Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

«Τι θα κάνεις αύριο αν γίνεις πρωθυπουργός;» Ο κ. Αντ. Σαμαράς είναι πλέον στη μαύρη λίστα της συντηρητικής παράταξης στην Ευρώπη

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/0207BB7372AC10D5D6B159005E9369E3.jpg 

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011
Απομονωμένος στην οικογένεια της ευρωπαϊκής Δεξιάς, με ελάχιστους συμμάχους, βρίσκεται πλέον ο πρόεδρος της Νέας...
Δημοκρατίας κ. Αντ.Σαμαράς, ο οποίος επιμένει στις απόψεις του και στη στρατηγική τού «Οχι» που έχει χαράξει. Η θυελλώδης σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου ο κ. Σαμαράς επί τρεισήμισι ώρες δέχθηκε ιδιαίτερα σκληρή κριτική και έντονες παρατηρήσεις για τη στάση του να μη συναινέσει, επιβεβαίωσε ότι είναι στη «μαύρη λίστα» από το «κατεστημένο» της συντηρητικής παράταξης στην Ευρώπη. Σε αυτό το κλίμα πληθαίνουν και τα αρνητικά δημοσιεύματα για τον πρόεδρο της ΝΔ από τα διεθνή ΜΜΕ, κυρίως από έντυπα χωρών όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, ενώ είναι ενδεικτική η αναφορά των «Financial Τimes» ότι η στάση του κ. Σαμαρά είναι απειλή για την εθνική σωτηρία.

Οι δημόσιες δηλώσεις αποδοκιμασίας της στάσης του κ. Σαμαρά από επιφανή στελέχη της ευρωπαϊκής Δεξιάς είναι συνεχείς. Προ ημερών, ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Ρίχαρντ φον Βαϊστσέκερ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Βild» ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα κλείνει τα μάτια στην προσπάθεια που γίνεται».

Για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που «σφράγισε» με τον ιδρυτή της
Κωνσταντίνο Καραμανλή την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ, βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση και πολλοί ήδη μιλάνε κυριολεκτικά για... «περίοδο Ψυχρού Πολέμου» με την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, αλλά θεωρείται εκτός πραγματικότητας μια αποπομπή του κόμματος από το ΕΛΚ, παρά τη φημολογία που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες. Το βαρύ κλίμα που υπήρχε στη σύνοδο του ΕΛΚ για τον κ. Σαμαρά δεν πρόκειται, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, να μεταβάλει ούτε κατ΄ ελάχιστον τη στρατηγική του. Το «Οχι» στο οποίο επιμένει θα είναι ψηλά στην ατζέντα του και ο ίδιος θεωρεί ότι «στάθηκε όρθιος» , παρά τις «πιέσεις που ήταν απίστευτες».

Αν και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι ο μόνος κριτής του είναι ο ελληνικός λαός, αδιαφορώντας για την εικόνα της ΝΔ στο εξωτερικό, εν τούτοις οι παραδοσιακές δυνάμεις του ΕΛΚ έχουν φθάσει σε οριακό σημείο. Με πρώτη τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θεωρεί αδιανόητη τη στάση του κ. Σαμαρά, η πίεση που θα υπάρξει και το επόμενο διάστημα θα είναι πιο έντονη.

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια
για “Οχι” και για ηρωισμούς» αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του ΕΛΚ που τόνιζε τις αυστηρές προειδοποιήσεις που απηύθυναν στον κ. Σαμαρά και άλλοι κορυφαίοι παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ( έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις τους, αν και παλαιότερα υπήρχε συχνή επικοινωνία), οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν, της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κ.ά. Η άρνηση του κ. Σαμαρά να παράσχει συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα τον έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση, παρά την προσπάθεια που καταβάλλει το επικοινωνιακό επιτελείο να πείσει ότι πλέον ακούγονται οι απόψεις της ΝΔ στην Ευρώπη. Το σχόλιο τακτικού συνομιλητή του κ. Σαμαρά ότι «ούτε τους έπεισεαλλά ούτε και αυτοί τον έπεισαν» είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί.

«Κριτής μου ο ελληνικός λαός»
Ο κ. Σαμαράς επιμένει στις θέσεις του και θεωρεί ότι οι απόψεις της ΝΔ δικαιώνονται από την αποτυχία του μνημονίου και πως η σταθερή γραμμή του αποδίδει πλέον και πολιτικά καθώς παγιώνεται το προβάδισμα της ΝΔ σε όλες τις δημοσκοπήσεις. «Εξήγησε με πολιτικούς όρους γιατί δεν βγαίνει το μνημόνιο. Ηταν η πρώτη φορά που επιτέλους άκουσαν τις απόψεις της ΝΔκαι ξέρουν πλέον, χωρίς παραπληροφόρηση, τι προτείνουμε» είπε στο «Βήμα» στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά.

Σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο αλλά μόνο μέτρα του εφαρμοστικού νόμου με τα οποία συμφωνεί και θα καταψηφίσει και το δεύτερο μνημόνιο. Ειδικά μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ.
Ευ. Βενιζέλος θεωρεί ότι στο σημείο όπου έχουν φθάσει τα πράγματα η λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Το ράπισμα των διεθνών ΜΜΕ
Ιδιαίτερα αρνητικά είναι και τα δημοσιεύματα και οι αναφορές των διεθνών ΜΜΕ για τον κ. Σαμαρά, ο οποίος βλέπει να δέχεται τα περισσότερα αρνητικά σχόλια που έχει δεχθεί έλληνας πολιτικός τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη και οι «Financial Τimes» στην ιστοσελίδα τους, όπου και μίλησε ο κ. Σαμαράς, είχαν αρνητικό σχόλιο με την επισήμανση ότι
«διέψευσε και τις ελπίδες των ξένων δανειστών ότι τα ελληνικά κόμματα θα ενωθούν για να αποφύγουν τη χρεοκοπία».

Προ ημερών η «Suddeutsche Ζeitung» του Μονάχου και η γερ μανική έκδοση των «Financial Τimes» αναφέρθηκαν με ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με ολοσέλιδο δημοσίευμά της η «Suddeutsche Ζeitung» έχει τίτλο
«Ο κερδοσκόπος της κατάρρευσης» και υπότιτλο: «Ανεύθυνος και εγωπαθής: Ο συντηρητικός αρχηγός της αντιπολίτευσης θέλει την εξουσία πάση θυσία». Κεντρική θέση στο δημοσίευμα έχει η φράση ότι ο κ. Σαμαράς είναι «ο τύπος των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στον γκρεμό και τώρα αρνείται τη δόση» .

Σε ρεπορτάζ του «Spiegel online» με τίτλο
«Ο πεισματάρης αντάρτης των Αθηνών» αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο έλληνας ηγέτης της αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς είναι ο μπαμπούλας της Ευρώπηςπου αποκλείει την ελληνική δέσμη μέτρων λιτότητας και απειλεί να οδηγήσει το ευρώ πάνω στον τοίχο...».

Το «κατηγορώ» των ευρωδεξιών
Στη θυελλώδη συνεδρίαση του ΕΛΚ ο κ.Αντ.Σαμαράς, ο οποίος θα κληθεί να «απολογηθεί» είτε αρχές Ιουλίου είτε τον Σεπτέμβριο ενώπιον των 265 ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο για να εξηγήσει τη στάση της ΝΔ,δέχθηκε σκληρή κριτική.Είναι ενδεικτικοί οι παρακάτω διάλογοι: Ανγκελα Μέρκελ: «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν συμφωνείς σε μια εθνική υπόθεση για τη χώρα σου. Αλλαξε στάση».

Αντ.Σαμαράς: «Τοφάρμακο είναι λάθος.Δεν βγαίνει το μνημόνιο. Υπάρχει και άλλος δρόμος. Αν δεν το κάνετε τώρα, θα ξανάρθουμε την επόμενη φορά και θα λέμε τα ίδια».

Ανγκελα Μέρκελ: «Και τι ζητάς; Πες μας δυο πράγματα που θέλεις».

Αντ.Σαμαράς: «Θέλω αλλαγές στο φορολογικό.Να μειωθούν οι φόροι.Να στηριχθεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Ζοζέ Μπαρόζο: «Αυτό δεν γίνεται.Αρκετά έχει εκτεθεί σε κίνδυνο η ΕΚΤμε τα ελληνικά ομόλογα» .

Αντ. Σαμαράς
: «Δώστε μουτο μνημόνιο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και τότε θα πω “Ναι”».

Ζοζέ Μπαρόζο: «Ξέχνα το. Ο μόνος δρόμος είναι το συγκεκριμένο μνημόνιο».

Ανγκελα Μέρκελ: «Πρέπει να το καλάβεις. Για το καλό όλων, για το ευρώ, για την Ευρώπη».


Αντ.Σαμαράς
: «Στηρίζω τους δημοσιονομικούς στόχους.Ο κόσμος είναι σε απελπισία γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα».

Ενας εκ των παριστάμενων ηγετών τού λέει: «Αν δεν στηρίξεις το πρόγραμμα,θα έρθει η κατάρρευση της ευρωζώνης».

Στη συζήτηση παρεμβαίνουν οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν και της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ.

Γίρκι Κατάινεν: «Και αν αύριο γίνεις πρωθυπουργός, τι θα κάνεις;».

Αντ. Σαμαράς
: «Από το plan a θα πάω στο plan b.Θα πάω για επαναδιαπραγμάτευση». Γίρκι Κατάινεν: «Να είσαι πιο υπεύθυνος». Φρέντρικ Ράινφελντ: «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο Μεσοπρόθεσμο, ούτε παρακαμπτήρια οδός στα μέτρα λιτότητας».

Η βεντέτα με τον Γ. Καρατζαφέρη
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πολιτική βεντέτα μεταξύ του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη . Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκρουση αυτή θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση το επόμενο διάστημα, ενώ προβλέπεται ότι θα υπάρξει νέο επεισόδιο εν μέσω της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Σε αυτό το κλίμα η κίνηση του κ. Καρατζαφέρη να υποστηρίξει ότι το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να ψηφιστεί με 180 ψήφους, καθώς και η δήλωσή του προχθές ότι προτίθεται να υποβάλει αίτημα για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας για το Πρόγραμμα προκάλεσαν οργή στους κόλπους της ΝΔ. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε και τη ΝΔ να προσυπογράψει το αίτημα, και, αφού επέμενε ότι οι 180 ψήφοι είναι απαραίτητοι, επιχείρησε να αναδείξει την κατ΄ αυτόν προβληματική κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας:
«Η ΝΔφοβάται την καταψήφιση...Αν ο Σαμαράς μπορέσει και ελέγξει αυτή την άρνηση,τότε θα περάσει με 180. Αν δεν μπορέσει ο Παπανδρέου,τότε θα πάμε σε εκλογές, που ίσως είναι και λύση... Παίζονται διάφορα παιχνίδια.Το 180 θα βγάλει μάσκες. Πιστεύω ότι θα ψηφιστεί».

Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης για μία ακόμη φορά και ενδέχεται να υπάρξει και νέα καταγγελία από κορυφαία στελέχη για τη στάση του κ. Καρατζαφέρη, με το επιχείρημα ότι για μία ακόμη φορά αναδεικνύεται ο καλύτερος υπερασπιστής και σύμμαχος του Πρωθυπουργού και του ΠαΣοΚ.


Ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να επιμείνει στη στρατηγική αποδυνάμωσης του ΛΑΟΣ και γι΄ αυτό επιλέγει- ακόμη και από το βήμα της Βουλής- να επιτίθεται στον κ. Καρατζαφέρη, τον οποίο προ ημερών αποκάλεσε
«εξαπτέρυγο» και «κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης», προτρέποντας τον Πρωθυπουργό «να ακούει τον σύμβουλό του».

Ο στόχος του κ. Σαμαρά είναι με κάθε ευκαιρία να τονίζεται η στάση του ΛΑΟΣ, για τον οποίο λέει ότι είναι- όπως και η Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας
Ντόρας Μπακογιάννη - ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης. Αν επιμείνει σε αυτή τη γραμμή, στην ηγετική ομάδα της ΝΔ θεωρούν ότι θα υπάρξει πολιτικός επαναπατρισμός των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ, ο οποίος διατηρεί τις δυνάμεις του και σε ορισμένες μετρήσεις έχει αυξητικές τάσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος άκουσε πρόσφατα τον γενικό γραμματέα της ΚΟ κ.
Μ. Βορίδη να διαφοροποιείται ουσιαστικά από τη «μνημονιακή» γραμμή του ΛΑΟΣ και να επιχειρηματολογεί με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η... ΝΔ (είπε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ πάγωνε μισθούς και συντάξεις, καθώς και προσλήψεις στο Δημόσιο), επιμένει να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Την περασμένη Κυριακή εξαπέλυσε μύδρους κατά του κ. Σαμαρά, χρησιμοποιώντας την εμπρηστική φράση
«άπαξ προδότης, πάντα προδότης», λίγα εικοσιτετράωρα μετά είπε «ο γέγονε,γέγονε» , ενώ προχθές στόχευσε κατά του προέδρου της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει διάθεση να υπάρξει εκεχειρία.
ΒΗΜΑ - Ρεπορτάζ Α. ΡαβανόςΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: