Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Λιβύη: Επείγουσα μεταφορά 71 τραυματιών δια θαλάσσης

Ετήσια αναφορά δράσης 2008
Τρίτη 05 Απριλίου 2011
Δελτίο Τύπου -  Την Κυριακή 3 Απριλίου οι ΓΧΣ εκκένωσαν 71 ασθενείς με βάρκα από την πόλη Μισράτα (Misrata) της Λιβύης όπου λόγω της συνεχιζόμενης βίας οι ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν γεμίσει με τραυματίες.
«Κατορθώσαμε να... δέσουμε το πλοίο στη Μισράτα την Κυριακή το απόγευμα, παρά τις σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται στην πόλη τις τελευταίες μέρες», δήλωσε ο Χέλμι Μεκάουι, γιατρός των ΓΧΣ που συντόνισε την επιχείρηση της μεταφοράς. «Η βία έχει προκαλέσει εισροή τραυματιών  και ήταν μεγάλη τύχη που ήμασταν εκεί και καταφέραμε να τους μεταφέρουμε εν πλω. Μεταξύ εκείνων που μεταφέρθηκαν ήταν και τρεις σε εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση , 11 με σοβαρά τραύματα και πολλοί άλλοι με πληγές  στην κοιλιακή χώρα και ανοιχτά τραύματα. Σε όλους χορηγήθηκε  εντατική ιατρική φροντίδα καθώς το πλοίο κατέπλεε προς Τυνησία.»

Σύμφωνα με πληροφορίες το νοσοκομείο στη Μισράτα βομβαρδίστηκε νωρίς την Κυριακή το πρωί, ενώ οι κλινικές  που παραμένουν ακόμη σε λειτουργία είναι ασφυκτικά γεμάτες με τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση, και παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Στη Λυβική Επιτροπή Υγείας που βρίσκεται στη Μισράτα προσφέρθηκαν έξι τόνοι επείγοντος ιατροφαρμακευτικού υλικού συμπεριλαμβανομένων 3000 χειρουργικών κιτ για την πραγματοποίηση 1000 χειρουργικών επεμβάσεων, φαρμάκων, υλικών αποστείρωσης και ενδοφλέβιων υγρών, ώστε οι ιατρικές εγκαταστάσεις της πόλης να αντεπεξέλθουν  στο μεγάλο αριθμό τραυματιών.

Το πλοίο έφτασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι της πόλης Σφάξ (Sfax) στην Τυνησία και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για να τους παρασχεθεί επείγουσα ιατρική βοήθεια. Η ιατρική ομάδα των ΓΧΣ που συμμετείχε στην επιχείρηση αποτελείται από εφτά γιατρούς, τρεις νοσηλευτές και έναν ψυχολόγο, καθώς και από εφτά μέλη ντόπιο ιατρικό προσωπικό που συμμετείχαν εθελοντικά στην επιχείρηση. Αμέσως μετά την άφιξη στο Σφαξ, οι Τυνησιακές υγειονομικές αρχές οργάνωσαν τη μεταφορά των ασθενών σε διάφορες ιατρικές εγκαταστάσεις. Χάρη στη δική τους βοήθεια και στις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού της Μισράτα που διακινδύνεψαν τη ζωή τους πραγματοποιήθηκε η μεταφορά και η περίθαλψη των ασθενών.

Η επιχείρηση της εκκένωσης διεξήχθη χωρίς ανάμειξη των εμπλεκόμενων στις συγκρούσεις πλευρών σύμφωνα με τις αρχές της ουδετερότητας και αμεροληψίας της δράσης των ΓΧΣ.

Καθώς  οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Λιβύη, οι ΓΧΣ συνεχίζουμε να παρέχουμε βοήθεια στα θύματα της βίας ανεξάρτητα από καταγωγή ή φυλή. Η οργάνωση ενισχύει τις ομάδες που βρίσκονται στην περιοχή στέλνοντας επιπλέον ιατροφαρμακευτικό υλικό και διευκολύνοντας την εκκένωση τραυματιών και ασθενών. Παρόλα αυτά, παραμένει εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι πολλοί ακόμη τραυματίες δεν μπορούν να λάβουν την αναγκαία και σωτήρια ιατρική βοήθεια χωρίς να διακινδυνεύσουαν τη ζωή τους.

Οι ΓΧΣ επαναλαμβάνουμε την έκκλησή προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιτρέψουν την απρόσκοπτη  πρόσβαση όλων των τραυματιών  στην ιατρική περίθαλψη. Επίσης, ζητούν σεβασμό προς τις ιατρικές εγκαταστάσεις, το υγειονομικό προσωπικό και τα οχήματα που μεταφέρουν ασθενείς.
    Διαβάστε τη μαρτυρία του τεχνικού των ΓΧΣ Annas Alamudi ο οποίος περιγράφει την επιχείρηση απομάκρυνσης των τραυματιών.
http://www.msf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: