Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος - Πλήθος καθεστωτικών με μαχαίρια και ρόπαλα κατευθύνεται προς την Πλατεία Ταχρίρ

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011 
 
 
Τι συνέβη την Τετάρτη στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου (New York Times)
ΚΑΙΡΟ
Υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ οπλισμένοι με μαχαίρια και ..ρόπαλα κατευθύνονται προς την Πλατεία Ταχρίρ, έπειτα από ένα εικοσιτετράωρο βίαιων επιθέσεων εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Το πλήθος των υποστηρικτών του Μουμπάρακ ξεκίνησε από τη συνοικία Γκίζα με κατεύθυνση την Πλατεία Ταχρίρ, στην απέναντι όχθη του Νείλου.

Εν τω μεταξύ, τεθωρακισμένα οχήματα του αιγυπτιακού στρατού αναπτύχθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ όπου ήδη μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και διαδηλωτών που θέλουν να παραιτηθεί, με σκοπό να προστατεύσουν τους δεύτερους.

Λίγες μόνο ώρες μετά την χρήση πραγματικών πυρών και τον θάνατο επτά ατόμων από σφαίρες φιλοκαθεστωτικών, ένα τεθωρακισμένο όχημα μετακινήθηκε σε γέφυρα που δεσπόζει στην πλατεία και απώθησε άντρες που πετούσαν πέτρες στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών. Τέσσερα άλλα τεθωρακισμένα πήραν θέση ανάμεσα στους υποστηρικτές του αιγύπτιου προέδρου και τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο βόρειο άκρο της πλατείας.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν οι κινήσεις των τεθωρακισμένων αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό ή αν πρόκειται για τμήμα μιας ευρύτερης απόφασης των στρατιωτικών δυνάμεων να προστατεύσουν τους διαδηλωτές.

Χτες, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των δύο παρατάξεων ο στρατός παρέμεινε θεατής, όμως μετά τον θάνατο άοπλων διαδηλωτών τα ξημερώματα από υποστηρικτές του Μουμπάρακ, ο στρατός προέβη σε συλλήψεις φιλοκαθεστωτικών.


Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ζητούν την αποχώρηση του Μουμπάρακ και τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη οργανωμένη παράταξη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπαράκ κι η κυβέρνησή του πρέπει να αποχωρήσουν για να αποφευχθεί η καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, εάν παραμείνει στην εξουσία.

«Ζητούμε την εκδίωξη αυτού του καθεστώτος και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με όλες τις παρατάξεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.


Δεν υπάρχουν σχόλια: