Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ανοίγει ο δρόμος για άρση του χαρακτηρισμού «παραμεθόριας περιοχής» για την Πιερία

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/8e4ab90d0a55b1137b644422c23bd7d2_L.jpg 

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011
Απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ερώτηση του βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου
Δρομολογείται σύμφωνα με απάντηση του ...υπουργού Εθνικής Άμυνας, η επανεξέταση των περιοχών που χαρακτηρίζονται «παραμεθόριες» μεταξύ των οποίων και ο νομός Πιερίας.
Ο κ. Βενιζέλος, μετά από σχετική ερώτηση του κ. Κουκοδήμου, που υποβλήθηκε κατόπιν αιτήματος του ΤΕΕ Ν. Πιερίας, απαντά τα εξής:
-Σε απάντηση της ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κώστας Κουκοδήμος προς τον υπουργό Οικονομίας- Ανταγωνιστικότητας και μας διαβιβάστηκε με το α’ σχετικό με θέμα τον χαρακτηρισμό περιοχών ως παραμεθορίων σας γνωρίζω τα ακόλουθα σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψιν μου:
Τα θέματα που αφορούν δικαιοπραξίες σε παραμεθόριες περιοχές καθορίζονται από το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται από το Κεφάλαιο Β’ (άρθρα 24-32) του Ν.1892/90, καθώς και από το ΝΔ 22/24-6-1927. Στα σχετικά άρθρα καθορίζονται ρητώς και με σαφήνεια όλες οι παραμεθόριες περιοχές που αφορούν σε δικαιοπραξίες αλλοδαπών.
Βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση προτάσεων για αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων, καθώς και προτάσεων για τον αποχαρακτηρισμό παραμεθορίων περιοχών και επίσπευση των διαδικασιών για την ταχύτερη περαίωση των δικαιοπραξιών. Είναι προφανές ότι στην εποχή μας δεν έχει νόημα ο χαρακτηρισμός, για παράδειγμα του Ν.Θεσσαλονίκης ως παραμεθορίου για λόγους ασφαλείας. Το σχετικό ζήτημα εμπίπτει όμως στο κοινό πεδίο αρμοδιότητας των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη».
Ο κ. Κουκοδήμος, στην ερώτησή του υποστήριζε ότι το πρόβλημα αφορά τρεις κατηγορίες πολιτών. Μία κατηγορία αφορά τους αλλοδαπούς που διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα και κάποια στιγμή αποφασίζουν να αγοράσουν κατοικία. Η γραφειοκρατία τούς στρέφει συχνά να εξάγουν κεφάλαια εκτός Ελλάδας, κατευθύνοντάς τα προς τον τόπο καταγωγής τους. Δεύτερη κατηγορία είναι οι μεγάλοι επενδυτές,  που έρχονται και απογοητεύονται από το χρόνο που θα πρέπει να περιμένουν για τη σχετική άδεια. Τελευταία είναι και η κατηγορία όλων όσων θέλουν να αποκτήσουν εξοχική κατοικία και τελευταία στιγμή αλλάζουν γνώμη. Και είναι λογικό καθώς ούτε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές εξασφαλίζονται με κάποιο τρόπο για το ακίνητο της επιλογής τους ούτε οι ιδιοκτήτες μπορούν να περιμένουν για τόσο μεγάλο διάστημα.
Ο βουλευτής Πιερίας, στο ίδιο κείμενο, υποστήριζε ότι «είναι τουλάχιστον αδιανόητο, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και κάθετης πτώσης του τζίρου που αφορά την αγορά ακινήτων, να θέτουμε επιπλέον εμπόδια σε επενδύσεις και υποψήφιους επενδυτές».(ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: