Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Αγώνας δρόμου για κλειστά, συγκοινωνίες, ενιαίο μισθολόγιο



Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011
Η Tρόικα επανέρχεται την άλλη ΠέμπτηΣτις 3 Φεβρουαρίου θα έρθουν και οι επικεφαλής της ΤρόικαςΕπί ποδός βρίσκεται η κυβέρνηση εν όψει της νέας επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα. Το τεχνικό κλιμάκιο θα ....καταφθάσει στις 27 Ιανουαρίου και στο μικροσκόπιό του θα βρεθούν τα δημοσιονομικά στοιχεία και η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το νέο πλαίσιο λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών και το ενιαίο μισθολόγιο.

Ήδη το τελευταίο διάστημα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης είχε σειρά επαφών με τους ομολόγους του των άλλων υπουργείων για την ρύθμιση των εκκρεμοτήτων.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Τα στελέχη της τεχνικής αντιπροσωπείας της τρόικας που θα έλθουν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα θα εξετάσουν τα δημοσιονομικά στοιχεία, την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, αλλά και την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Από τον συγκεκριμένο έλεγχο θα συνταχθεί η προσωρινή έκθεση προόδου, στην οποία θα βασισθεί η νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Η διαδικασία της επικαιροποίησης του Μνημονίου θα ξεκινήσει στις 3 Φεβρουαρίου οπότε θα έλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, ήτοι ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάας Ντερούζ και ο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ
Η συζήτηση επί της έκθεσης προόδου και η επικαιροποίηση του Μνημονίου θα ολοκληρωθούν έως τις 7 Φεβρουαρίου. Από την πορεία εφαρμογής των μέτρων θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δ' δόσης του μηχανισμού στήριξης ύψους 15 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Οι ελεγκτές του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτός από την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού 2010, τον έλεγχο των δαπανών του 2011 και τον εφετινό προγραμματισμό εσόδων, θα εστιάσουν στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και στην αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών.

Ακόμη, προσοχή θα δοθεί στο πρόγραμμα εξοικονόμησης 800 εκατ. ευρώ στις ΔΕΚΟ, στο σχέδιο για συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων, στον σχεδιασμό των αποκρατικοποιήσεων, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας -θέμα για το οποίο έχει ανοίξει διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο-, στην εφαρμογή του Καλλικράτη, στις παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας, στις αναλογιστικές μελέτες για τα Επικουρικά Ταμεία, αλλά και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και στις αλλαγές που επιφέρει στην φορολογική διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: