Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Για τον φόβο του σκληρού κομματικού πυρήναΆλλα ζητάει η τρόικα, άλλα κάνει η κυβέρνηση

Πληθαίνουν οι φωνές εντός και εκτός Ελλάδας για ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους, που άλλες πολιτικές δυνάμεις θεωρούν αναπόφευκτη και ...άλλες την ζητούν ως λύση. 
Οι  μόνοι που δεν αποδέχονται την πραγματικότητα – για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά - είναι η κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που από κοινού διέψευσαν και το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπήγκελ», σύμφωνα με το οποίο το ίδιο το ΔΝΤ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση προς την αναδιάρθρωση του χρέους. 

Την ίδια ώρα και η Κομισιόν, με δήλωσή της, ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει λόγο αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ’ς πως όσοι μιλούν για αναδιάρθρωση δεν καταλαβαίνουν ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος. 

 «Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, το ΔΝΤ στηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για μη αναδιάρθρωση και την αποφασιστικότητά της για πλήρη εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Οποιαδήποτε αναφορά περί του αντιθέτου είναι λανθασμένη», είπε επίσης στο Ρόιτερ’ς εκπρόσωπος του ΔΝΤ.  

Το πρόβλημα, όμως, παραμένει. Και η «λύση» που φαίνεται στον ορίζοντα δεν είναι παρά νέα μέτρα και νέα επίθεση στα εισοδήματα, μέσω περικοπών σε κοινωνικά επιδόματα και κατάργησης φοροαπαλλαγών που ουσιαστικά λειτουργούν ως μέσο ενίσχυσης των εισοδημάτων. 

Η επιμονή αυτή της κυβέρνησης σε μέτρα στα οποία ούτε η τρόικα συμφωνεί, εξηγείται μόνο από την αδυναμία της να ελέγξει το κράτος και τον θηριώδη δημόσιο τομέα. Όσον αφορά δε στις περίφημες αποκρατικοποιήσεις και την πώληση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, αυτή παραμένει στα χαρτιά και σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο μια απογραφή, που έπρεπε να είχε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή. 

Ενισχύεται πλέον η άποψη ότι η κυβέρνηση προτίμησε αυτό που ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατήγγειλε προεκλογικά ως «εύκολη λύση», διότι δεν θέλησε να προχωρήσει στην – σφοδρή όπως ήταν από την αρχή βέβαιο – σύγκρουσή της με τα συνδικάτα και τις συντεχνίες που την βοήθησαν να έλθει στην εξουσία. 

Η τρόικα επανακάμπτει αυτή την εβδομάδα, αλλά εδώ και μήνες έχει αφαιρέσει από τον κατάλογο των απαιτήσεών της την μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση των φόρων, καθώς έχει διακηρύξει πως με τον τρόπο αυτό απλώς βαθαίνει η ύφεση. 

Αυτό που για άλλη μια φορά θα ζητήσει η τρόικα είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων και η αντιμετώπιση της υστέρησης των εσόδων. Ακριβώς δηλαδή αυτά που η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να φέρει σε πέρας.

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: