Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ναι μεν, αλλά…

eot_kamping_1
Σύμφωνη βρίσκει την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η απόφαση του Κράτους να προκηρύξει Διεθνή Διαγωνισμό για την αξιοποίηση του κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα. Η Σοφία Μαυρίδου, έθεσε μια σειρά ζητημάτων τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν πριν την οποιαδήποτε συμφωνία ...εκμίσθωσης, με κορυφαίο τα «αντισταθμιστικά οφέλη» που πρέπει να προκύψουν για την περιοχή μας από την επένδυση.

Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το πρωί, δημοσιοποίησε τις βασικές αρχές και απόψεις της για την αξιοποίηση του κάμπινγκ της Σκοτίνας, διατυπώνοντας ωστόσο και κάποιες ενστάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με τη χρονική διάρκεια της μίσθωσης του.

Η κ. Μαυρίδου, υπογράμμισε ότι θα πρέπει πριν από κάθε απόφαση, να υπάρξει εκτενής διάλογος, ώστε να μην βρεθούν και πάλι οι Πιεριείς σε μια κατάσταση «τύπου διοδίων», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι καλό θα είναι οι επενδυτές να είναι ντόπιοι ή έστω μια κοινοπραξία ντόπιων κεφαλαίων. Τις απόψεις της Πιερίας, αναμένεται να μεταφέρει στην Ε.Ε.Τ.Α. η αντιπεριφερειάρχης, στις αρχές του επόμενου μήνα, όταν και υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση.
eot_kamping_2«H ανάδειξη, η αξιοποίηση και η ανάπτυξη του κάμπινγκ της Σκοτίνας αποτέλεσε βασικό στόχο του  προεκλογικού  προγράμματος  μας και θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για τη μελλοντική ανάπτυξη της Πιερίας» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, επιχειρώντας να καταθέσει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της, με στόχο να ανοίξει ένας διάλογος για την αξιοποίηση του κάμπινγκ. Το ζωηρό ενδιαφέρον της Περιφέρειας, έγκειται στο γεγονός ότι θεωρεί πως η συγκεκριμένη έκταση έχει τις δυνατότητες να αλλάξει την εικόνα του Πιερικού τουρισμού για τα επόμενα χρόνια.
Η Σοφία Μαυρίδου, εξέφρασε επιφυλάξεις, όσον αφορά τη διάρκεια της μακροχρόνιας μίσθωσης του κάμπινγκ εκφράζοντας την θέση ότι η εκμίσθωση θα πρέπει να είναι κάτω από 40 χρόνια, αντί για 60 που προβλέπεται σήμερα. «Πρέπει να υπάρξει μελέτη τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς πρόκειται για μακροχρόνια μίσθωση που ενθαρρύνει τον ενδιαφερόμενο επενδυτή και του επιτρέπει να επιτύχει την απόσβεση της επένδυσης ενώ το Δημόσιο είναι πιο γρήγορα παρών για να μπορέσει να κερδίσει την υπεραξία που θα δημιουργηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η κ. Μαυρίδου συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια είναι σύμφωνη με την προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού, αλλά και με το σχέδιο αξιοποίησης το οποίο κάνει λόγο για δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας τεσσάρων αστέρων και χωρητικότητας 250 κλινών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως, όπως δήλωσε, η μονάδα να εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον, τον Όλυμπο, τη θαλάσσια περιοχή, το οικοσύστημα και τον αρχαιολογικό πλούτο, καθώς και το να μπορεί να συνυπάρχει με τα υπάρχοντα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως πετυχημένα συμβαίνει στη Χαλκιδική και σε άλλες αναπτυγμένες περιοχές. «Βασικό μέλημα της περιφερειακής αρχής είναι να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή το επιχειρηματικό σχέδιο του επενδυτή και να απαιτήσει η επένδυση να είναι υψηλών προδιαγραφών και να περιλαμβάνει υποχρεωτικά τη δημιουργία υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και εκμεταλλεύσεων, όπως ναυταθλητικές, συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις κάμπινγκ, κέντρο θαλασσοθεραπείας και άλλες», όπως ανέφερε.
Ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί δημόσια τουριστική περιοχή υψηλής αξίας, άμεσα συνδεδεμένη με τον γεωγραφικό, οικονομικό και κοινωνικό ιστό της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με την Περιφέρεια και «για αυτό δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο να μη συμβούν λάθη και παραλείψεις όπως στην περίπτωση των διοδίων», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η μη τουριστική υποβάθμιση της περιοχής με κάθε τρόπο.
«Βασική απαίτηση της Αντιπεριφέρειας είναι μία επένδυση που να τηρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και να αποδίδει τα μέγιστα οφέλη τόσο για τον ίδιο τον επενδυτή κι ακόμη περισσότερο για όλους τους Πιεριείς», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια επιθυμεί μια επένδυση που να διασφαλίζει όσο τον δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, την περιουσία του δημοσίου, αλλά και να προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση για τα συμφέροντα του τόπου.
Ένα επιπλέον θέμα που έβαλε η κ. Μαυρίδου, όσον αφορά την επένδυση, είναι εκείνο των «αντισταθμιστικών οφελών» για την Πιερία, υπογραμμίζοντας ότι ο επενδυτής θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, «υλικές και άυλες»,  όπως η σύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με την επένδυση και η τουριστική προβολή της περιοχής στο πλαίσιο της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος. Ο συγκεκριμένος στόχος φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος για την αντιπεριφέρεια Πιερίας η οποία ετοιμάζεται να υποβάλει συγκεκριμένες και μετρήσιμες προτάσεις, διεκδικώντας «την αμφίδρομη σχέση αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος και της ευρύτερης περιοχής».
Η κ. Μαυρίδου αναφέρθηκε τέλος και στο θέμα της προεπιλογής υποψηφίου και στο στόχο της αλλαγής σύνθεσης του επιχειρηματικού σχήματος, της τεχνικής επάρκειας καθώς και της οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας ώστε να μπορούν να βοηθηθούν τοπικές και περιφερειακές τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και ευρύτερες κοινοπραξίες τουριστικών επιχειρήσεων με τοπικό χαρακτήρα, χωρίς να τίθεται κίνδυνος βιωσιμότητας μιας «ποιοτικά υψηλής τουριστικής επένδυσης».  Όπως δήλωσε η «η Αντιπεριφέρεια  είναι παρούσα σε κάθε θέμα και δίπλα στην κοινωνική και οικονομική έκφραση του τόπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: