Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

«Αθώες» αίθουσες… «ένοχα» θρανία

Πέμπτη, 03 Φεβρουάριος 2011 

«Όλα τα όρια φορμαδεϋλδης είναι σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς», αναφέρει η Τεχνική Υπηρεσία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αποδίδοντας την ύπαρξη φορμαδεϋλδης, στον εξοπλισμό των αιθουσών και όχι σ’.... αυτές καθ’ αυτές τις προκατασκευασμένες αίθουσες.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις προκατασκευασμένες αίθουσες, δηλώνει στην Πολιτεία ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, απαντώντας στη δημοσιοποίηση έρευνας από την ΕΠΤΑ η οποία έδειχνε υψηλά επίπεδα φορμαδεϋλδης στις προκατασκευασμένες αίθουσες του 11ου Δημοτικού Σχολείου.
Η «Επτά» στο φύλλο της 24ης Ιανουαρίου, δημοσιοποίησε αποτελέσματα έρευνας, την οποία υπογράφει η Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Κ. Σαμαρά-Κωνσταντίνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν συγκέντρωση της τοξικής ουσίας φορμαδεϋλδη, η οποία μετρήθηκε στις δύο αίθουσες του 11ου Δημοτικού Σχολείου τον Οκτώβρη του 2010, να είναι 2 με 3 φορές μεγαλύτερη από τα αποδεκτά όρια για εσωτερικούς-εργασιακούς χώρους. Από τις δύο αίθουσες μικρότερη συγκέντρωση φορμαδεϋλδης, βρέθηκε σε εκείνη όπου λειτουργούσε κλιματισμός, αν και όπως σημειώνεται στην έρευνα και πάλι τα ποσοστά συγκέντρωσης είναι πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Η συγκεκριμένη έρευνα, κοινοποιήθηκε και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία αποτάνθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπως είπε ο κ. Κρίτογλου, υπογραμμίζοντας ότι η Διεύθυνση σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να «κωφεύσει» σε κάτι τέτοιο. Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες προκατασκευασμένες αίθουσες έρχονται από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και είναι ίδιες σε όλες τις περιοχές, εκτιμώντας ότι αυτές οι ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες. Ο κ. Κρίτογλου, συμπλήρωσε ότι μετά το θόρυβο που προκλήθηκε στη Χαλκιδική, η Υπουργός Παιδείας έδωσε εντολή για κατεπείγουσα έρευνα σε σχέση με την ποιότητα των αιθουσών. «Έχουν γίνει έρευνες από το υπουργείο και τα αποτελέσματα ήταν καλά. Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας», υπογράμμισε.
Στο ίδιο αποτέλεσμα, φαίνεται να καταλήγει και έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας. Απαντώντας σε έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου Δημοτικού στις 6-12-2010, αναφέρει ότι «προκύπτει ότι η μοναδική πηγή φορμαδεϋλδης, από τη στιγμή που όλη η κατασκευή είναι μεταλλική με μόνωση εξιλασμένης πολυστερόλης και πολυουρεθάνης με δάπεδο άκρως οικολογικό, είναι τα κόντρα πλακέ θαλάσσης και για αυτό το λόγο ζητήθηκαν από την υπηρεσία  εργαστηριακές μετρήσεις και έλεγχοι από την εταιρεία κατασκευής», επίσης στην έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι «όλα τα όρια φορμαδεϋλδης είναι σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς», ενώ προτείνει για την ασφαλέστερη εξαγωγή συμπερασμάτων να επαναληφθεί μια νέα μέτρηση χωρίς τον εξοπλισμό (θρανία, γραφεία, κουρτίνες, καρέκλες) ο οποίος φέρεται να είναι φορέας φορμαδεϋλδης. Επίσης υπογραμμίζει, ότι σύμφωνα με μελέτες, ο χρόνος ημιζωής της φορμαδεϋλδης είναι πολύ μικρός και πως αυτό αντιμετωπίζεται με συχνό αερισμό κατά τον πρώτο χρόνο χρήσης των υλικών που έχουν φορμαδεϋλδη.
Η Τεχνική Υπηρεσία της πρώην Νομαρχίας, αναφέρει επίσης στο σχετικό έγγραφο το οποίο κοινοποιήθηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο και στο Σύλλογο Γονέων του ίδιου σχολείου, ότι «σε ανάλογη ερώτηση (2003) του Ευρωβουλευτή Σταύρου Ξαρχάκου που βασιζόταν σε έρευνα του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο ανάμεσα σε άλλες μετρήσεις που έκανε σε σχολικά κτήρια (όχι προκατασκευασμένα) βρήκε τιμή φορμαδεϋλδης άνω των ορίων, η αρμόδια Επίτροπός της Ε.Ε. για το περιβάλλον σε απάντησή της, συνέστησε τη βελτίωση εξαερισμού των σχολικών κτιρίων».
Και οι δύο έρευνες πάντως, συμφωνούν στην ύπαρξη φορμαδεϋλδης στις προκατασκευασμένες αίθουσες οι οποία όμως δεν οφείλεται σ’ αυτήν καθ’ αυτήν την κατασκευή, αλλά στον σχολικό εξοπλισμό. Αυτό εξάλλου πιστοποιείται και από την έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών την οποία επικαλείται σε ερώτημα του το 2003 προς την αρμόδια επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τότε Ευρωβουλευτής Σταύρος Ξαρχάκος. Το συγκεκριμένο σημείο βέβαια, λογικά, θα μπορούσε να εγείρει περισσότερες ανησυχίες για το σύνολο πλέον των σχολικών αιθουσών. Παρόλα αυτά, ο μικρός χρόνος ημιζωής της φορμαδεϋλδης, δεν είναι αρκετός για να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται σωστός εξαερισμός στις σχολικές αίθουσες. 
«Αθώες» αίθουσες… «ένοχα» θρανία

Δεν υπάρχουν σχόλια: