Προφυλακίστηκε ο Στρος Καν - Παραμένει υπό κράτηση ο επικεφαλής του ΔΝΤ με απόφαση του δικαστηρίουΤρίτη 17 Μαίου 2011
Την προφυλάκιση του Ντομινίκ Στρος Καν αποφάσισε η δικαστής που εξετάζει την υπόθεση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρότι οι συνήγοροί του...
πρότειναν να καταθέσει ο κατηγορούμενος εγγύηση ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων και να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος. Ορίστηκε νέα δικάσιμος την 20ή Μαΐου.
Ο Στρος-Καν κατηγορείται για απόπειρα βιασμού, σεξουαλική επίθεση και ομηρία, έπειτα από καταγγελία 32χρονης καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Ποινές που επισύρουν περισσότερα από 20 χρόνια κάθειρξη.

Νωρίτερα εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη ανέφεραν ότι ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν που αντιμετωπίζει κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης εναντίον μιας καμαριέρας στο ξενοδοχείο όπου διέμενε πρέπει να προφυλακιστεί και δήλωσαν ότι ερευνούν εάν ο κατηγορούμενος εμπλέκεται και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Την ίδια στιγμή οι συνήγοροί του δήλωναν σχεδόν βέβαιοι ότι ο πελάτης τους "θα αθωωθεί". Η κράτηση του κ. Στρος-Καν, πάντως, εγείρει πολλά ερωτηματικά για το εάν θα έχει πλέον την δυνατότητα να παραμείνει στην ανώτατη θέση του εδρεύοντος στη Νέα Υόρκη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Δικηγόροι του Ντομινίκ Στρος-Καν έχουν απόδειξη ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ βρισκόταν σε εστιατόριο και γευμάτιζε με την κόρη του την ώρα που φέρεται να επιτέθηκε σεξουαλικά σε καμαριέρα ξενοδοχείου, μετέδωσε ο γαλλικός ραδιοσταθμός RMC. Ο RMC μετέδωσε πως οι δικηγόροι εντόπισαν όλες τις κινήσεις του Στρος-Καν και διαπίστωσαν ότι έφυγε από το ξενοδοχείο το μεσημέρι, αφού πλήρωσε τους λογαριασμούς του και παρέδωσε το κλειδί του. Στη συνέχεια πήγε να γευματίσει με την κόρη του και πήρε ταξί για το αεροδρόμιο.

Αυτό σημαίνει ότι είχε ήδη αναχωρήσει από το ξενοδοχείο την ώρα που η καμαριέρα ισχυρίζεται ότι την κυνήγησε σ' ένα διάδρομο, την υποχρέωσε δια της βίας να μπει σ' ένα δωμάτιο και της επιτέθηκε, αναφέρει ο RMC στον ιστότοπό του, προσθέτοντας ότι οι δικηγόροι έχουν υλικές αποδείξεις και αυτόπτες μάρτυρες.

Στο μεταξύ, ο ξενοδοχειακός όμιλος Accor, ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων Sofitel, ανακοίνωσε ότι ο Στρος-Καν γνωστοποίησε το Σάββατο την αναχώρησή του στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου Sofitel της Νέας Υόρκης, όπου κατηγορείται ότι λίγο νωρίτερα είχε επιτεθεί σεξουαλικά στην καμαριέρα. Απαντώντας σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, ο όμιλος αρνήθηκε να διευκρινίσει αν ο επικεφαλής του ΔΝΤ είναι τακτικός πελάτης του ξενοδοχείου αυτού ούτε το χρονικό διάστημα της διαμονής του.

"Δεν δίνουμε πληροφορίες για τους πελάτες μας", υπογράμμισε ο όμιλος. Η καμαριέρα μπήκε στη σουίτα του Στρος-Καν "για να συγυρίσει", ανέφερε εξάλλου η διεύθυνση, διευκρινίζοντας ότι το προσωπικό δεν έχει άλλο τρόπο παρά να χτυπάει την πόρτα για να μάθει αν βρίσκεται κάποιος στο δωμάτιο.

Η διάταξη της σουίτας 2806, στην οποία έμενε ο Στρος-Καν, "δεν είναι πολύ πρακτική" και ενδεχομένως εξηγεί "ότι δεν μπορεί κανείς να ακούσει αμέσως μια υπάλληλο που μπαίνει στο δωμάτιο", δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πολ Ντιμπρίλ, συνιδρυτής του ομίλου Accor

"Το μπάνιο βρίσκεται στο βάθος της σουίτας, πίσω από μια γωνία", εξήγησε ο Ντριμπίλ, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη συγκεκριμένη σουίτα. Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους του, ο Στρος-Καν σκοπεύει να "υπερασπιστεί σθεναρά" τον εαυτό του από τις κατηγορίες αυτές, που έχουν προκαλέσει πολιτικό σοκ στη Γαλλία.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν δεν απολαμβάνει διπλωματικής ασυλίας απέναντι στις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση που τον βαραίνουν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι η σύλληψη στις ΗΠΑ του Ντομινίκ Στρος-Καν είναι "βεβαιότατα ένα γεγονός πολύ μεγάλης εμβέλειας", ιδιαίτερα για τη διεθνή εικόνα της Γαλλίας.