Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ιδιώτες γιατροί: Θα συμβληθούν με το ΙΚΑ


Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011
Σχεδιασμοί του Υπουργείου ΕργασίαςΤα πολυϊατρεία ενδέχεται να μετατραπούν σε διαγνωστικά κέντραΣε ιδιώτες γιατρούς που θα συμβληθούν με το ΙΚΑ αποδεχόμενοι έλεγχο στη συνταγογράφηση θα μπορούν να πηγαίνουν οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με σχέδιο που μελετά το υπουργείο Εργασίας. Επίσης προβλέπεται σύμπραξη ιδιωτών γιατρών και γιατρών του ΙΚΑ στα πολυϊατρεία. Στην...
περίπτωση αυτή, οι γιατροί θα ενοικιάζουν τις δομές του ΙΚΑ, προσφέροντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους ασφαλισμένους.
Στα σχέδια του υπουργείου είναι να δοθεί η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρού στους ασφαλισμένους, αρκεί οι ιδιώτες να είναι «πιστοποιημένοι», δηλαδή να δέχονται να υπόκεινται σε έλεγχο μέσω π.χ. της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ
«Μελετάται η εκδοχή να δημιουργήσουν κοινοπραξίες οι γιατροί του ΙΚΑ σε συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς , μετά την ένταξη των μονάδων υγείας των Ταμείων στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Στην περίπτωση αυτή, τα περίπου 200 πολυϊατρεία ενδέχεται να μετατραπούν σε πολυδύναμα διαγνωστικά κέντρα», λέει ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Οι γιατροί θα διαχειρίζονται τα έσοδα των μονάδων υγείας, παράλληλα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επωμιστούν και τα έξοδα λειτουργίας και δαπανών – ή έστω μέρος αυτών – για την αγορά εξοπλισμού στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.
Το σχετικό νομοσχέδιο που θα ορίζει το γενικό πλαίσιο δράσης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σε περίπου δέκα ημέρες. Συνεπώς, οι λεπτομέρειες για περαιτέρω ρυθμίσεις θα οριστούν με Προεδρικά Διατάγματα.
Το στοίχημα, σύμφωνα με τους αρμοδίους, είναι να συρρικνωθεί η λίστα αναμονής στις μονάδες υγείας του Ταμείου, η οποία είναι συχνά τεχνητή όπως καταγγέλλουν. Και αυτό, γιατί η… ουρά οδηγεί τους ασφαλισμένους στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΙΚΑ, που κατ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν πελατεία.

ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ
Στην περίπτωση που δοθεί πράσινο φως στο σχέδιο αυτό, οι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν από την τσέπη τους για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Αντίθετα, οι γιατροί θα αμείβονται για τις επισκέψεις και τις ιατρικές πράξεις βάσει του ενιαίου πακέτου παροχών υγείας που θα αποτελεί κοινό «τιμοκατάλογο» για όλους τους ασφαλισμένους και θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επιπλέον δεν πρόκειται να θιγούν οι εργασιακές σχέσεις των περίπου 5.000 μόνιμων γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το μισθό τους μηνιαίως μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, το σχέδιο εάν εγκριθεί θα λειτουργήσει πιλοτικά, προκειμένου να συνεκτιμηθούν οφέλη και ζημίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: