Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Τι άλλαξε;


Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011 Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας giorgis@massavetas.gr
Ελπίζω κ. Πρόεδρε, αν ευοδωθεί το σχέδιο για νέο δάνειο 65 δισεκατομμυρίων, που προωθείται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, να μην τολμήσετε να βγείτε, είτε εσείς, είτε ο...
παταγωδώς αποτυχημένος σε ο,τιδήποτε άλλο εκτός από τις καλές του σχέσεις με τηλεαστέρες «υπουργός Οικονομικών» σας, να μας το εμφανίσετε και αυτό ως κατόρθωμα, ως επίτευγμα της κυβέρνησης σας.

Διότι απλούστατα το νέο δάνειο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πιο επίσημο πιστοποιητικό της αποτυχίας, του μοιραίου για τον τόπο «οικονομικού επιτελείου» σας. Και βεβαίως, στο βαθμό που αυτό το επιτελείο στηρίζεται στη δική σας εύνοια και εμπιστοσύνη, η εγκληματική αστοχία του αντανακλά και στο πρόσωπο σας.

Μη τολμήσετε να μας εμφανίσετε ως επιτυχία το ότι μας φορτώνετε με νέο δάνειο μόλις ένα χρόνο μετά τη σύναψη του προηγουμένου. Ότι δένεται ο λαιμός των παιδιών μας με μια ακόμη θηλιά. Ότι μας δανείζουν μόνο και μόνο για να πάρουν οι τράπεζες τους τις δόσεις και τους τόκους των προηγούμενων δανείων μας.

Μερικοί απορούν για το πως εκδηλώνεται αυτή η «θετική στροφή», στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο η το Λουξεμβούργο. Μα είναι πολύ απλό. Παρά τις μεγαλοστομίες με τις ρητορικές επιδείξεις εθνικής υπερηφάνειας και άλλα ηχηρά, οι δανειστές μας πήραν αυτό που ζητούσαν: Την συναίνεση. Όχι γενικώς και αορίστως, αλλά επί συγκεκριμένου πεδίου: Εξασφάλισαν την συναίνεση των κομμάτων εξουσίας για το πρόγραμμα «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας. Τώρα τις ...εμπράγματες εγγυήσεις τις προσφέρουν από κοινού τα δυο μεγάλα κόμματα.

Ζήτησαν να πουληθεί δημόσια περιουσία πενήντα δισεκατομμυρίων. Και όταν το είπαν δημοσίως τον Φεβρουάριο, εισέπραξαν ακόμη και υποσχέσεις για ....συνταγματική απαγόρευση πωλήσεων. Οπότε, στα ρητορικά αυτά νταηλίκια, απάντησαν ως εκείνοι που κρατούν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Και πήραν αυτό που ήθελαν.

Τα υπόλοιπα, «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» είναι για τους ....χάνους διαφόρων αποχρώσεων. Ο Παπακωνσταντίνου απέτυχε σε όλα, οπότε την δική του αποτυχία στα έσοδα, την φορτώνεται ο λαός με νέα δάνεια ...ενυπόθηκα. Και με πράσινες και γαλάζιες υπογραφές εγγυητών.

Και είστε εσείς «πολιτικοί», ακόμη και οι «κηπουροί» σας, ενώ οι νέοι που αγανακτούν στις πλατείες, είναι «απολιτίκ» κατά τον αντιπρόεδρο σας. Μα τι είναι πιο «απολιτίκ», από την αυτοκατάργηση της πολιτικής μέσω της προκλητικής αποτυχίας;


Δεν υπάρχουν σχόλια: