Δεύτερο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα χρονικής διάρκειας ενός ή δύο χρόνων, ύψους 30 δισ. για κάθε χρονιά (2012-2013), βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ... Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ πιέζει ώστε η νέα οικονομική βοήθεια, που βρίσκεται στα σκαριά, να οριστικοποιηθεί πριν από την εκταμίευση της προβλεπόμενης 5ης δόσης (ύψους 12 δισ.) ή στην καλύτερη περίπτωση η Ελλάδα να έχει λάβει τουλάχιστον την εγγύηση από τους δανειστές της ότι θα λάβει το ποσό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της.
Σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου με στόχο να αποφευχθεί μια «ήπια» ή «σκληρή αναδιάρθρωση».
Τα σενάρια
**Ενα από τα πιθανά σενάρια που εξετάζονται είναι να εγκριθεί δάνειο ύψους 30 δισ. για το έτος 2012 και η Γερμανία να επανέλθει τότε θέτοντας ως προϋπόθεση για την επιπλέον βοήθεια 30 δισ. για το έτος 2013 τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών που θα συμφωνήσουν εθελοντικά στην παράταση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, θα ζητηθεί από τις τράπεζες να συμφωνήσουν στην εθελοντική παράταση των λήξεων των ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012-2014 για τρία χρόνια.
** Το δεύτερο σενάριο είναι η Γερμανία να άρει τις αντιρρήσεις της και να ανάψει το πράσινο φως για ένα συνολικό ποσό 60 δισ., που θα καλύπτει την περίοδο 2012-2014.
Το ευρωπαϊκό μερίδιο στο νέο πακέτο στήριξης, περίπου 20 δισ., θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF) και τα υπόλοιπα, περίπου 10 δισ., θα τα διαθέσει το ΔΝΤ.
Σημειώνεται ότι το νέο πακέτο βοήθειας και οι όροι του -στο πλαίσιο ενός Μνημονίου νούμερο 2- θα πρέπει να εγκριθούν από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά αβέβαιο. «Αν εφαρμοστούν τα παραπάνω, η Ελλάδα προβλέπεται να εξοικονομήσει κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ άλλα 20 δισ. ευρώ θα έρθουν με τη μορφή νέων δανείων», είπε στη «Wall Steet Journal» στέλεχος του ΔΝΤ. «Με αυτόν τον τρόπο θα ικανοποιηθεί και η Γερμανία, που ζητεί οι ιδιώτες ομολογιούχοι να πληρώσουν μέρος του κόστους», σημείωσε.
Το Βερολίνο εμφανίστηκε τα τελευταία 24ωρα διατεθειμένο να αναβάλει τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους -που είναι βασικό αίτημά του - ώστε να διευκολυνθεί το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα και να συμβάλει στην άρση του ευρωπαϊκού αδιεξόδου για τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, προτού η χώρα ξεμείνει από ρευστότητα στα μέσα Ιουλίου. Μέχρι πρότινος, η βασική γερμανική θέση ήταν πως οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να εμπλακούν σε όποια λύση αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους.
Τα σχέδια της Ε.Ε. θεωρείται ότι αντιγράφουν τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Βιέννης». «Είναι όμως επιφανειακό και επιπόλαιο να λέμε», υποστήριξε πηγή της «Ε», ότι «θα ακολουθηθεί αυτό το μοντέλο, γιατί στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης το πρόβλημα το είχαν οι τράπεζες και εκεί δεν αντιμετώπιζαν τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος».
Η «δεύτερη διάσωση» της Ελλάδας είναι απολύτως συνδεδεμένη με την εκτέλεση και την επιτάχυνση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά. Η αξιολόγηση της τρόικας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μετέχει στις συνομιλίες, η αποτίμηση της έκθεσης θα κάνει λόγο για «στόχους που εκπληρώθηκαν, αλλά και για αποτυχίες της κυβέρνησης».
Συγκάλυψη
Ωστόσο, όπως τονίστηκε στην «Ε», στη φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί «δεν θα υπάρχει καθαρή σύσταση αν θα δοθεί ή όχι το δάνειο». Θα είναι μια «επιχείρηση συγκάλυψης» των τεχνοκρατών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ προκειμένου να δοθούν τα λεφτά «κρύβοντας το πρόβλημα» κυρίως για δυο λόγους: πρώτον, για να ξεπεραστεί το αγκάθι της εκταμίευσης της 5ης δόσης, όρου που αφορά το ΔΝΤ (σ.σ.: το Ταμείο επικαλείται νομικό πρόβλημα στους κανόνες λειτουργίας του, ότι για να δανείσει μια χώρα πρέπει να υπάρχει 12μηνη εγγύηση αναχρηματοδότησης του χρέους της χώρας) και δεύτερον, για να μην «προκαλέσουν» τους πολίτες χωρών, όπως οι Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία, με διαπιστώσεις ότι η Ελλάδα δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα. Για τους ίδιους λόγους, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες αφέθηκε να διαρρεύσει από την έδρα του ΔΝΤ ότι ακόμη και η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους -που το περιεχόμενό της αναμένεται να γίνει γνωστό την επόμενη εβδομάδα- δεν θα δημοσιοποιηθεί τελικά. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου