Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Πλεονεκτήματα και Προκλήσεις - Άρθρο της Βουλευτού Πιερίας κ. Μαρίας Μίχου

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011
 
  • Η καθημερινή τριβή των πολιτών με την δημόσια διοίκηση μας υπενθυμίζει με τρόπο επιτακτικό ότι η ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δύσκολα στοιχήματα για την παρούσα Κυβέρνηση. Πέρα από ορισμένες, αλλά δυστυχώς περιορισμένες εξαιρέσεις, το δημόσιο παρουσιάζεται δυσκίνητο και ταλαιπωρεί τους πολίτες αντί τους εξυπηρετεί.
  • Η κατάσταση αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνικής, οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δεν.... είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ξένα αλλά και εγχώρια επενδυτικά σχέδια δεν έχουν υλοποιηθεί λόγω του πολύ υψηλού κόστους που συνεπάγεται η γραφειοκρατία. Την περασμένη εβδομάδα , ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του International Institute for Management Development. Τα ευρήματα είναι ενδεικτικά για την σημασία της γραφειοκρατίας στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010 η χώρα μας καταλαμβάνει την 56η θέση μεταξύ 59 χωρών.
  • Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση το Υπουργείο Εσωτερικών επέλεξε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Και αυτό γιατί η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση διαθέτει ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα: Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να διευκολύνει την πρόσβαση σε αυτές και να μειώσει το κόστος.
  • Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί πράγματι μια χρυσή τομή, σε μία περίοδο όπου ο περιορισμός των δαπανών του δημοσίου τομέα με ταυτόχρονη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι το κυρίως ζητούμενο.
  • Όμως, το ακόμα σημαντικότερο είναι ότι οι νέες τεχνολογίες απελευθερώνουν δυνάμεις τις οποίες διαθέτει ο δημόσιος τομέας εγκλωβισμένες μέσα σε χιλιάδες σφραγίδες, έντυπα και διαδρόμους. Μέσω, λοιπόν, της σταδιακής ψηφιοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών όλο και περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό απελευθερώνεται και αξιοποιεί τις δυνατότητες και τις γνώσεις του σε δράσεις ουσιαστικής διοίκησης για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
  • Ο νέος νόμος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση αποτελεί τομή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της δημόσιας διοίκησης. Αποτελεί όμως παράλληλα και μια καλή ευκαιρία για να θέσουμε ουσιαστικούς κανόνες στην λειτουργία του δημοσίου τομέα. Αναφέρομαι κυρίως στην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της αποδοτικότητας.
  • Σταδιακά, σε όλες τις Δ.Ε.Κ.Ο. επιβάλλεται με νόμο η κατάρτιση στρατηγικών πλάνων διοίκησης, με στόχους, χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης. Αυτή είναι μια βασική προϋπόθεση για να γίνουν κερδοφόρες σε μακροπρόθεσμη βάση.
  • Στον στενό δημόσιο τομέα, αν και στόχος δεν είναι άμεσα το κέρδος, είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν ανάλογοι κανόνες λειτουργίας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση αποτελεί την βασικότερη προϋπόθεση για μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης, όπου κάθε υπάλληλος θα αναλαμβάνει συγκεκριμένα έργα και θα αξιολογείται με πραγματικά και αξιοκρατικά δεδομένα για την πορεία υλοποίησής τους. Έτσι, ανά πάσα στιγμή θα μπορούμε να εντοπίζουμε τα όποια προβλήματα και να δρούμε στοχευμένα για την επίλυσή τους.
  • Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη γίνει.
  • ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: