Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Χαρακτηρισμός-εμπόδιο στις επενδύσεις

paramethoria_1

Άρση του χαρακτηρισμού «παραμεθόριας περιοχής», για την Πιερία ζητά ο Κώστας Κουκοδήμος
«Είναι αδιανόητο, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και κάθετης πτώσης του τζίρου που αφορά την αγορά ακινήτων, να θέτουμε επιπλέον ...εμπόδια σε επενδύσεις και υποψήφιους επενδυτές», αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Ανταγωνιστικότητας, ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, ζητώντας την άρση του χαρακτηρισμού της Πιερίας ως παραμεθόριας περιοχής.
Της κατάθεσης της ερώτησης, είχε προηγηθεί συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΕΕ Πιερίας, όπου το Δ.Σ. έθεσε στον βουλευτή το πρόβλημα που δημιουργείται στην αγορά ακινήτων και τις επιπτώσεις που αυτός ο χαρακτηρισμός έχει στην τοπική οικονομία.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους βουλευτές του νομού, όπου το αίτημα του Δ.Σ. του ΤΕΕ Πιερίας, επανέλαβε το αίτημά του.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του βουλευτή Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας, έχει ως εξής:
Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν ιθαγένεια τρίτων, μη κοινοτικών χωρών και θα θελήσουν να αποκτήσουν κατοικία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε αρκετά νησιά της χώρας, που έχουν χαρακτηριστεί παραμεθόριες περιοχές με ΠΔ από το 1925 μέχρι και το 1974, θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν κυκεώνα δικαιολογητικών, που θα πρέπει να προσκομίσουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο και θα κάνει την τελική κρίση για το αν ο εν δυνάμει αγοραστής ακινήτου είναι φερέγγυος, προκειμένου να επενδύσει στη χώρα μας.
Το πρόβλημα αφορά τρεις κατηγορίες πολιτών. Μία κατηγορία αφορά τους αλλοδαπούς που διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα και κάποια στιγμή αποφασίζουν να αγοράσουν κατοικία. Η γραφειοκρατία τούς στρέφει συχνά να εξάγουν κεφάλαια εκτός Ελλάδας, κατευθύνοντάς τα προς τον τόπο καταγωγής τους. Δεύτερη κατηγορία είναι οι μεγάλοι επενδυτές,  που έρχονται και απογοητεύονται από το χρόνο που θα πρέπει να περιμένουν για τη σχετική άδεια. Τελευταία είναι και η κατηγορία όλων όσων θέλουν να αποκτήσουν εξοχική κατοικία και τελευταία στιγμή αλλάζουν γνώμη. Και είναι λογικό καθώς ούτε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές εξασφαλίζονται με κάποιο τρόπο για το ακίνητο της επιλογής τους ούτε οι ιδιοκτήτες μπορούν να περιμένουν για τόσο μεγάλο διάστημα
Κύριε υπουργέ, για όλους τους παραπάνω λόγους, κρίνεται αναγκαίο να  τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις των άρθρων 24 έως 32 του Ν. 1892/1990 ως προς:
- Την έκταση χωροταξικής εφαρμογής του νόμου, με τον περιορισμό των παραμεθόριων περιοχών. Ενδεικτικά, να απαλειφθούν από τη σχετική ρύθμιση οι νομοί Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας, που δεν είναι καν παραμεθόριοι και παρουσιάζουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Είναι τουλάχιστον αδιανόητο, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και κάθετης πτώσης του τζίρου που αφορά την αγορά ακινήτων, να θέτουμε επιπλέον εμπόδια σε επενδύσεις και υποψήφιους επενδυτές.
Μετά από τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
-Προτίθεται το υπουργείο να προχωρήσει σε άρση του χαρακτηρισμού «παραμεθόρια περιοχή» για τους νομούς Κεντρικής Μακεδονίας;

Με σύμμαχο τον Περιφερειάρχη

paramethoria_2Εν τω μεταξύ το ίδιο αίτημα, θέτει στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Ανταγωνιστικότητας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε επιστολή του προς των Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, υποστηρίζει πως «είναι αδιανόητο να υποβάλλουμε τους υποψήφιους επενδυτές σε πρόσθετες και εξαιρετικά εξειδικευμένες διατυπώσεις, ουσιαστικά αποτρέποντάς την έλευσή τους στον τόπο μας», χαρακτηρίζοντας «αναχρονιστικό» τον συγκεκριμένο νόμο. «Ας πάψουμε να βγάζουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας, εμμένοντας σε αναχρονιστικούς χαρακτηρισμούς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ψωμιάδης, ο οποίος τάσσεται υπέρ του αναπτυξιακού-επενδυτικού νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι  η κυβέρνηση οφείλει να άρει τον «απαράδεκτο αυτό χαρακτηρισμό» και να μην προχωρήσει σε ένα νόμο που αντί να προσελκύει θα αποθαρρύνει κάθε υποψήφιο επενδυτή και θα καταδικάζει οριστικά και αμετάκλητα την περιοχή μας σε οικονομικό μαρασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: