στην πράξη το δημοτικού συμβούλου είπε πως μπορεί να μην έπραξε τίποτα παράνομο, πλην όμως , οι πολιτικοί άνδρες κρίνονται από τις πράξεις τους.
Στο θέμα παρενέβη και ο κ. Χρυς.Κυραιλίδης τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση ο δημοτικός σύμβουλος δεν προέβη σε παράνομη πράξη, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να διερευνάται κάθε υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις. Σημείωσε πάντως πως θα πρέπει να διερευνηθούν οι λόγοι της ερημοδικίας του δήμου Κατερίνης.
Στο θέμα παρενέβη και ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο σε πολλά θέματα και τόνισε πως τα σενάρια περί «συμπαιγνίας» είναι ευφάνταστα και προέρχονται από αυτούς που θέλουν να βλέπουν σκοπιμότητες πίσω από όλες τις ενέργειες. Θλίβομαι, είπε, χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και η συζήτηση ολοκληρώθηκε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: