Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Μειώσεις με δόσεις στις επικουρικές συντάξεις



Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2011
Άρχισε χθες η αντίστροφη μέτρησηΜε μειώσεις συντάξεων απειλούνται 2.887.873 πρόσωπαΗ αντίστροφη μέτρηση για περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις.... άρχισε χθες με τις συναντήσεις που είχαν οι ελεγκτές της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας.
Η ΤΡΟΙΚΑΤο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης και τη την γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα. Επί τάπητος στη συνάντηση βρέθηκαν η πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.
Αργότερα, έγινε  η καθοριστική συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας  συζητήθηκαν οι αλλαγές στα επικουρικά ταμεία.
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑΟι συζητήσεις θα κορυφωθούν την ερχόμενη Δευτέρα, με τη συνάντηση που θα έχει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ.
Το μέλλον των επικουρικών συντάξεων προβλέπεται δυσοίωνο, λόγω των υψηλών ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία και τη δυσμενή αριθμητική σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους.
ΑΝΕΡΓΙΑ-ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΗ ανεργία και οι νέες, ελαστικές μορφές απασχόλησης οδηγούν στη μείωση των ενεργών ασφαλισμένων και στην ανατροπή της ασφαλιστικής σχέσης στους επικουρικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς κάτω από το «ένας προς τέσσερις», που θεωρείται η ελάχιστη προϋπόθεση ώστε το Ταμείο να είναι υγιές.

Στο «κόκκινο» είναι τα εννέα από τα δέκα επικουρικά ταμεία και στη δυσμενέστερη θέση είναι τα επικουρικά των τραπεζών, των ?ΕΚΟ και αυτά που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΜ (μισθωτών).
ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙΟι εν ενεργεία ασφαλισμένοι στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης που απειλούνται με μειώσεις συντάξεων είναι 2.887.873 άτομα. Οι συνταξιούχοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τις επιταγές του Μνημονίου, θα γίνουν αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία και όσοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ελλείμματα θα πρέπει να μειώσουν τις συντάξεις.
Το ποσοστό της μείωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου και στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαμορφώνονται στο 20% του συντάξιμου μισθού.
ΜΕ ΔΟΣΕΙΣΟι μειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις για να μην υπάρξουν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος από τρία έως και δέκα χρόνια, ανάλογα με το ποσοστό μείωσης σε κάθε ασφαλιστικό φορέα.

Οριστικά οι αλλαγές θα αγγίξουν όσους εγκαταλείψουν την εργασία τους μετά το 2012.

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
Τέλος, έχει ήδη εγκριθεί η διενέργεια δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει τις απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Με τη μελέτη ο ανάδοχος θα εκτιμήσει τα μελλοντικά ετήσια έσοδα και έξοδα των ετών 2008-2060 και θα καθορίσει το ύψος των συντάξεων που μπορεί να χορηγεί το Ταμείο από το 2011 έως το 2060 ώστε να μην προκύπτει έλλειμμα.

Για τη σύνταξη των μελετών και τα πορίσματα κάθε ανάδοχος θα λάβει από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή τα μητρώα (άτομο προς άτομο) των ασφαλισμένων και συνταξιούχων για κάθε Ταμείο χωριστά και για τα έτη 2006 - 2008. Θα λάβει ακόμη συγκεντρωτικά οικονομικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: