Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Άλλα λόγια να… αγαπιόμαστε!

Απάντηση του υφυπουργού Εργασίας, στον Γ. Αμοιρίδη, για την καταστρατήγηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, από τις Τράπεζες.
Την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά επιχειρούν να κάνουν χρήση του νόμου για την ρύθμιση των οφειλών τους προς τις Τράπεζες, αντιμετωπίζοντας σωρεία εμποδίων από τους δανειστές τους, ασαφείς..... είναι οι απαντήσεις που δίνει (ή δεν δίνει), ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κεγκέρογλου. Το σχετικό ερώτημα τέθηκε προς την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας από τον Γιάννη Αμοιρίδη και άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Οι ερωτώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στο κείμενο της ερώτησής τους, υποστήριζαν οτι παρά την αναλυτική πρόβλεψη όλων των σταδίων της ρύθμισης από το Νόμο, δεκάδες οφειλέτες καταγγέλλουν ότι ορισμένες τράπεζες ζητούν χρήματα από αυτούς, προκειμένου να τους χορηγήσουν αναλυτική κατάσταση των χρεών τους, κάτι όμως που απαγορεύεται ρητά ή τους αποθαρρύνουν λέγοντας ότι θα παραλάβουν τις αναλυτικές καταστάσεις των χρεών σε 3 έως 4 μήνες παρά τα όσα ρητά ορίζονται.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, ανέφεραν οι βουλευτές, κατά τις οποίες αρκετές τράπεζες δεν δέχονται τις αιτήσεις, που τους υποβάλλονται από τους οφειλέτες ενώ τραπεζικοί υπάλληλοι παραπέμπουν τους ενδιαφερομένους από το ένα κατάστημα στο άλλο, δηλώνοντας άγνοια για την εφαρμογή του νόμου και τα στάδια ρύθμισης.

Η «απάντηση» του υφυπουργού

Στην απάντησή του ο υφυπουργός, αφού αναλύει εκτενώς το νόμο και το θεωρητικό του πλαίσιο, δεν δίνει την παραμικρή απάντηση στα δύο συγκεκριμένα ερωτήματα που του θέτουν οι βουλευτές: Με ποιους τρόπους προτίθεται η Κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα, ασκώντας πίεση στις τράπεζες να εφαρμόσουν το νόμο και αν προτίθεται η Κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργία ειδικές τηλεφωνικές γραμμές για την παροχή πληροφοριών και ανακοίνωση καταγγελιών  από τους οφειλέτες.
Ο κ. Κεγκέρογλου, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι δεν εξαρτάται η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών και η απαλλαγή από χρέη των υπερχρεωμένων καταναλωτών, από την προθυμία ή όχι των τραπεζών, σημειώνοντας πως οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να επιτύχουν την ρύθμιση των χρεών για μία τετραετία, με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες και την απαλλαγή από μέρος αυτών, ενώ συμπληρώνει ότι, οι οφειλέτες απολαμβάνουν κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του νόμου μία σημαντική προστασία.
Ο υφυπουργός τονίζει ότι σε περίπτωση που μετά την κατάθεση στο δικαστήριο της αίτησης του οφειλέτη για ρύθμιση των χρεών ξεκινήσει ή συνεχιστεί, πέραν των προηγουμένων, οποιαδήποτε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας του οφειλέτη, το δικαστήριο, μετά από αίτημα του οφειλέτη που δικάζεται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, διατάζει να σταματήσει η αναγκαστική εκτέλεση, εφόσον πιθανολογεί ότι ο οφειλέτης θα υπαχθεί σε ρύθμιση.
«Είναι σαφές ότι ο ν. 3869/2010, εισέρχεται πλέον από 4-1-2011 στη φάση της ουσιαστικής εφαρμογής του», υποστηρίζει ο κ. Κεγκέρογλου, υπογραμμίζοντας πως στη φάση αυτή, η ρύθμιση των οφειλών των φυσικών προσώπων που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, δεν εξαρτάται από την προθυμία, τη διάθεση ή τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ο υπερχρεωμένος και βρισκόμενος σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής οφειλέτης μπορεί να επιτύχει με δικαστική απόφαση τη ρύθμιση ενός μέρους των οφειλών του, με βάση τις πραγματικές δυνατότητές του και την απαλλαγή, εφόσον τηρήσει τη ρύθμιση, από το υπόλοιπο των χρεών του. Η πλήρης εφαρμογή του νόμου και η συνειδητοποίησή του δημιουργεί μία νέα δυναμική και για τη φάση του εξώδικου συμβιβασμού, καθώς δίνει κίνητρα προς όλες τις πλευρές – και ιδίως τα πιστωτικά ιδρύματα – να αξιοποιηθεί η δυνατότητα συναινετικής ρύθμισης των οφειλών.
Μάλιστα ο υφυπουργός, κλείνοντας το κείμενο της απάντησής του, τονίζει πως είναι προς το συμφέρον τους τα πιστωτικά ιδρύματα να αξιοποιήσουν την φάση του εξώδικου συμβιβασμού, όπως επίσης και τη διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού εξετάζοντας με πνεύμα θετικό και με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των καταναλωτών, τις υποβαλλόμενες προτάσεις ρύθμισης των χρεών. Πολιτεία/Β.Ζ.
ΚΡΑΧΤΗΣ   http://kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: