Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Συντάσσεται η μεθοδολογία επισκοπήσεων

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/e65c08bd652f5870b0a7c15f80a13a37_L.jpg 

Σάββατο 02 Απριλίου 2011 
Απάντηση του ΥΠ.Α.Ν. στον βουλευτή Γιάννη Αμοιρίδη για την ίδρυση παρατηρητηρίου ελέγχου του «pseudomonas syringae»
Το Μπενάκειο... Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το ΕΘΙΑΓΕ, έχουν αναλάβει τον έλεγχο του βακτηρίου που απειλεί την καλλιέργεια ακτινιδιάς
Η πρόταση για σύσταση ειδικού παρατηρητηρίου για τον επιβλαβή οργανισμό «Pseudomonas syringae pv. Actinidiae», ο οποίος θέτει σε κίνδυνο τηςν ακτινιδιοκαλλιέργεια, καλύπτεται από το πρόγραμμα των επισκοπήσεων αφού αυτό συμπεριλαμβάνει τους απαραίτητους ελέγχους και καταγραφή, αναφέρει σε απάντησή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προς τον βουλευτή Πιερίας Γιάννη Αμοιρίδη.
Σε πρόσφατη ερώτησή του ο κ. Αμοιρίδης, επεσήμανε ότι το τελευταίο διάστημα οι ακτινιδιοκαλλιεργητές, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από την εμφάνιση του συγκεκριμένου βακτηρίου το οποίο έχει καταστρέψει ολοκληρωτικά, μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών σε Ιταλία και Πορτογαλία.
Όπως ανέφερε, παρά τις προσπάθειες που εντατικά γίνονται για την ανακάλυψη φαρμάκων που θα αντιμετωπίσουν το βακτήριο, αυτό ακόμα δεν έχει γίνει εφικτό. Σ’ αυτήν τη φάση, μέσα από τις Ενώσεις τους οι παραγωγοί, προσπαθούν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες αντιμετώπισης της βακτηρίωσης, σε περίπτωση που εμφανιστεί στις καλλιέργειές τους. Ο βουλευτής Πιερίας, με την ερώτησή του, ζητούσε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη σύσταση ενός Παρατηρητήριου παρακολούθησης και ελέγχου με συγκεκριμένες διαδικασίες παρακολούθησης των αγρών (συχνότητα, δειγματοληψίες, καταγραφές κλπ), το οποίο θα αποτελείται από αρμόδιους φορείς, όπως η Διεύθυνση Γεωργίας, το Ινστιτούτο Φυτοπαθολογίας, Πανεπιστημιακούς από τις έδρες Φυτοπαθολογίας και Φορείς Οργανώσεων Παραγωγών.
Η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Ο επιβλαβής οργανισμός Pseudomonas syringae pv. Actinidiae (αποτελεί ειδικό παθότυπο και δεν πρέπει να συγχέεται με τον κοινό παθογόνο Pseudomonas syringae), δεν αναφέρεται στα Παραρτήματα του Π. Δ/γματος 365/2002 (Α΄307) «Μέτρα προστασίας κατά της εισαγωγής… της Επιτροπής» και δεν έχει, μέχρι σήμερα, γνωστοποιηθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής) που είναι η αρμόδια αρχή καταγραφής του στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα γνωστοποιηθέντα στοιχεία από τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του άρθρου 16 της Οδηγίας 2002/29/ΕΚ, το βακτήριο Pseudomonas syringae pv. actinidiae έχει βρεθεί στην Ιταλία (2008 και 2010), τη Γαλλία (2010) και την Πορτογαλία (2010).
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκτιμώντας τη σοβαρότητα του ζητήματος, προχωράει, στο πλαίσιο του προγράμματος επισκοπήσεων και σε συνεργασία με τα επίσημα εργαστήρια που έχουν ήδη οριστεί (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ΕΘΙΑΓΕ), στα κάτωθι:
α) Στη σύνταξη «της μεθοδολογίας επισκοπήσεων» για μακροσκοπικούς ελέγχους και δειγματοληψίες, στην περίπτωση που διαπιστώνονται ύποπτα συμπτώματα από τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές.
Ως εκ τούτου, η πρόταση για σύσταση ειδικού παρατηρητηρίου για τον επιβλαβή αυτόν οργανισμό, καλύπτεται από το πρόγραμμα των επισκοπήσεων αφού αυτό συμπεριλαμβάνει τους απαραίτητους ελέγχους και καταγραφή.
β) Στη σύνταξη των αναγκαίων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, ώστε να παρεμποδιστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του εν λόγω επιβλαβούς οργανισμού σε περίπτωση εμφάνισής του.
γ) Στην εκπόνηση Ανάλυσης Ρίσκου Κινδύνου για τον επιβλαβή οργανισμό (Pest Risk Analysis).
δ) Σε πρόγραμμα ενημερώσεων των αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών.
Τα ανωτέρω γίνονται σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα (International Standards for Phytosanitary Measures), βάσει της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών.
(ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: