Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Η συνέντευξη του Γιάννη Μπουτάρη για τα σκουπίδια


Τρίτη 05 Απριλίου 2011 
Τελείωσε η συνέντευξη τύπου του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη ,για την καθαριότητα. Η κατάσταση με τον "σκουπιδότοπο" έχει βελτιωθεί έως ένα βαθμό εξαντλώντας όμως το υπάρχον προσωπικό.
Tο SPNews βρέθηκε στο... δημαρχείο και σας μεταφέρει πλήρως τα λεγόμενα του δημάρχου.
του Δημήτρη Συρμάτση
Ο Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε πως το 80% των σκουπιδιών έχουν απορροφηθεί και από Δευτέρα, η κατάσταση  θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. "Δεν θα είναι πεντακάθαρη η πόλη, αλλά δεν θα είναι και τραγική", όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόβλημα εντοπίζεται στην Άνω Πόλη, στα στενάκια αλλά και με τα ογκώδη. Μετά την ανάλυση της κατάστασης ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ποιές ενέργειες θα κάνει η διοίκηση από εδώ και πέρα.
Ο Δήμος συνολικά έχει 438 (μόνιμους και συμβασιούχους) αριθμός που καθιστά αδύνατη την καθαριότητα της πόλης, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Για το λόγο αυτό ευχαρίστησε όλους ανεξαιρέτως τους εργάτες που δουλεύοντας υπερωρίες χωρίς να σκεφτούν αν θα τις πληρωθούν, βοηθούν στον καθαρισμό της πόλης παλεύοντας κυριολεκτικά με τα "σαράβαλα" αυτοκίνητα της καθαριότητας του δήμου.
Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε εξαιρετικά κακό το σύστημα , κάνοντας παράλληλα γνωστό, ότι ξεκίνησε από την πλευρά της διοίκησης, η μελέτη νέου συστήματος καθαριότητας. Αναφορικά στάθηκε στο υποτυπώδες γραφείο κίνησης και στο πρόβλημα με το ωράριο των εργαζομένων.
Παράλληλα ενημέρωσε ότι 50 4ωρίτες βγήκαν για σάρωση, οι οποίοι προήλθαν ως δανεικοί από την αντιδημαρχία πρασίνου.
Σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων και την πρόσληψη των 900 θέσεων, είπε πως τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται αύριο, και ευελπιστεί σε άμεση λύση. Επανέλαβε ότι από τους 137 νέους συμβασιούχους που μπήκαν με ΑΣΕΠ μόνο οι 22 μπορούσαν να αντέξουν τα ωράρια της αποκομιδής και τόνισε ότι στον επόμενο διαγωνισμό θα μπουν διαφορετικά κριτήρια.
Μελέτη θα γίνει και για τον εξοπλισμό του τομέα καθαριότητας ο οποίος έχει τεράστια προβλήματα, ενώ αυτή τη στιγμή την καθαριότητα βοηθούν ένα τριαξονικό από Αθήνα, αυτοκίνητα από Θέρμη, Συκιές, Καλαμαριά και Σκύδρα, ενώ υπάρχουν και 5 μισθωμένα οχήματα.
Για τα απορριμματοφόρα του δήμου τόνισε, ότι κανένα δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ γιατί δεν μπορεί να περάσει. "Το σύστημα δουλεύει τσιμα τσιμα και με πολλά προβλήματα", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, τρεις παράγοντες παίζουν ρόλο στην αποκομιδή των απορριμμάτων :  α. η διοίκηση με τους εργαζομένους β. τα μηχανικά μέσα γ. ο πολίτης
Τέλος, έκανε αναφορά στο παρόν σύστημα της ανακύκλωσης που δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς στην προηγούμενη σύμβαση που υπήρχε πέρα από τον ΟΤΑ, με την εταιρεία διαχείρισης, ο Δήμος ήταν μέτοχος με 12% αλλά δεν πλήρωσε ποτέ το μερίδιό του.
Η νέα σύμβαση με την ΕΕΑΑ, θα έρθει ως έκτακτο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, είτε σε επόμενο για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. "Αν ξεκινήσει το καλοκαίρι η ανακύκλωση, τότε τον Οκτώβριο θα λειτουργεί σωστά οπότε στον επόμενο προϋπολογισμό θα μπορούμε να προγραμματίσουμε καλύτερα για τον τομέα καθαριότητας".
Ολοκληρώνοντας ενημέρωσε ότι μετά το Πάσχα, θα λειτουργεί ειδική ομάδα σαρώματος, από τους εποχιακούς υπαλλήλους, ενώ υποστήριξε ότι στόχος της διοίκησης είναι να εκμεταλλευτεί τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για να πραγματοποιήσει δικό της σύστημα ανακύκλωσης. "Το σκουπίδι είναι κέρδος, αφήνει κέρδος", είπε ο κ. Μπουτάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: