Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Δραματικές κινήσεις από Παπανδρέου Αλλάζει το Μεσοπρόθεσμο, καλεί ΝΔ, κάνει πέρα Παπακωνσταντίνου

http://img.protothema.gr/7054C190E15EF4A9232D1943E7266361.jpg 


Tετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μπορεί να περίμεναν  στο Μέγαρο Μαξίμου την αποδοκιμασία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου  Παπακωνσταντίνου από τους βουλευτές  του ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι δεχόταν η  κυβερνητική πολιτική μία...
τέτοια συνολική και σκληρή  απόρριψη, ήταν για τους επιτελείς του πρωθυπουργού ένα καθοριστικό πολιτικό χαστούκι, που τους οδηγεί να επανεξετάσουν  όλα τα δεδομένα.

Κατ’ αρχήν το περιβόητο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα  σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας μπαίνει ξανά στο τραπέζι και  να ίσως να υποστεί σημαντικές αλλαγές  και όχι μόνο οριακές διορθώσεις. Προς τούτο θα αξιοποιηθούν όσο γίνεται  οι εναλλακτικές προτάσεις των βουλευτών, πολλές εκ των οποίων είναι κοστολογημένες και «ισοδύναμου οικονομικού  αποτελέσματος». Αναμένονται λοιπόν αλλαγές, όπως η μη μείωση του αφορολόγητου ορίου, το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η μη επιμονή  σε απολύσεις, η υποχώρηση σε ακραίες  μορφές ιδιωτικοποίησης κάποιων  ΔΕΚΟ κ.α.

Έτσι ελπίζουν στο  Μέγαρο Μαξίμου ότι οι βουλευτές  θα πειστούν να δώσουν θετική ψήφο και  να μην υπάρξουν διαρροές και παραιτήσεις.

Επειδή όμως κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξουν τελικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα επαναφέρει τις  επόμενες ημέρες την πρόσκληση προς τη ΝΔ για συναίνεση. Θα ζητήσει προς τούτο συγκεκριμένες προτάσεις  από τον Αντώνη Σαμαρά για τη βελτίωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Άλλωστε στο θέμα των απολύσεων  των δημοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση  φαίνεται να υιοθετεί την πρόταση  της ΝΔ για την «εργασιακή εφεδρεία». Ο κ. Παπανδρέου ελπίζει έτσι ότι ακόμη κι αν δεν σύρει ολόκληρη τη ΝΔ σε ψήφιση του προγράμματος, θα εξασφαλίσει μεμονωμένες ψήφους από βουλευτές της, ή θα δώσει το πάτημα σε άλλες πολιτικές δυνάμεις (ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ) να στηρίξουν το πακέτο.

Το τρίτο βήμα, που φαίνεται να είναι βέβαιο και  ήδη το εκπέμπουν προς τους βουλευτές  του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος είναι η απομάκρυνση  του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από  το υπουργείο Οικονομικών, μόλις  οριστικοποιηθεί η βοήθεια από  την τρόικα και ο κ. Παπανδρέου προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρείται τελειωμένος για το Μαξίμου και δεν γεννάται θέμα για τις διαθέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ: Από τους 70 βουλευτές, που μίλησαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ την Τρίτη, μόνο ένας βουλευτής είπε καλά λόγια για το έργο του,  ο Στάθης Κουτμερίδης. Όλοι οι άλλοι του έδειξαν την πόρτα της εξόδου, άλλοτε με εύσχημο και άλλοτε με άκομψο τρόπο.

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=126895

Δεν υπάρχουν σχόλια: