Παραγράφηκαν τα αδικήματα για τους "γαλάζιους" πρώην υπουργούς Βατοπέδι τέλος


Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011 Ελλάδα
Με ψήφους 5 - 0 το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισε ότι τα αδικήματα για τα οποία έχουν παραπεμφθεί οι Π. Δούκας, Απ. Κοντός και Ευ. Μπασιάκος, για την υπόθεση του Βατοπεδίου είναι παραγεγραμμένα. Κατά συνέπεια, η υπόθεση δεν πρέπει να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.
Με ψήφους 3 - 2 αποφασίσθηκε ότι η δικογραφία για τ...ους συμμετόχους, τα μη πολιτικά πρόσωπα, πρέπει να επιστραφεί σε ειδικό εφέτη - ανακριτή. Υπενθυμίζεται ότι στη μυστική ψηφοφορία που είχε γίνει το Νοέμβριο στη Βουλή στο Δικαστικό Συμβούλιο είχαν παραπεμφθεί οι κ.κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας.
Η κατηγορία αφορούσε αυτουργία και συναυτουργία σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου για τους κ.κ. Μπασιάκο και Δούκα, μόνο συναυτουργία στην περίπτωση του κ. Κοντού.
Για τους Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη δεν είχαν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες 151 ψήφοι και δεν ασκήθηκε δίωξη.
Και ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών στη συζήτηση του Υπουργικού Συμβουλίου
Εν τω μεταξύ, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών συζητήθηκε εμβόλιμα στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε αργά χθες το απόγευμα με κύριο θέμα τα "κλειστά" επαγγέλματα.
Στο πλαίσιο των αλλαγών η κυβέρνηση προτίθεται να θεσμοθετήσει Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα λειτουργεί μετά την Προανακριτική Επιτροπή και πριν από το Ειδικό Δικαστήριο.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που συνεδριάζει η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση των περιστατικών και σύνδεσή τους με συγκεκριμένους πρώην υπουργούς.
Το πόρισμα κατατίθεται σήμερα. Προσπάθεια καταβάλλεται μέχρι την τελευταία στιγμή να βρεθούν σημεία σύγκλισης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα αναφορικά με το πόρισμα.