Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Προϋπολογισμός... λιτότητας - Εγκρίθηκε (κατά πλειοψηφία) ο προϋπολογισμός του Δήμου Κατερίνης

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/4a76f7db5fd99eaf9c9b046e4bedd786_L.jpg 

Σάββατο 02 Απριλίου 2011
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το
Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, ο πρώτο προϋπολογισμός του Καλλικρατικού Δήμου Κατερίνης, με την συμπολίτευση να κάνει λόγο για ρεαλιστικό προϋπολογισμό και την αντιπολίτευση να τον ...χαρακτηρίζει πρόχειρο.
Ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία, ανέρχεται σε 93 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος κατά 7 εκατομμύρια (σε σχέση με το σύνολο των περσινών προϋπολογισμών των δήμων που συνενώθηκαν). Αυτό το νούμερο, γίνεται ακόμη μικρότερο, αν υπολογίσει κανείς ότι περιλαμβάνει  τα προνοιακά επιδόματα τα οποία ανέρχονται σε 12 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και άλλα 15,5 εκατομμύρια για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων
Για προϋπολογισμό “κοινής λογικής” έκανε λόγο ο δήμαρχος Κατερίνης κατά τη σύντομη τοποθέτησή του, ζητώντας (ματαίως όπως αποδείχθηκε) την υπερψήφισή του από το σύνολο των συμβούλων. “Με κοινή λογική και υψηλούς στόχους προχωρούμε στο μέλλον, για να δώσουμε αυτό που απαιτεί σήμερα ο πολίτης του μεγάλου μας δήμου”, υποστήριξε ο Σάββας Χιονίδης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στην ασυνέπεια του Κράτους ως προς τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του για την Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Χιονίδης υποστήριξε ότι τα νούμερα του προϋπολογισμού βασίζονται μόνο σε εκείνες τις δράσεις οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα χρηματοδοτηθούν, σημειώνοντας πως έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει δυνατότητα  να εγγραφούν περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό, από όσα πήρε πέρυσι από το κράτος ο Δήμος.
“Είμαστε από αυτούς που κοιτάζουν μπροστά για να δώσουμε μια δυναμική ανάπτυξης”, είπε σε άλλο σημείο ο δήμαρχος, ανακοινώνοντας πως τις επόμενες μέρες, ξεκινάει ο σχεδιασμός για πολεοδόμηση όλων των τμημάτων της πόλης και των διαμερισμάτων της.
“Άχαρη  υπόθεση”, αλλά κυρίαρχη για έναν δήμο, χαρακτήρισε τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο Νίκος Μηλιώτης. “Οι διοικούντες ωραιοποιούν την κατάσταση και οι απέναντι την υποβαθμίζουν”, σχολίασε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι “οι καιροί είναι δύσκολοι. Μακάρι να είχαμε οικονομική άνεση για να στήσουμε έναν υλοποιήσιμο προϋπολογισμό”.
Ο κ. Μηλιώτης ανέφερε ότι δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον και ότι η απαισιοδοξία του πηγάζει από την αδυναμία του κράτους να φανεί συνεπή απέναντι στις υποχρεώσεις του.
“Μακάρι να μπορέσουμε να εκτελέσουμε ακόμη και το 50% του προϋπολογισμού” είπε σε άλλο σημείο, ενώ ολοκληρώνοντας εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί “μέσα από τα νούμερα να φαίνεται μια ανάπτυξη”, αλλά με τόσα χρέη είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Από πλευράς μείζονος αντιπολίτευσης, εισηγητής για τον προϋπολογισμό, ήταν ο Θανάσης Γκούνας, ο οποίος τον χαρακτήρισε “πρόχειρο” και χωρίς “ορθολογική βάση”.
Ο κ. Γκούνας υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να αποκτήσει “αναπτυξιακό προσανατολισμό”, προτείνοντας την άμεση κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης και πολυκαταστήματος στην πλατεία Ευκαρπίδη.
Τέλος, πρότεινε την μείωση των μισθών των αιρετών συμβούλων, κατά 30%
Σκληρή κριτική άσκησε ο Σάββας Οφείδης. “Μου έδωσε την εντύπωση ο δήμαρχος ότι απευθύνεται σε ακροατήριο προεκλογικής συγκέντρωσης και ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας”, ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό, “προϋπολογισμό  παραπλάνησης” και “υποθήκης”.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του εκτίμησε, ότι “πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος στερεί τον Δήμο από την πραγματοποίηση έργων”. Ο κ. Οφείδης, υποστήριξε ότι “ το 90% των έργων του Τεχνικού Προγράμματος δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό” και ότι μόλις μέσα σε τέσσερις μέρες η διοίκηση κατάφερε να ακυρώσει ένα τεχνικό πρόγραμμα που ψήφισε το συμβούλιο.
“Στον προϋπολογισμό των δήμων, αποτυπώνεται η μείωση των μισθών των εργαζομένων, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η φορολογική πολιτική του δήμου που στη βάση των ανταποδοτικών τελών πλήττει τα λαϊκά στρώματα”, υποστήριξε ο Νίκος Σαλπιστής, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό.
“Ο δήμαρχος τα λέει καλά, αλλά δεν φαίνεται όλα αυτά να μετατρέπονται σε νούμερα μέσα από τον προϋπολογισμό”, ανέφερε ο Αντώνης Μάντζιος, υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να ήταν πιο συμμετοχικός σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων. 
Ο κ. Μάντζιος, χαρακτήρισε “εικονικό τον προϋπολογισμό” τον οποίο σίγουρα θα κληθεί το συμβούλιο να αναμορφώσει, όπως συμβαίνει συνήθως. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: